Cult Of Scarecrow – Cult Of Scarecrow

Cult Of Scarecrow is een nieuwe doomformatie uit België. Met leden uit bands als Dead Serious, Explorer en Battering Ram heeft de band heel wat ervaring uit de Belgische metalscene in de gelederen. Het zelfgetitelde debuut verscheen onlangs, en bij het vernemen van nieuws over een nieuwe doomband uit België of Nederland is er natuurlijk altijd de nieuwsgierigheid naar de kwaliteit van het eerste wapenfeit.

Vol goed vertrouwen wordt gestart met het scanderen van ‘Hail the Lord of Light’. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht en de vuist gaat al mee de lucht in. Maar wat blijkt opener The Hour Of Blood Run uiteindelijk maar een matig nummer te zijn. En dat is het gevoel dat ik constant krijg bij het beluisteren van de vier nummers op deze schijf. Met vier tracks die acht à negen minuten duren vervliegt de interesse veel te snel. Helaas, maar er gebeurt gewoon te weinig op het debuut van Cult Of Scarecrow. Dat terwijl je toch wel het talent terug hoort. Maar wanneer doom je niet bij je kop vastpakt en je hoofd al snel vertwijfeld stil doet staan, dan voldoet het niet aan de verwachting – in elk geval niet van deze genreliefhebber.

Het titelnummer heeft een leuk refrein, waarin de achtergrondvocalen doen denken aan zogenaamde ‘gangvocalen’ en de gitaarsolo is dik in orde, maar ook nu mis ik de kracht en overtuiging. Het voelt allemaal te veel als een opbouw naar een epische climax, maar juist dat epische blijft uit. Het is het gewoon net niet. De knorrende gitaar op Last Words From Black Birds klinkt zelfs wat nu-metalachtig en doet het daarmee ook niet voor mij. En persoonlijk vind ik de vocalen van frontman Filip te vlak klinken. Ook hier mis ik de overtuiging van doom die je bij de lurven grijpt. De gedachteprikkelende teksten, thematiek én de kwaliteit van de muzikanten (want: dikke gitaarsolo’s), die zijn er allemaal, maar het heeft op het debuut van Cult Of Scarecrow niet dat gebracht wat het moet doen om het allemaal interessant te laten klinken.

Helaas een valse start voor mij, wat betreft deze band, maar ik houd goede hoop voor de toekomst. De doorgewinterde doomhead raad ik aan deze band zeker een kans te geven en uw eigen mening erover te vormen. Wellicht weet u zich wel te wenden tot deze cult.

Score:

65/100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

  1. The Hour Of Blood Run
  2. The Cult Of Scarecrow
  3. Last Words From Black Birds
  4. Adrift And Astray

Line-up:

  • Filip De Wilde -Vocalen
  • Jan Van Der Poorten – Gitaar
  • Ivan De Strooper – Gitaar
  • Gunther Poppe – Bas, achtergrondvocalen
  • Eddy Scheire – Toetsen, achtergrondvocalen
  • Jeannot Schram – Drums

Links: