Trhä – vat g​ë​l​é​nva​!​!​!

Trhä is de laatste jaren uitgegroeid tot één van mijn favoriete bands. Trhä staat voor “sleutel”, en het heeft de sleutel naar mijn binnenkant alvast gevonden. Weirde lofi old school psycho black metal met een bijzonder grimmig aura. Het is één van de weinige nieuwe bands met een abominabel geluid dat me echt nog weet te raken. De maker van dit alles heet Thét Älëf, Nönvéhhklëth detna hacëntera Trha, Jôdhrhä dës Khatës, Dlhâvênklëth fëhlätharan ôdlhënamsaran Ebnan, en zou in Amerika wonen. Zijn echte naam? Damián Ojeda (Mexicaans). Ondertussen hebben we ook kennisgemaakt met zijn andere projecten, zoals Life en Sadness, die depressieve black met post-gevoelens en screamo vermengen. Ik zou nooit kunnen raden hebben dat Thrä hier verwant mee is. vat g​ë​l​é​nva​!​!​! is de tweede plaat van Thrä die ik dit jaar review, na Tálcunnana dëhajma tun dejl bënatsë abcul’han dlhenisë ëlh inagat, jahadlhë adrhasha dauzglën nu dlhevusao ibajngra nava líeshtamhan ëf novejhan conetsë danëctsë kin, ëf tu dlhicadëtrhënna bë ablhundrhaba judjenan alhëtangrasë shidandlhamësë inkom.

25 jaar zou hij zijn, de schepper van deze muziek. Ongelofelijk. Ik kan er haast niet bij. Wanneer je alle invloeden opsomt die je denkt te horen dan zijn die allen ouder dan 25 jaar. Demoperiode Emperor, Windir, Ancient, Dissection, Darkthrone (zeker de deathmetalinvloeden), Bathory, … met vreselijk sterke dungeonsynthinvloeden, onwijs lekkere melodieën, protoblack, blackthrash, heliumscreams, war metal, atmosferische en symfonische invloeden en zelfs pagan ritmes. Het is werkelijk waar een compilatie van het beste uit de jaren negentig, consequent en integraal in stofzuigerstijl gebracht.

Bij een nummer als ljúshtaeshrhendlhë jecan glézma is het vooral de listige sfeer (synths, groezelige/psychedelische bas- en gitaarlijnen, echo’s die je de vortex in lokken) die mij volledig lyrisch maakt -opnieuw- over deze release, want op zich heb ik niet bijster veel met antieke demo black metal. Daarnaast is de intensiteit natuurlijk waanzinnig gecomprimeerd. Een botten productie is er aan te pas gekomen, en toch overdondert het je langs alle kanten. Ik raad het iedere old school first wave blackmetalfan aan om deze eens te beluisteren. Laat je leiden, ga de uitdaging aan. Het midtempo melo/symfo-toetsennummer halfweg sla je misschien best over, maar een sëtrharhanlha of jad​ë​shtahhdlha nudahhhana d​ë​v​é​t is net als het openingsnummer zeker de moeite waard.

Score:

88/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

  1. ljúshtaeshrhendlhë jecan glézma
  2. grã sôhhlen bem rhôn trhãthàs
  3. ödënthändelä vòn la gönmëtwa
  4. sëtrharhanlha
  5. jadështahhdlha nudahhhana dëvét

Line-up:

  • Thét Älëf – Alles

Link: