Fallujah – Dreamless

Fallujah – Dreamless
Nuclear Blast, 2016

Je kan Fallujah in ieder geval niet van valse bescheidenheid beschuldigen. Alles aan Dreamless, de opvolger van het (grotendeels) bejubelde The Flesh Prevails straalt ambitie en ook een zekere pretentie uit. Gelukkig geraakt Fallujah over de eigen hoge lat.

Wie Fallujah nog wil beschrijven als technical deathmetal is eraan voor de moeite, want volgens frontman Alex Hofmann is de band dat etiket ontgroeid. Hoewel ze ten tijde van The Harvest Wombs (naar eigen zeggen) het tech/deathwereldje op zijn kop zetten, gaan ze op Dreamless voor een progressieve, groovende en emotionele sound. Ze streven er naar de beperkingen van het label ‘deathmetal’ te overstijgen en iets grootser te creëren. Wie na deze dosis zelfverheerlijking nog zin heeft in de muziek, nodig ik uit om verder te lezen.

Laat één ding duidelijk zijn: Dreamless is een indrukwekkend album. Fallujah haalt een muzikaal niveau dat je omverblaast en heeft een rits heel sterke nummers geschreven. Soms gaan ze muzikaal aan het zweven (titeltrack Dreamless, Fidelio en de softe elektro van Les Silences), maar voor het overige verzoenen ze op prachtige wijze hun strakke metal en harde vocalen met frivool gitaarspel. Ze trappen ook niet in de val van The Flesh Prevails, dankzij de verbeterde mix klinkt het album veel subtieler en komt alles veel beter tot z’n recht, waaronder de cleane vocalen van zangeres Tori Letzler. De wisselwerking tussen de leads en de ritmische gitaar is ronduit betoverend.

Een naam die me tijdens het luisteren naar Dreamless te binnen schiet is Between the Buried and Me. Fans van deze Amerikanen zullen het vernieuwde Fallujah zeker kunnen appreciëren. Het lijkt me geen toeval dat ze van Metal Archives geweerd worden, wat op termijn misschien ook te verwachten valt voor Fallujah. Een kniesoor echter die daarom treurt, metal of niet, geniet van Dreamless, want het is een heel erg lekker album!

Tracklisting:
 Fallujah - Dreamless

 1. Face of Death
 2. Adrenaline
 3. The Void Alone
 4. Abandon
 5. Scar Queen
 6. Dreamless
 7. The Prodigal Son
 8. Amber Gaze
 9. Fidelio
 10. Wind for Wings
 11. Les Silences
 12. Lacuna

Line-up:

 • Andrew Baird – drums
 • Scott Carstairs – gitaar
 • Rob Morey – bas
 • Brian James – gitaar
 • Alex Hofmann – vocalen

Links: