The Contortionist – Exoplanet

The Contortionist – Exoplanet
Good Fight Music, 2010

The Contortionist is een vijftal uit Indiana, VS, dat met Exoplanet haar eerste full-length uitbrengt na twee EP’s in eigen beheer. Exoplanet klinkt als een mix tussen Veil of Maya, After the Burial en Between the Buried and Me. Klinkt interessant? Is het ook.

De muziek die de band op deze schijf laat horen is om de vingers bij af te likken. Deathcore is de basis, maar ik durf het zelfs progressief noemen. Het is een combinatie van rechttoe rechtaan technisch beukwerk en melodieuze en zelfs bijna ingetogen passages. Alleen is het allesbehalve een storende clash omdat de band het één goed in het ander doet overlopen. Hoog tijd dus om weer de naam Between the Buried and Me te laten vallen, want af en toe doet dit album er erg aan denken. Een song als Flourish lijkt bijvoorbeeld een ode aan het Colors-album van de grote progressieve knakkers. De plaat wordt afgesloten met een mini-trilogie die het dubbele gezicht van de band laat horen.

Enig storende punt is de ietwat irriterende grunt van de zanger, maar daar raak je na verloop van tijd aan gewend. Sterk debuut dat de liefhebbers van bovengenoemde bands zeker zal bevallen.

Tracklisting:

    thecontortionist - exoplanet

  1. Primal Directive
  2. Flourish
  3. Expire
  4. Contact
  5. Advent
  6. Vessel
  7. Oscillator
  8. Axiom
  9. Exoplanet I: Egress
  10. Exoplanet II: Void
  11. Exoplanet III: Light

Line-up:

  • Jonathan Carpenter – vocalen, keyboards
  • Robby Baca – gitaar
  • Cam Maynard – gitaar
  • Chris Tilley – bas
  • Joey Baca – drums

Links: