Hellevaerder – In de nevel van afgunst

Eerder besprak ik werk van een Nederlandse blackmetalband Duindwaler. De eerste EP van dit heerschap uit Heerhugowaard kreeg de titel Landloper mee. Het was meteen de eerste kennismaking met de compromisloze black metal geschreven en gebracht door Daan Bleumink. Diezelfde heer Bleumink maakt al langer deel uit van een ander blackmetalcollectief, Hellevaerder genaamd. Dit In de nevel van afgunst is de eerste volwaardige langspeler nadat hij al een paar demo’s en een split op zijn conto schreef.

De band brengt het album digitaal en op cd in eigen beheer uit, via het Nederlandse Zwaertgevegt krijgen we de kans een tape te komen en later dit jaar moet er nog een vinyl komen. Welke sfeer creëert de band? Niet moeilijk, één van diepgewortelde haat en afgunst. Je bent niks waard, de dood werkt immers bevrijdend, zo valt er te lezen op de hoes. Het maakt meteen duidelijk dat de huidige wereld vooral bevolkt wordt door nietsnutten, nullen en niemendallen. En de band zit er niet eens zo ver naast.

Het zijn de penetrante vocalen van mevrouw Visser en krachtige slagen van de heer Bleumink die meteen binnenkomen. Daarnaast is het groezelige gitaargeluid perfect gekozen en kan er geen kwaad woord gezegd of geschreven worden over de productie. Het geeft per direct het oude school gevoel dat je al krijgt bij de muziek nog meer cachet. Een episch lappendeken van verschillende donkere kleuren word je vervolgens aangeboden op Donder dwalen. Zeker de verschillende leadpartijen trekken op dit nummer terecht genoeg aandacht naar zich toe.

Impressionant begin van Uit het vuur getrokken en het daaropvolgende titelnummer, bijzonder sterk en krachtig gitaarspel. Verhalende gitaarlijnen worden op sleeptouw genomen door een misselijkmakende strakke drumpartij en dito vocaalpalet. Wel jammer dat de baspartijen – en dat is voor het gehele album zo – wat minder prominent aanwezig lijken. Het vervolg van de plaat met onder andere Nieuwlicht en Gemarteld en verdronken, is nóg brutaler en agressiever. Vervolgens wordt de plaat, heerlijk en met gevoel voor melodie, afgesloten met Vergeten, verloren. Tja, vergeten moet je deze plaat toch niet, evenmin verloren leggen. Best gewoon opnieuw opzetten.

Heerlijke oude school blackmetalplaat. Niet te miskennen smerige keelgeluiden, doordrammende drumpartijen en bij wijlen episch gitaarspel maken van dit In de nevel van afgunst, een bijzonder intrigerend schijfje. Celebrate Life – Worship Death, Hail Hellevaerder!

Zelf een stukje diepgewortelde haat en afgunst in huis brengen? Zware Metalen geeft tapes van het album weg!

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, Zwaertgevegt, 2022

Tracklisting:

 1. Je bent niks waard!
 2. Donder dwalen
 3. Uit het vuur getrokken
 4. In de nevel van afgunst
 5. Nieuw licht
 6. Gemarteld en verdronken
 7. Vergeten, verloren

Line-up:

 • Daan Bleumink – Drum, bas
 • Miranda Visser – Zang
 • Bas Cuperus – Gitaar
 • Arjen Kleiss – Gitaar

Links: