Apotheus – Ergo Atlas

Collega Joris schreef in 2019 een recensie over The Far Star, het tweede album van de Portugezen achter Apotheus. Hij was met een waardering van 75 punten gematigd positief, als ik dat zo mag noemen. De mengeling van stijlen en de niet altijd goed te plaatsen grunts waren de genoemde obstakels. Het is duidelijk dat deze vier heren progressieve elementen mixen met wat deathmetalcapriolen, zonder daarbij al te bruut uit de hoek te komen.

 
Zo ook tijdens het opvolgende Ergo Atlas, waarbij eens te meer opvalt dat de zuivere zangstem van vocalist Miguel Andrade wel mooi en gepolijst klinkt. Wat dat betreft dus geen verschillen met de voorgaande plaat. Andrade doet ook hier geen ingewikkelde dingen, maar zingt gewoon zijn strofen tekst, waarbij emotionele toestanden niet worden geschuwd. De progressiviteit komt op instrumentaal gebied wat meer aan de oppervlakte, in dit geval zeker niet door allerlei effecten toe te voegen, wel door aritmisch spel te hanteren. Tegendraadse ritmes die ontluikend aan de oppervlakte komen. De aanpak zoals tijdens het tweede nummer The Unification Project is hiervoor exemplarisch. Het gitaargeweld blijft in eerste instantie lang op de achtergrond, waarna er bijna een soort van jamsessie ontstaat alvorens de band wat hevigere muziek ten gehore brengt. Natuurlijk is dat relatief, want met death metal heeft dit eigenlijk niets te maken. We durven zelfs te beweren dat dit voor progressieve begrippen redelijk eenvoudig aanhoorbare muziek is. Zonder spanning en fantasie is het geenzins, want de ideeën zijn goed uitgewerkt en de uitvoering klinkt als een klok. Maar toch had ik op wat meer (uitbarstingen) gehoopt, het album is nu eigenlijk niet “metal” genoeg. Uitzondering daarop is een nummer zoals Ergo Bellum waarop wel grunts te horen zijn. Deze zijn zeker niet slecht, maar het is allemaal net wat te anoniem van aard.

En daarmee heb ik de vinger wel op de zere plek gelegd, want de meeste metalliefhebbers blijven hier het best ver van weg. Echter wanneer u graag naar melodische rock met enige progressiviteit luistert kunt u zich vermoedelijk aan dit Ergo Atlas geen buil vallen. Hoe goed uitgevoerd ook, voor mij is dit over de gehele linie te rustig en gepolijst van aard.

Score:

70/100

Label:

Black Lion Records, 2023

Tracklisting:

  1. Shape and Geometry
  2. The Unification Project
  3. Firewall
  4. Cogito
  5. Ergo Bellum
  6. March to Redemption
  7. Alphae’s Sons
  8. Re:union
  9. Re:genesis

Line-up:

  • Miguel Andrade – Gitaren, vocalen
  • Albano von Hammer – Drums
  • Daniel Rocha – Bas
  • Luís Gold Monkey – Gitaren

Links: