The Curse of Millhaven – Thresholds

Met hoge verwachtingen druk ik op de startknop om de nieuwe plaat Thresholds van The Curse of Millhaven te beluisteren. Vanaf de eerste noot word ik weggeblazen door de snoeiharde deathcore van de West-Vlamingen. Het is iets melodieuzer, maar toch donkerder dan de vorige platen, Vestibule of Hell (2014) en Plagues (2016). Een goede zet, want de band zou met deze koerswijziging zomaar eens een breder publiek kunnen bereiken. Thresholds zit goed in elkaar, de plaat verveelt geen minuut. Een korte rustpauze halverwege het album dankzij een rustig instrumentaal intermezzo is mooi meegenomen, na de korte break gaat de plaat verder met hetzelfde elan.

Waar het eerste conceptalbum van The Curse of Millhaven nog handelde over de negen lagen van Dante Alighieri’s hel en de tweede plaat over allerhande vreemde pesten doorheen de geschiedenis ging, gaat Thresholds in dezelfde richting verder, maar nu richt de band zich op mentale kwelling. Hoe ver kan een mens zichzelf of een ander drijven voor de grens wordt bereikt? De teksten gaan over de geschiedenis van de kwellingen tot en met de hedendaagse maatschappij. De ene tekst werd geschreven uit het opzicht van de folteraar, de andere dan weer uit het standpunt van het slachtoffer.

Een veelbelovend album dus van The Curse of Millhaven, dat niet alleen via het Belgische Dust & Bones Records wordt uitgebracht, maar ook via het Australische 1054. Wat dan uiteraard weer goeie vooruitzichten geeft voor een internationaal publiek en de groei van de band richting de toekomst.

Score:

95/100

Label:

Dust & Bones Records, 2019

Tracklisting:

 1. Thresholds
 2. Shelter
 3. Sadistic Art
 4. Path of Desperation
 5. Enlightenment
 6. My reign, My wrath
 7. Weakness
 8. Confident to Defy
 9. Cruciato Mentis

Line-up:

 • Jasper Lobelle – Vocalen
 • Jeroen Debruyne – Gitaar
 • Kurt Mylle – Gitaar
 • Bram Dewilde – Bas
 • Bart Ramboer – Drums

Links: