Various Artists – Sounds Of Hell Series, Volume 4

Deel vier van de verzamelaars die het Belgische Hell label op geregelde tijdstippen op ons loslaat. Deel drie, dat ik recentelijk besprak, had jammerlijk maar weinig echt extreme bands op de rooster staan. Hopelijk komt daar nu verandering in. En op het eerste zicht zit dat met bands als Skull Collector, Artefacts maar ook Kerbeross wel snor. Dit type verzamelaars is er dus eigenlijk voor één ieder wat wils. Ook nu is het weer een helse klus geworden om de achttien bands te beluisteren. Opnieuw niet in de slechte zin van het woord. Aan de formule wordt ook op dit vierde deel in de serie niet gesleuteld. Het zijn dan ook weer enkel Belgische en Nederlandse bands die de revue passeren. Ook niet gewijzigd, de professionele afwerking met CD en een extra A5 formaat boekje waarin je alle bandinfo kan terugvinden. Kort, krachtig en overzichtelijk, wat wil je nog meer.

Fabulae Dramatis is een Antwerpse band die met The City een erg gevarieerd nummer brengt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ouder werk van de hand van Liv Kristine en vriendinnen. Female fronted symfonische, progressieve metal, zo zou ik het noemen. Anzium is dan weer andere koek. Dit wat oudere vijftal brengt melodische rock. Vitamine W noemt het eerste album, War is de stampende kennismaking met deze band. Een snuifje nostalgie mag ook op deze verzamelaar niet ontbreken. Het ter ziele gegane heavy metal gezelschap Breathless, dat er in 1986 de brui aangaf, wordt heropgegraven. Vanop het heruitgebrachte Breathless album, komt het schurende, Breathless. Impressionante cleane vocalen en dito soleerwerk mag je hier verwachten. Virus Inhumantiy zag het levenslicht in een Belgisch laboratorium ergens in 2019, inderdaad, net voor de grote uitbraak. De heren brengen eerder groovende, walsende, melodische death/thrash geïnfuseerde metal. Aangename kennismaking. Aalst brengt niet alleen Bockie De Repper voort, ook Soul Eraser kent dezelfde heimat. Oude school metal met hier en daar een geut moderne elementen. En dan eindelijk nog eens iets extremers! Kerbeross is een viertal dat zich laat inspireren door onder andere Fleshgod Apocalypse en brengt uitstekende georchestreerde, symfonische death/black metal. Erg sterk! Zeker het beluisteren waard. De EP Servants is dan ook een obligate aanschaf! Pandemonic is een band zonder al te veel grenzen op muzikaal vlak, althans dat geven ze zelf aan. Hun stevige soms wat psychedelisch aanvoelende metal hapt wel lekker weg. Catalyst tapt uit het wat modernere core genre overgoten met een heavy metal sausje. Interessant! Elusion is een band die ook al een hele poos meegaat. Hij bracht in 2019 via het Spaanse Art Gates Records, Singularity, uit. Een label dat we ook kennen van onder andere het Belgische melodische blackmetalgezelschap nether. The Tales That Trees Tell start met een voorzichtige kinderstem, maar kent verder wel de typische Elusion karakteristieken. Feeërieke vrouwenvocalen, verhalende gitaarleads die nu toch wat Oosters aanvoelen. Bassist Kristof maakt tegenwoordig deel uit van blackmetalband, Serpents Oath, en diende dus binnen deze band vervangen te worden.

Sulfeet, voorheen een S.O.D. tribute band, gooit het nu over een andere boeg. Spectre is een eigen creatie en klinkt hondsagressief maar verloochent de achtergrond niet. Communication Failure van Uneducated 2.0, een groove metal collectief uit Lommel, is een energetische kennismaking, wel jammer van de wat te platte vocalen. Mausoleum Records bracht in 1983, het album See You In Hell van het legendarische Crossfire uit. Feeling Down is een ware heavy metal klassieker. En inderdaad, deze plaat wordt heruitgebracht ook opnieuw op vinyl. Yes! Terug naar het extremere werk! Skull Collector brengt nog altijd wel doordachte en ultra-strak uitgevoerde US geïnspireerde brutale death metal. Wel jammer van de te klinische drumsound, maar daar moet je maar doorluisteren. Heerlijk agressief en smerig dit Verminous Black Death. Ook stevig maar dan wel anders, Objector. Thrash van de bovenste plank met een erg ruige productie. Via het Italiaanse WormHole Death records kwam nog niet zolang geleden, Tales From The Sacrosanct Man van het heavymetalgezelschap, Cult Of Scarecrow. Heavy metal met een atmosferische soms wat epische rand. RVH Project is een metalcollectief rond bassist/zanger Rick Van Heuzen. Caught In The Middle is afkomstig van het debuut Enter The Machine. Groovend, rockend, melodisch. Jammer wel van de Engelse uitspraak. Als je haar maar goed ligt. The Bad Hairday Experience heeft daar waarschijnlijk een andere mening over. De heren zingen in het Frans en brengen een frisse kijk op ’70’s geïnspireerde rock. Uit The Titan Chronicles komt dit Nephereth. Een mix van symfonische orchestraties en black metal levert een geheel eigen geluid op voor dit Artefacts. Erg degelijke gebrachte extreme metal in het straatje van Fleshgod Apocalypse maar meer nog in dat van Dimmu Borgir of Carach Angren.

Opnieuw dus voor ieder wat lekkers. Ik onthoud vooral de extremere bands op deze verzamelaar, niet dat de kwaliteit van de andere bands hiermee onder de mat dient  geveegd te worden. Maar Kerbeross, Skull Collector en zeker Artefacts maken op me toch het meeste indruk.

Label:

Hell label, 2022

Tracklisting:

  1. The City (Fabulae Dramatis)
  2. War (Anzium)
  3. Breathless (Breathless)
  4. Baptized In Fire (Virus Humanity)
  5. Up (Soul Eraser)
  6. Servants (Kerbeross)
  7. Stroatenoajer (Pandemonic)
  8. Sustainable Dignity (Catalyst)
  9. The Tales That Trees Tell (Elusion)
  10. Spectre (Sulfeet)
  11. Communication Failure (Uneducated 2.0)
  12. Feeling Down (Crossfire)
  13. Verminous Black Death (Skull Collector)
  14. Vengeance Will Be Mine (Objector)
  15. Lazarus (Cult Of Scarecrow)
  16. Caught In The Middle (Rick Van Heuzen)
  17. Grenouille (The Bad Hairday Experience)
  18. Nephereth (Artefacts)

Link: