Kaleikr – Heart Of Lead

Ontstaan uit de IJslandse vulkanische as en de restanten van Draugsól laat Kaleikr nu zijn eerste muzikale uitspattingen op ons los. Alleen al de gedachte aan het feit dat het gaat om een IJslandse band, doet me reikhalzend uitkijken naar wat hij precies in elkaar gestoken heeft. Niet in het minste omdat ik het, iets meer dan een jaar geleden, behoorlijk heet, of beter gezegd koud, kreeg van Farvegir Fyrndar, de laatste release van Auðn.

Wat een begin van de plaat… Sfeervolle piano, strijkers, drums en dan schieten de geisers de lucht in. Het is een sterk begin, direct overtuigend. Doorheen het album wisselen blastbeats elkaar af met mid-tempo stukken. Deze rake drumpartijen worden altijd wel goed ondersteund door erg technische, soms dissonante, complexe gitaarriffs. Een grunt stuurt je doorheen de teksten en blaast de koude, gure wind recht je gezicht in. Het meest pakkende nummer op dit album is het titelnummer Heart Of Lead. Ook de afsluiter Eternale Stalemate And A Never-ending Sunset is overtuigend. De band start hier traag en uitgesponnen om vervolgens krachtig en agressief uit de hoek te komen.

Het heeft dus in het geheel wat meer weg van progressievere death/black metal. In de biografie wordt gesproken over invloeden afkomstig van oude Opeth en Enslaved, maar die hoor ik toch niet echt. Ik denk meer aan Fragments of Unbecoming en gelijkwaardige bands. Soms denk ik zelfs aan Septicflesh. Dit gezien het meermaals gebruiken van melodische gitaarlijnen en solo’s.

Het artwork, uitgevoerd door Metastasis, vind ik erg apart. Erg beklijvend en zelfs hypnotiserend in zijn uitvoering, vorm en kleur. Als je er te lang naar blijft staren, word je onwel, duizelig en lijkt het je mee te voeren naar een verlaten en koude berghut op de IJslandse vlakte.

Score:

80/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2019

Tracklisting:

1. Beheld At Sunrise
2. The Descent
3. Of Unbearable Longing
4. Internal Contradiction
5. Neurodelirium
6. Heart Of Lead
7. Eternale Stalemate And A Never-ending Sunset

Line-up:

• Maximilian Klimko – Gitaar, bas, zang
• Kjartan Harðarson – Drums

Links:

Kaleikr Facebook
Debemur Morti Productions
Debemur Morti Productions Facebook
Debemur Morti Productions Bandcamp