Various Artists – Face Your Underground 25

25! Een jubileum. Filip en FYU brengen ons opnieuw een bloemlezing in het beste wat België en bij uitbreiding ook Nederland ons te bieden heeft in de ondergrond. Editie 25 en 26 vormen eigenlijk een duo, maar wij bij Zware Metalen kunnen niet wachten en brengen jullie deze afzonderlijk naar jullie toe. Hou onze prijsvragensectie in de gaten, want er komt opnieuw een heuse weggeefactie met tientallen exemplaren van deze 25. 26 verschijnt trouwens rond april 2023, dus wie zijn kans gemist heeft zal er een tweede krijgen.

Opnieuw een aantal namen op deze compilatie die steeds groter en hoger op de programmatie staan van festivals als Graspop en Alcatraz enerzijds, en kleinere namen die staan te springen om in hun voetsporen te treden. After All, ondertussen klassiek meubilair in de Belgische metalgalerij, neemt het voortouw op deze compilatie. The Judas Kiss, de opener van het nieuwe album Eos, legt de lat op thrashende wijze bijzonder hoog (je leest er hier alles over na). Catchy en met heel veel oldschool gevoel. Patroness, de tweede grote naam op deze compilatie, maakt je als Belg zijnde ook bijzonder trots op je afkomst. De blend van doom, black, sludge en veel meer dan dat, is bijzonder sfeervol, intens en genreoverstijgend sterk, wat zeker zal leiden naar extra bekendheid de komende jaren.


Worlds Beyond is voor mij althans een nieuwe naam, uit Gent, die symfonische female fronted gothic metal brengt. Zware Metalen nam deze band al eens onder handen in het verleden, via de link leer je er meer over. Daarna volgt vlammende blackend death van Follow The Hunt, waar ik oprecht positief door verrast ben. Het doet mij denken aan iets oudere Belphegor en Hate, er zijn mindere namen om als referentie mee te krijgen. Burden Called God is een mix van groove en death metal, en maakt muziek die Six Feet Under eigenlijk zou moeten maken, maar waar Heer Barnes te oud voor is geworden. Cult of Scarecrow is ondertussen ook een bekende naam geworden in België, heavy metal met harde elementen, goed voor menig festival dus. xBurnedx is een wat vage band waar ik heel weinig van terugvind, behalve de Bandcamp waar op te lezen staat dat Déhà hun nieuwe album masterde. Ethereal Darkness en de melodoomdeath mochten we ook al ervaren in het verleden, net als het eigenzinnig groovende Fields of Regret.


De supersnelle atmosblack Nyrak is eveneens iets wat je niet onberoerd zal laten bij het beluisteren van deze compilatie, zoals collega Joris eerder dit jaar te weten kwam. Daarna volgt xInvictusx een mix van oldschool metalcore, Zweedse death metal uit de beginjaren negentig en veel lage tonen. NOORD is de volgende, een band die nog meer punk/hardcore/moderne metalcore gericht is, zij het met een gezonde dosis melodeath en NWOAHM. De volgende in de rij is “deathcoreband” The Curse Of Millhaven, een band waar we bij Zware Metalen geen genoeg van kunnen krijgen, ook ondergetekende niet. Traveler maakt dan weer muziek waar ik weinig van begrijp, postmetal/hardcore/whatever lees ik, voer voor meerwaardezoekers wellicht. Geef het een kans. Virus Inhumanity maakt dan weer groovende death metal, met vrij veel schwung en techniek. World Decay is de voorlaatste in de rij, met zijn venijnige thrash, vanuit Diepenbeek zowaar. En Days of Depths stuit de rij af met innovatieve (kan ik beamen)  postrock/metal. Ideaal om uit te dreunen, een fijn nummer.

Zeker de moeite dus, deze 25-editie. Hou onze prijsvragensectie dus zeker in de gaten!

Label:

Face Your Underground, 2022

Tracklisting:

1. After All – The Judas Kiss
2. Patroness – Undeceive
3. Worlds Beyond – Ice King
4. Follow The Hunt – Der Junge
5. Burden Called God – Servitus
6. Cult of Scarecrow – Sameness
7. Burned – Extinguished
8. Ethereal Darkness – Smoke And Shadows
9. Fields of Regret – Pinky Lace And Pixie Dust
10. Nyrak – SIGHT
11. Invictus – Ablaze
12. NOORD – What Am I Breathing For
13. The Curse Of Millhaven – Maze
14. Traveler – Deafening Eyes
15. Virus Inhumanity – Virus Inhumanity
16. World Decay – Serpent’s Bite
17. Days of Depths – V

Link: