Persefone – Aathma

Andorra betekent op metalvlak even veel als op andere vlakken. Nougabollen (lees: niets). Nuja, bijna niets. Er is één band die je gewoonweg moét horen. Persefone. Dit is de vijfde plaat van de Andorrese band en meteen de virtuele verplichting naar alle lezers van deze review toe om deze te beluisteren.

Play. Goed, in het verleden was Persefone in mijn perceptie eerder een melodeath band dan iets anders, maar dat is nu niet meer het geval. Los van het feit dat er de helft van de tijd nog gegrunt en gescreamd wordt, wordt er niet zo heel erg veel death metal waar te nemen namelijk. Spijtig is dat niet, want bij Persefone gaat het vooral om de ultradynamische muziek en dito complexiteit. Op Aathma worden de meest onwaarschijnlijke gitaarriedels en drumsalvo’s van nieuwkomer Sergi Verdeguer aan elkaar gebreid met behulp van deels proggy deels neoklassiek afgestemde piano, synths en andere zogenaamde atypische metalinstrumenten. Op Aathma klinkt Persefone als een bijna buitenaardse blend van Dream Theater, Voivod, Scar Symmetry (zeker wanneer de cleane zang ingezet wordt) en Mors Principium Est. De gastbijdragen op deze plaat zijn overigens niet de minste, zo zijn onder andere Paul Masvidal (Cynic) en Øystein Landsverk (Leprous) van de partij. Maar ook zonder deze gastbijdragen is het in feite fenomenaal te noemen.

Het is dus niet langer zo dat je als “mainstream” melodeath liefhebber zult genieten van dit Aathma. Het is zelfs niet zo dat je als pure progfan met hardere verzuchtingen zult genieten van Aathma. Aathma is onvoorstelbaar technisch en oorverdovend complex, zelfs visueel is het überflitsend. Adembenemend voor actieve luisteraars. Check het, beproef jezelf en deel je oordeel, los van je muzikale vooringenomenheid, voornemens en voorkeuren.

Zelf horen hoe Persefone’s Aathma klinkt? 18 april staat de band in Duykcer in Hoofddorp. En je vrienden van Zware Metalen geven er kaartjes voor weg

Score:

85/100

Label:

ViciSolum Productions, 2017

Tracklisting:

 1. An Infinitesimal Spark
 2. One of Many…
 3. Prison Skin
 4. Spirals Within Thy Being
 5. Cosmic Walkers
 6. No Faced Mindless
 7. Living Waves
 8. Vacuum
 9. Stillness Is Timeless
 10. Aathma: Part I. Universal Oneness, Part II. Spiritual Bliss, Part III. One with the Light, Part IV. …Many of One

Line-up:

 • Marc Martins – Vocals
 • Carlos Lozano – Guitars
 • Jordi Gorgues – Guitars
 • Miguel Espinosa – Keyboards& vocals
 • Toni Mestre – Bass
 • Marc Mas – Drums

Links: