Schavot – Galgenbrok

Heerlijk toch, een portie ongure black metal van eigen bodem! En als je dan weet dat Floris, alleskunner en bandlid in Meslamtea, Asgrauw en Sagenland deze band, Schavot, boven het doopvont heeft gehouden, dan kan je van dit werkstuk, Galgenbrok, niks meer of minder verwachten dan dat het een meesterwerk, een stuk kwaliteitsvlees zou moeten zijn. Of leg ik de lat nu persoonlijk veel te hoog?

De achtergrond is er één vol onguurheid, rauwheid doch ook mystiek en magie omgordt door een eerder Middeleeuws aanvoelend cultuur-historisch kader. De muziek is er één die een tijdsgeest in- en uitademt van de jaren ’90 Scandinavische black metal en verwijst naar bands als Setherial, Obtained Enslavement of Mactätus. Ook de productie van het album is vakwerk te noemen en dit mede dankzij de hulp van Tuianti. Tel daar dan nog eens de handgeschilderde cover van Johan Prenger bij en het plaatje is compleet.

De opener, Tussen Muren, maar ook zijn opvolger Galgenbult, zijn van een dusdanig hoge kwaliteit, dat deze zich onmiddellijk, als stukken kwaliteitsvlees, op je bord presenteren. De koude, eerder episch aanvoelende melodielijnen worden rauw maar perfect gebakken, afgeleverd. De priemende screams pikken gaten in het bloeddoorlopen vlees. Maar goed dat de romige saus, die de synth-lijnen weergeven er van af druipt wanneer je er je tanden inzet. Kwaliteitsvlees! Wees daar maar zeker van.

Witte Juffer heeft zo een bruutheid en agressie in zich, het doet me in zijn geur en vorm wat denken aan ouder Vlaams blackmetalgeweld afkomstig van Huldrefolk bijvoorbeeld. Helleveeg start in zijn beginmaten alsof een stuk vlees dat traag moet garen. Niets is echter minder waar. Ook hier wordt de temperatuur flink opgestookt. De typische gitaarpartijen en de opzwepende, eerder karakteristieke, drumthema’s fungeren hier als de knoppen aan het fornuis. Droglicht is een erg sterk nummer waarbij vooral de melodielijnen opvallen en dit in al zijn lagen en op het zelfde elan wordt lustig doorgebakken met Jammerklacht en het afsluitende erg zurige Rooftocht.

Ongelooflijk sterke plaat, kwaliteitsvlees pur sang, aanschaf verplicht! Nee? Het schavot op, jij galgenbrok!

Score:

90/100

Label:

Void Wanderer, 2021

Tracklisting:

  1. Tussen Muren
  2. Galgenbult
  3. Witte Juffer
  4. Helleveeg
  5. Moerasland
  6. Droglicht
  7. Jammerklacht
  8. Rooftocht

Line-up:

  • Floris – Zang, alle instrumenten

Links: