Ethereal Darkness – Smoke and Shadows

Soloprojecten, ze hangen vaak aan een zijden draadje en duiken minder vaak op in de Lage Landen. Ethereal Darkness is het project van de Belg Lars en hij debuteert dit jaar met Smoke and Shadows. Het label melodic death/doom doet me meteen heel wat trage treurwilgenmetal verwachten, maar dat is het zeker niet geworden.

De grunts geven dit geheel een zwaardere kant, maar eigenlijk zou je kunnen stellen dat dit erg melodisch en behoorlijk luchtig blijft. Eerder uitgebalanceerde melodische gevoelsmetal met een opbouw waar echt over is nagedacht en waar de melancholie, maar ook de epiek vanaf druipt. Wel vaker doet me dit denken aan bands als het Vlaamse Thurisaz, met hintjes Agalloch of Alcest, maar zonder dat het als een kopie aanvoelt van die bands. Ethereal Darkness mikt minder op baanbrekende agressie of constante atmosferische hoogten, maar brengt een verhaal dat mooi te volgen is.

Ik ben best wel onder de indruk van dit kleine uur aan melodische doom/death/black. Moeilijk om een label te plakken op deze muziek, Lars heeft er immers duidelijk aan gewerkt om het geheel interessant te houden met enerzijds (mee)slepende tracks die zonder meer binnen het melodische doomspectrum vallen, maar waar anderzijds ook heerlijke extremen worden aangebracht. Knap werk, volgende keer zit deze man ongetwijfeld bij een mooi label.

Score: 

82/100

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Rivers
  2. The Dreaming Soul
  3. Forgotten Shadows
  4. The Light That Fades
  5. Apocalypse In Your Mind
  6. Shrouded in Mourning
  7. Time
  8. Flow Into The Sea

Line-Up:

  • Lars – Alles

Links: