Hellevaerder, Duindwaler, Schavot en Asgrauw – Verloren vertellingen

Een split die bij voorbaat al een succes genoemd kan worden: Verloren vertellingen. Vier bands uit de rijke Nederlandse blackmetalunderground bundelen er hun krachten voor. We noemen; Hellevaerder, dat vorig jaar van zich liet horen met het uitstekende debuut In de nevel van afgunst, Duindwaler, waar we in 2021 kennis mee maakten middels de EP Landloper, Schavot, waarvan de beide albums Galgenbrok en Kronieken uit de nevel juichend werden onthaald en tot slot de meest ervaren band van het viertal Asgrauw, dat al vijf albums zwartgeblakerde haat uitbracht en voor de laatste twee albums respectievelijk 95 (IJsval) en 88 (Façade) punten kreeg. Kwaliteit met een hoofdlekker K dus op deze split en dat met een gemeenschappelijk thema. Verloren vertellingen behandelt een folkloristische verhaal uit de Nederlandse geschiedenis. Kwaliteitsmuziek waar je nog iets van kunt leren ook dus, u aangeboden door het bindmiddel der Nederblack: Zwaertgevegt.

Hellevaerder trapt de zwarte schijf af en vliegt je gelijk naar de strot met In mijn hand werd zij as. De haat is ijselijk en tastbaar als Miranda Visser haar woede van zich afschreeuwt terwijl zij uitstekend wordt gesouffleerd door haar bandgenoten. In het bijzonder sterke tweede nummer wordt er iets gas teruggenomen en drijft de meer melodieuze kant van Hellevaerder hoorbaar, in beide gevallen weerklinkt vooral de school zoals die door de Noordse oudjes ooit is bedacht. Heerlijk.

Met Duindwaler gaat Hellevaerder-drummer/bassist Daan Bleumink op de solotoer. Het zorgt voor twee nummers die ten opzichte van zijn hoofdband eenvoudiger en sneller zijn. Als een verrotte TGV met kortsluiting zeg maar. Bleumink’s grunt is ietwat aan de doorsnee kant maar hij weet voldoende variatie te brengen en tikt hier en daar de krankzinnigheid aan die hoort bij deze muziek die ook al is voorzien van zo’n lekkere old school vibe. Snel, compromisloos, geen gelegenheid om slachtoffers achter te laten. Eraf met die koppen!

Net als Duindwaler is Schavot een soloproject, in dit geval van Floris die ook dubbele diensten draait omdat hij lid is van het nog langs te komen Asgrauw. De derde band op deze heerlijke split geeft de derde interpretatie van black metal en dat is in dit geval snelheid maar met gevoel voor melodie. Zowel Pieël als Waart oe! hebben een gitaarsolo die niet zou misstaan op een heavy metalplaat en beide nummers die Floris heeft aangeleverd kennen een intro om de juiste sfeer neer te zetten. De man beschikt verder over een strot om muizen uit de schuur te jagen en weet zijn muziek helder neer te zetten waardoor de verschillende lagen goed hoorbaar zijn. In het tweede nummer levert een zangeres een waardevolle bijdrage en laat dat nu net Hellevaerder’s Miranda Visser zijn.

De plaat die nog wel een paar uur door had mogen gaan komt dan alweer ten einde met het meest ervaren gezelschap hier vertegenwoordigt: het drietal van Asgrauw, waarbij Floris schuilgaat onder de naam Batr, de drums ter handen neemt en de vocalen overlaat aan bassist Kaos en gitarist Vaal. Die weten daar wel raad mee en proberen elkaar af te troeven in schreeuwende waanzin. Batr houdt het tempo moorddadig hoog maar zijn snaar beroerende collega’s weten zowaar nog de nodige melodie in de muziek te krijgen. De subtiele toetsen in Na.chtgra.ver helpen een handje mee.

Verloren vertellingen is een heerlijk album dat alle verwachtingen helemaal waarmaakt. Het is een genot voor de oren om acht nummers lang gekweld te mogen worden door bands die ieder een eigen smoel hebben. De ene band is niet beter dan de andere, alle vier brengen ze iets eigens en zorgen ervoor dat de ruim veertig minuten voorbij vliegen. Aanschaf verplicht voor een ieder die (Nederlandse) black metal een ijskoud zwart hart toedraagt.

Zelf horen hoe Verloren vertellingen klinkt? Van Zwaertgevegt mogen we twee exemplaren van de vinyl weggeven! 

Label:

Zwaertgevegt, 2023

Tracklisting:

 1. Hellevaerder: In mijn hand werd zij as
 2. Hellevaerder: Als de nacht wederkeert
 3. Duindwaler: De Zieleneter
 4. Duindwaler: Alles is het waard
 5. Schavot: Pieël
 6. Schavot: Waart oe!
 7. Asgrauw: Óngeneu.jd
 8. Asgrauw: Na.chtgraa.ver

Line-up:

Hellevaerder:

 • Miranda Visser – Vocalen
 • Arjen Kleiss – Gitaar
 • Bas Cuperus – Gitaar
 • Luuk Steemers – Bas
 • Daan Bleumink – Drums

Duindwaler:

 • Daan Bleumink – Alles

Schavot:

 • Floris Vellthuis – Alles

Asgrauw:

 • Vaal –  Vocalen, gitaar
 • Kaos – Vocalen, bas
 • Batr – Drums, toetsen

Links: