Kerbeross – Servants

Extreme orkestrale metal met een knipoog naar Fleshgod Apocalypse, Nigthwish, Epica, Killswitch Engage en Trivium. En dan is er nog te vermelden dat het een band betreft van eigen bodem. Meer nog, deze jonge wolven komen uit het Vlaams sprekende gedeelte van het Belgenland, als ik het goed heb meer in bijzonder de regio rond Oudenaarde. Een bijzondere eerste kennismaking kan je het wel noemen.

Deze EP, Servants, is in ieder geval een erg professioneel ogend geheel. Maar hoe staat het met de muziek? Want als je bovenstaande grootheden in hun genre als voorbeelden aanhaalt, dan moet je ook wat in je mars hebben. Eigenaardig vinden we alvast dat de heren extreme orkestrale metal spelen maar nergens in een biografie of in de line-up wordt vermeld wie die o zo belangrijke orkestratie, dat wil zeggen de piano-, synth- en/of keyboardpartijen, voor zijn of haar rekening heeft genomen.

Maar gedaan met deze bespiegelingen! Omen is nog een dertien in een dozijn intro. Hierna breekt echter de spreekwoordelijke orkestrale hel pas echt los. Hellscape laat direct horen dat deze Belgen het toch niet echt mis hadden wanneer ze een band als Fleshgod Apocalypse naar voren schoven als voorbeeld. De muziek die we horen ligt volledig in het verlengde van deze Italiaanse grootmeesters. Het wordt daarbij wel onmiddellijk duidelijk waar de sterkte ligt bij Kerbeross en dat is in de vocalen. Versta me niet verkeerd, de muziek is uitmuntend gebracht door heren die er behoorlijk veel verstand van hebben, maar het zijn toch de zangpartijen van de heer Longeval die meer dan indrukwekkend zijn! Luister hiervoor eens naar de interactie tussen de cleane partijen en de grunts in het nummer Artifacts.

The Hunt kenmerkt zich door een opzwepende drumdynamiek die zo een stel virtuoze gitaarlijnen bijstaat. Jammer is dan weer dat dit nummer redelijk vol zang zit gepropt. Gelukkig maken de cleane lijnen het grotendeels goed. En ja hoor, de orkestratie zit helemaal goed! Het boosaardige openingsthema in het titelnummer is daar het ultieme voorbeeld van.

Sterke EP, laat dat duidelijk zijn! Kopen die hap. Ik ben wel meer dan benieuwd hoe deze heren dit alles op een podium tot leven laten komen.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Omen
  2. Hellscape
  3. Artifacts
  4. The Hunt
  5. Servants
  6. Through Purgatory

Line-up:

  • Paul Leimbach – Basgitaar
  • Laurent Longeval – Zang
  • Pieter De Geest – Gitaar
  • Ties Jehoul – Drums

Links: