Nyrst – Orsök

Wat zit er toch in de grond, in de aardkorst daar ver weg in IJsland? Wat gebeurt er toch met een mens op dat eiland? Is het dat desolate landschap? Is het dat gure weer? Is het de donkerte, de duisternis die de mensen omarmt die hen alzo een zeker inzicht geeft? Wat duidelijk is, is dat de afgelopen maanden uit dit godverlaten land meerdere releases van hoog niveau naar ons zijn toegestuurd. Ook nu weer met dit debuut van Nyrst, Orsök genaamd. De Scandinavische platenbroeders van Dark Essence pikten deze IJslanders op. En zitten deze heren in het straatje van Misþyrming, Sinmara, Almyrkvi, Auðn, Helfró of Svartidauði?

IJskoud, door en door bevroren, opent de plaat met Æðri verur. Kille vocalen, initieel vanuit de verte naar je toewaaiend, worden bij de hand genomen door ijzige toms en bewasemde gitaarpartijen alvorens het bevroren ijs uit elkaar splintert. Snijdende leadlijnen, een eerder theatrale dramatiserende zangpartij wandelen hand in hand door dit desolate, muzikale landschap wat de naam Örsok heeft meegekregen. Het titelnummer is zo niet nog kouder dan de rest van dit doorleefde, doortraande, droevige debuutalbum. De opeenvolging van snelle blastpartijen, dubbele baspassages, sleurende mid-tempo thema’s maken dit nummer tot een hoogtepunt van winterse wonderlijkheid. De bijhorende videoclip is een pareltje, de bandleden worden in dit bevroren landschap op sublieme wijze in beeld gebracht alsof een sculpturist een klomp zwarte sneeuw vakkundig heeft bewerkt tot een bovenmenselijke gedaante.

Nástirni, het derde nummer op de plaat, kent een doordreunend bezwerend thema, het lijkt wel een mantra die je in je hoofd hoort wanneer je de weg kwijt bent geraakt. Wat niet onlogisch lijkt, de ene ijsvlakte wordt gevolgd door een andere, geen herkenningspunt, geen houvast, geen broodkruimeltjes. Deze laatste worden immers weggeblazen door een snedige, ijzige, gure noordenwind met als titel Athöfn. Hvísl hinna holdlausu en het afsluitende, Turnar í fjarska, worden in dezelfde ijskoude sfeer gebracht. Als je haren nog niet omhoog zouden staan na het beluisteren van de eerste drie nummers, dan is dit nu wel zeker het geval.

Klasse plaat in de typische IJslandse traditie. Ik stel me de vraag of ik niet beter naar daar zou verhuizen, dan zitten we tenminste aan de bron. Het overwegen waard in tijden van Covid-19.

Score:

85/100

Label:

Dark Essence Records, 2020

Tracklisting:

 1. Æðri verur
 2. Orsök
 3. Nástirni
 4. Athöfn
 5. Hvísl hinna holdlausu
 6. Turnar í fjarska

Line-up:

 • Snæbjörn – zang
 • Eysteinn – gitaar
 • Davið -gitaar
 • Egill – bas
 • Sveinbjörn – drum

Links: