After All – Eos

Het Belgische After All debuteerde in 1992 met haar eerste EP en mag dit jaar dus dertig kaarsjes uitblazen. Het vorige volledige album dateert alweer uit 2016 en Eos is het eerste volledige album met de nieuwe zanger en drummer. After All vond onderdak bij een groter label en dat mag best een prestatie genoemd worden na zoveel jaar.

De muziek op Eos wordt gepresenteerd als speed metal. Een term die de titel ten dele dekt. Misschien ligt het aan mij maar ik denk hierbij altijd aan een voorloper van thrash waarbij het tempo constant hoog ligt, gillende vocalen en drums en gitaren die constant op hoge snelheid tekeer gaan. Dat is hier niet het geval maar het eindresultaat valt niet tegen. Opener Premonition is een lekkere beuker met goeddoordachte thrashriffs. Deze lijn wordt tot en met Elegy For The Lost doorgezet.

After All speelt dus bij vlagen zeker uptempo en doet nog het meest aan Flotsam And Jetsam. Check alleen het nummer Demons Raging en het wordt direct duidelijk. After All kiest er soms bewust voor het gas even terug te nemen om daarna weer volle bak los te gaan. Waiting For Rain is bijvoorbeeld een nummer waarin het tempo wat lager ligt maar het is wel net te hoog voor een ballade. Het getokkel op de gitaren, de cleane zang en de solo die uit het niets lijkt te komen doen aan Testament denken.

In die rustigere momenten komt de stem van Slembrouck volledig tot zijn recht. Hij valt dan ook direct in positieve zin op. Slembrouck beschikt over een loepzuivere stem en voorziet de muziek van After All van de nodige melodie. Qua gitaarwerk valt er genoeg te genieten doordat de riffs lekker groovend worden gebracht en zelfs na enkele luisterbeurten blijven hangen.

Klein minpunt op Eos is het geluid van de bassdrum. Deze klinkt veel te blikkerig en daardoor mist het soms wat ballen. Over het geheel genomen is After All een band die veel metalfans aan zal spreken. Niet alleen fans van genoemde bands kunnen dit eens gaan beluisteren maar ook die van Metal Church zullen hiermee uit de voeten kunnen.

Score:

82/100

Label:

Metalville Records, 2022

Tracklisting:

 1. Premonition
 2. The Judas Kiss
 3. Deceptor
 4. Kindred Spirit
 5. Elegy For The Lost
 6. Waiting For Rain
 7. Demons Raging
 8. Grand Illusion
 9. Torn Asunder
 10. Shadows Of The Mind
 11. At Dawn’s First Light

Line-up:

 • Mike Slembrouck – Zang
 • Dries van Damme – Gitaar
 • Christophe Depree – Gitaar
 • Frederik Vanmassenhove – Basgitaar
 • Bert Guillemont – Drums

Links: