Fallujah – Empyrean

Het is nooit verkeerd voor een band om zich te ontwikkelen, te groeien en te zoeken naar vernieuwingen binnen de muziek. Dat niet alle fans die groei kunnen of willen meemaken of begrijpen, zal geen verwondering heten. De Amerikaanse technicaldeathmetalformatie Fallujah kan erover meepraten; toen de band in 2019 het album Undying Light uitbracht, vond er onder de liefhebbers van de band veel gemopper plaats. Voorgaande releases als The Flesh Prevails en Dreamless brachten een unieke combinatie van progressieve death metal volgepakt met melodische soundscapes, opzwepende gitaren, technische riffs, energieke drums, een diepe grunt, een haast hypnotische sfeer en prachtige melodieën. Op Undying Light werd van veel van deze elementen afscheid genomen dan wel veel minder gebruik van gemaakt en de komst van een nieuwe vocalist, Antonio Palermo, bracht ook de aanwezigheid van een metalcoreschreeuw. Ondanks dat er mensen waren die deze veranderingen aangenaam vonden, waren er heel veel fans wars van deze muzikale ombuiging.

“We set out to create something that represents the band and its history in its purest form while also pushing our technical abilities further than we have ever gone. … It’s all about elegantly presenting the sound we have cultivated over the last decade,” zei de band bij de aankondiging van het nieuwe album Empyrean. En zo geschiedde. De op Undying Light ingezette koerswijziging naar meer rauwheid en minder van de dromerige, atmosferische ambiance wordt op het nieuwe album Empyrean flink teruggedraaid. Zal het ermee van doen hebben dat er binnen de bezetting van Fallujah weer het nodige veranderd is? In 2021 werd afscheid genomen van zanger Antonio Palermo, gitarist Nico Santora en bassist Rob Morey. Zanger Kyle Schaefer (Archaeologist) en bassist Evan Brewer (ex-Entheos, ex-The Faceless) hebben zich aangesloten bij Fallujah-oprichters Scott Carstairs (gitaar) en Andrew Baird (drums).

Op Empyrean zijn karakteristieken van albums als The Flesh Prevails en Dreamless weer rijkelijk aanwezig. Er is binnen de tien composities weer ruimte voor technische, opwindende riffs en voor memorabele gitaren (Mindless Omnipotent Master, Celestial Resonance). Ook de warme, opzwepende, atmosferische gloed, die de muziek van Fallujah zoveel karakter en bezieling gaf, is teruggekeerd. Met de komst van nieuwe zanger Kyle Schaefer keert ook de deathmetalgrom en het aanbrengen van wat meer variatie in de zanglijnen terug. En ook zangeres Tori Letzler, die in het verleden met haar contrasterende, hoge zang een haast betoverend contrast met de brul vormde, is weer veelvuldig op het album (Radiant Ascension, Embrace Oblivion, Into The Eventide) terug te horen. Meest wezenlijk is misschien nog wel dat de speelsere opbouw van de composities (Into The Eventide, het instrumentale Celestial Resonance) en de daarin aangebrachte dynamische structuren (Radiant Ascension, Eden’s Lament) teruggekeerd zijn. Het maakt de tien composities er een stuk rijker, gevarieerder, en daarmee aantrekkelijker, op. Een progressief, complex en emotioneel geluid neemt weer een bepalende rol en dat geeft Fallujah op Empyrean weer een flinke blos op de wangen.

We showed you restraint on the last record. Now, let us show you what happens when we leave it all on the table.” Deze opmerking van Fallujah blijkt niet enkel een makkelijk verkooppraatje om het nieuwe album aan de man te brengen, maar wordt op Empyrean ook waargemaakt. Empyrean – dat zich laat vertalen tot hemels – is een rijk, gevarieerd album waarop de band teruggrijpt naar wat hen zo typeerde en waarmee het zich onderscheidde van andere bands. Een stap terug in ontwikkeling dus? Of is het eerder bewustwording van wat de band aantrekkelijk maakt en daar nu weer volop gebruik van zijn gaan maken? Is die albumtitel dan toch niet zo willekeurig gekozen als dat je misschien in eerste instantie zou denken?

Score:

86/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Bitter Taste Of Clarity
 2. Radiant Ascension
 3. Embrace Oblivion
 4. Into The Eventide
 5. Eden’s Lament
 6. Soulbreaker
 7. Duality of Intent
 8. Mindless Omnipotent Master
 9. Celestial Resonance
 10. Artifacts

Line-up:

 • Andrew Baird – Drums
 • Evan Brewer – Basgitaar
 • Scott Carstairs – Gitaar
 • Kyle Schaefer – Vocalen

Links: