Deze recensie is aan de late kant, dus laten we maar direct met het belangrijkste beginnen. Het nieuwe, derde album van Disillusion is een wel heel sterke plaat geworden. En daarmee is het gemakkelijkste achter de rug, want het is niet eenvoudig in woorden te vangen waarom dat dan zo is. De muziek op Ayam is namelijk even ongrijpbaar als sterk. Een beetje als Disillusion zelf eigenlijk.
De band bracht in 2004 het machtige Back To Times Of Splendor uit, een plaat die voor het gemak maar in het hokje van de melodeath werd gezet, maar veel meer was dan dat. In 2006 volgde nog Gloria, maar daarna werd het – misschien indachtig de naam van de band – lang stil(ler). In 2017 stond de band echter ineens met een muzikaal gloedvol optreden op Complexity Fest. Optisch zag het er eerder uit als een groep vrienden die “for old times sake” nog eens terugkeken op de gloriedagen van weleer. We hadden dan ook niet direct de indruk dat een en ander een vervolg zou krijgen met nieuwe muziek. In 2019 werd die gedachte gelogenstraft met het door collega Bart hooglijk gewaardeerde The Liberation. En of het naar meer smaakte! Want drie jaar later is er dan de opvolger in de vorm van dit Ayam.
Goed, genoeg uitstelgedrag vertoond Hoogkamer, op naar de muziek. Allereerst valt op dat Disillusion als voorheen graag de tijd neemt om zijn muzikale verhaal in te leiden met lange uitgewerkte intro’s om vervolgens – in een en hetzelfde nummer – in hogere en minder hoge golven verschillende thema’s voor zich uit te duwen. Als gedachten in een dagdroom die wegvlieden en weer samenkomen in momenten van helderheid. We horen het vooral in de langere nummers Am Abgrund (maar liefst elf minuten) en Abide The Storm (bijna twaalf minuten).
Laten we een van die songs er dan maar even bij pakken om de boel wat nader te duiden. Niet veel bands openen hun album met een lang nummer, maar Disillusion heeft lef en kennelijk ook weinig zin om de ware aard te verbergen. Am Abgrund staat namelijk pontificaal vooraan. En het is niet alleen de duur die de toevallige Spotify-voorbijganger mogelijk (en ten onrechte) zal verleiden om op skip te drukken. Een op nu-metalachtige wijze herhaalde eenvoudige riff, wordt als snel oversmeerd met een dikke laag symfonie en onderlegd met ketelende blackmetaldrums. Jawel, bent u daar nog? Fel en verbeten, als de gevoelens van vele Nederlanders over het juichen van de Argentijnse spelers, raast de song voort totdat in een brug met heldere zang het energieniveau danig wordt teruggeschroefd ten faveure van een pakkende en troostrijke melodie. En dan hebben we nog maar de eerste twee minuten van deze kolos gehad. De volgende golf energie komt al aangerold met een declamerend gebulderd “I am standing on the edge of the world!”, terwijl we ons afvragen of we daaronder nu een laag toetsen, strijkers of toch blazers horen. Wat het ook is, het is uit deze laag dat gierende gitaren zich los trekken om ongericht alle kanten op te schieten.
Het zou wat ver gaan om elk nummer van Ayam op deze wijze te ontleden. Dat is ook niet nodig. Wat wel goed is om te weten is dat Abide The Storm minstens zo sterk is en een gelijkaardige opbouw, met rustpuntje in het midden, heeft als de opener. Hier is goed te horen wat zich ook in andere nummers al aandiende: de sterke band tussen teksten en muziek. Zowel de stilte voor de storm als de storm zelf krijgen muzikaal vorm, de laatste in zwaar aangezette drums, riffs en declamerende zang. Ook goed om te weten: je komt ook kortere songs tegen op Ayam. Nu is dat maar relatief, want behalve het “kortje” Tormento (nog steeds meer dan vier minuten) neemt elk nummer meer dan zes minuten van je tijd. Op dat kortje laat Disillusion horen ook snel tot de kern te kunnen komen. De ritmiek stampt als een heistelling terwijl de gitaarlijnen hoog overvliegen en de zanger naar het einde van elke zin steeds een hogere intensiteit aanboort. Wanneer hij in het refrein “I am your torment!” buldert, voelt het alsof de voor vrachtwagens onveilig verklaarde brug, waarover ik zojuist loop, besloten heeft om me heen in te storten. Oh, en kabbelen kan men ook in het toepasselijk getitelde (had ik het verband tussen woorden en muziek al genoemd?) Driftwood.
Score:
88/100
Label:
Prophecy Productions, 2022
Tracklisting:
- Am Abgrund
- Tormento
- Driftwood
- Abide The Storm
- Longhope
- Nine Days
- From The Embers
- The Brook
Line-up:
- Andy Schmidt – Vocalen, gitaar
- Ben Haugg – Gitaar
- Martin Schulz – Drums
- Robby Kranz – Basgitaar, vocalen
- Sebastian Hupfer – Gitaar
Links: