Duindwaler – Landloper

Onder invloed? Deze nieuwe band, Duindwaler, uit Heerhugowaard, Nederland is beïnvloed door het werk van Hate Forest. Andere invloeden vanuit loco – regionaal dan wel cultuur – historisch perspectief zullen er ook wel zijn maar de erg korte biografie brengt niks anders aan het licht. Moet dat? Nee hoor, voor mij in ieder geval niet.

Het eerste album wat we voorgeschoteld krijgen is een ep.  Landloper is voorzien van vier, lange, compromisloze blackmetalnummers die zich vooral kenmerken door een misantropische eenvoud. De korzelige, zanderige productie waarmee dit alles opgenomen is, past perfect. Wat meteen opvalt bij een eerste luisterbeurt is dat de baslijnen hun eigen karakter hebben en redelijk prominent in de mix staan. Alsof ze op zichzelf door de duinen dwalen.

Neem nu het erg sterke De Koude Ochtend. Openen gebeurt met een perfect uitgevoerde blastpartij die een repetitieve melodielijn omarmt. De wind blaast immers koud en scherp rond je oren wanneer je, al woelend door het losse zand, je weg baant. Ook het titelnummer, Landloper, mag separaat vermeldt worden. De zanderige riffs worden vakkundig aan elkaar geplakt. Dit alles gebeurt aan hoge snelheid, alsof de wind zijn eigen mening wil geven en geen enkele zandkorrel ongemoeid wil laten. Verder valt in dit nummer een sturende leadlijn op, naast, al weer inderdaad, de bas die toch vaak het heft in handen neemt, zij het subtieler. Scream’s ondersteunt door een diepere grunt vegen de resten samen. Gelukkig wordt er in het vocalenpallet niet overdreven en krijgt de muziek vooral veel ademruimte.

Om te besluiten kunnen we dan ook gewoon zeggen dat dit een erg aangename kennismaking is. Duindwaler moet je vooral opzetten als je in een oldschool bui bent en je je alles, wat maar naar vernieuwing ruikt, even niet tot je wil nemen.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Onreine Zaden
  2. De Koude Ochtend
  3. Landloper
  4. Ontwaakte Vlam

Line-up:

  • Daan Bleuminck – Zang, alle instrumenten

Link: