Sinmara – Hvísl Stjarnanna

Stel je voor dat je je een weg moet banen in de ijskoude buitenlucht over een zompig en modderachtig pad. Dat je onderweg bent, helemaal doorweekt en doorregend… Juist díe lijdensweg wordt perfect weergegeven door de IJslanders van Sinmara. De band bracht reeds in 2014 Aphotic Womb uit, nu komt het meest recente werk uit op het cult label Ván Records, onder andere bekend van Nagelfar, The Ruins Of Beverast en vele andere goede releases.

Sinmara, bestaande uit leden van Slidhr, Almyrkvi en Svartidaudi, speelt beklijvend uitgevoerde black metal, vaak traag en dan weer in een hogere versnelling. Dit alles opgesmukt met uitgesponnen riffs die erg open doch bezwerend en hypnotiserend gespeeld worden. Bij een eerste luisterbeurt is het nog moeilijk om de kracht van de nummers te omvatten. Meerdere speelbeurten zijn dus nodig om dit duister juweeltje te begrijpen. Neem je tijd is dus de boodschap! Geen moment verveling, geen moment waarop je verloren loopt. Sinmara houdt je continu bij de les aan de hand van een kompas dat je stuurt of net als een kaart die je de weg wijst.

Crimson Stars, Úr Kaleik Martraða en Hvísl Stjarnanna zijn mijn favoriete nummers, vooral omdat ze heel goed die obscure boodschap kunnen overbrengen. Het lijkt wel alsof hier op het einde van de plaat alles samenkomt, alsof je op je eindbestemming bent aangekomen en bevangen door kou, wind, regen, ellende en verdriet je beseft dat diegene waarvoor je gekomen bent, er niet is. Ván Records is een label dat altijd kwaliteit aflevert en doet dat ook nu weer. Waar blijft dat label die bands toch vandaan halen?

Score:

90/100

Label:

Ván Records, 2019

Tracklist:

1. Apparitions
2. Mephitic Haze
3. The Arteries Of Withered Earth
4. Crimson Stars
5. Úr Kaleik Martraða
6. Hvísl Stjarnanna

Line-up:

• Ólafur Guðjónsson – Zang
• Garðar S Jónsson – Gitaar
• Þórir Garðarsson – Gitaar
• Sigurgeir Lúðvíksson – Basgitaar
• Bjarni Einarsson – Drums

Links:

Sinmara Facebook
Ván Records