Khors – Return to Abandoned

Khors – Return to Abandoned
Paragon Records – 2010

Ik kan dit album niet anders noemen dan een gemiste kans. Khors uit Oekraïne is duidelijk een getalenteerde band die weet hoe je afwisselende muziek moet schrijven, die een beetje zweeft tussen atmosferische black metal, folk metal, een (klein) beetje death en nog wat power metal voor de goede orde. Veel dynamiekwisselingen, verschillende zang en sterke melodieën waardoor ik nog het meest aan met name het laatste (mees-ter-lijke) album The Voice of Steel van landgenoten Nokturnal Mortum moet denken. Maar met één belangrijk verschil wat voor een enorme impact zorgt.

Want wat is dit album verschrikkelijk slap uitgevallen! Ondanks alle goede dingen die ik te melden heb maakt het allemaal weinig uit want mijn aandacht verslapt gewoon keer op keer als ik het opzet. De niet aflatende keyboardlaag onder de muziek is één van de grote boosdoeners. Het klinkt nep en zelfs de meest agressieve stukken op het album komen hierdoor weeïg en krachteloos over. Het is ook gewoon de productie in het algemeen die elk noodzakelijk metalen randje weggevijld heeft van de muziek. Eind jaren negentig kwamen er veel gedrochten langs die hetzelfde probleem hadden. Wie kent bijvoorbeeld nog Necromicon met Sightveiler?

Een gemiste kans want dit heeft alle ingrediënten om je als een driedubbele espresso in de vroege ochtend te raken. Voor mensen die alle zwarte creaties graag met veel melk, suiker en verdund tot zich nemen, tel gerust 10 punten op bij onderstaand cijfer.

Tracklisting:
Khors - Return to Abandoned

  1. The Arrival (intro)
  2. Lost Threads
  3. Asgard’s Shining
  4. Song of the Void
  5. The Fog (…and Grief Still Moans)
  6. Mysteries Cosmos
  7. The Seas Burn of Omnipotence
  8. Sacrament of Buyan

Line-up:

  • Jurgis – Guitar, Vocals
  • Warth – Guitar – Guitar
  • Khorus – Bass
  • Khaoth – Drums

Links: