Apotheus – The Far Star

Paços de Ferreira, een stad in het noorden van Portugal, is de uitvalsbasis van Apotheus. Een melodische deathmetalband met een progressieve rand, althans dat is wat het Zweedse Black Lion Records ons vertelt. Zes jaar zit er intussen wel tussen dit album, The Far Star en het vorige, When Hope And Despair Collide.

Al vanaf de eerste noten na de intro Prelude, krijg ik een gevoel dat Soilwork en Trivium op elkaar zijn gaan liggen, wat rampetamp hebben gedaan en dat enkele maanden later dan dit kindje is geboren. Misschien wat overdreven. Meer waarschijnlijk ook dat ik nog wat ouders ben vergeten die aan dit spelletje in groep hebben meegedaan.

Je krijgt een stevige en erg diverse brok death (?) metal met progressieve rand en heavymetalinslag te horen. De basis of de fond, hoe je wil, is er een van (progressievere?) death (?) metal. De gitaar- en baspartijen zijn robuust en solide, de drum is directief, sturend doch zonder al te veel fantasie. De vocalen vormen de brug. Je krijgt stevige, diepe grunts te horen die afgewisseld worden met vocale tapijten die ofwel uit de traditionelere rock dan wel uit de heavymetalhoek komen. En in dit laatste ligt misschien de vergelijking met Trivium. De vergelijking met Soilwork ligt in het gebruik van vernuftige solo’s en goed gekozen samples. Dat deze Portugese kerels ook goed naar oudere rockplaten hebben geluisterd, hoor je vooral in het nummer The Darkest Sun. Op The Pull Of Plexus trekken ze de doos met heavymetalriffjes open, terwijl op het aansluitende Save Our Ship de bas al rollend en voorzichtig donderend een beperkte hoofdrol krijgt in het begin van het nummer. Wat opvalt als je naar dit album luistert, is dat zanger/gitarist Michael Andrade toch een kerel is die uit een speciaal soort hout gesneden moet zijn. Hij valt vooral op door de diversiteit die hij kan leggen in zijn vocalen. De grunts zijn niet erg diep doch duister, de cleane lijnen zijn warm en pakkend weliswaar zonder te veel ingewikkelde uithalen. Je bent een erg goede zanger als je dit allemaal kan.

Toch heb ik moeite met deze plaat. Misschien is het omdat ik de indruk krijg dat de grunts toch niet altijd helemaal passen of omdat er zo veel stijlen door elkaar gemixt worden, waardoor de visie op het geheel wat verloren gaat. Tja, dat is smaak natuurlijk.

Score: 

75/100

Label:

Black Lion Records, 2019

Tracklisting:

 1. Prelude
 2. Caves Of Steel
 3. Redshift
 4. Resolve To Remake
 5. The Darkest Sun
 6. The Pull Of Plexus
 7. Save Our Ship
 8. Under A New Cloudy Sky
 9. The Brightest Sun
 10. Staring The Abyss
 11. A New Beginning

Line-up:

 • Michael Andrade – zang, gitaar
 • Albano Von Hammar – drum
 • Tiago Santos – gitaar
 • Daniel Rocha – bas

Links: