The Rebel Riot: punk als wapen tegen de militaire dictatuur

We zouden het bijna vergeten met de media-aandacht voor hip-hop als proteststem, maar de muzikale weerstand tegen ‘het systeem’ is altijd harde muziek in allerlei verschijningsvormen geweest, met punk uiteraard als meest prominente variant. In het Aziatische Myanmar, waar sinds februari het leger weer aan de macht is na een staatsgreep, is The Rebel Riot een band die punkrock inzet als strijd tegen de wapens van de militaire dictatuur. Een korte introductie.

Myanmar, ingeklemd tussen India, China, Laos en Thailand, is ook bekend als Burma of Birma in het Nederlands. Die dubbele naam zegt alles over de situatie van het land. In 1948 werd het als Burma onafhankelijk van het Britse Rijk, maar dat bracht weinig voorspoed. In 1962 vond daarop een militaire coup plaats die uiteindelijk in verschillende vormen zou duren totdat er op 31 januari 2011 een grondwet in werking trad. Al in 1989 hadden de militaire leiders hun land omgedoopt tot Myanmar, maar niet elk land erkend die naamswijziging omdat het niet onder een democratisch gekozen regering heeft plaatsgevonden.

De 57 miljoen inwoners van het land hebben andere problemen aan het hoofd om zich druk te maken over de vraag of zij Birmezen of Myanmarezen zijn. Het land staat op plek 142 als de wereld wordt gerangschikt naar rijkste landen, nog onder weinig paradijselijke oorden als El Salvador en Bangladesh. Verder zijn er sterke aanwijzingen dat het leger zich schuldig maakt aan genocide tegen de moslimminderheid. Maar bovendien grepen de militairen 1 februari van dit jaar weer de macht en werd de democratisch gekozen regering afgezet.

De bevolking van Myanmar is niet van plan zich zomaar bij nieuwe militaire overheersing neer te leggen en heeft een stem in The Rebel Riot. In het nummer One Day roept de band rond voorman Kyaw Kyaw omomwonden op tot een revolutie. Aan de Nederlandse omroep NOS legt hij uit dat hij met muziek terug wil vechten tegen de junta. Maar hij wil ook aan de wereld laten zien wat er in zijn land gebeurt. “Mensen worden doodgeschoten op straat.”

De militairen waren al aan de macht toen Kyaw Kyaw The Rebel Riot oprichtte en de drang naar revolutie was er bij de zanger dan ook eerder dan de muziek. Dat is niet zo gek, want muziek buiten de deur houden is het eerste dat de machthebbers in een dictatuur doen. Afgezien van wat flarden glam metal en Scorpions, was Kyaw Kyaw totaal onbekend met populaire, moderne muziek. Linkin Park was pas de eerste echte kennismaking met het betere werk, laat hij in gesprek met het Australische Blunt Magazine weten. Het was daarna Slipknot dat bij hem de link tussen muziek en maatschappij legde, al was het aanvankelijk om de trauma’s die de dictatuur had achtergelaten weg te schreeuwen.

The Rebel Riot bij de opnames van One Day. Foto: KaungKaung

Pas later zocht de band de verbinding met de politiek al ging het zelfs toen nog niet om puur om muziek maken. Om de minderbedeelden in eigen land te helpen richtte The Rebel Riot en de punkgemeenschap om de band heen Food Not Bombs en Books Not Bombs op, om de arme bevolking eten te geven en te onderwijzen. Inmiddels zijn daar helmen, gasmaskers en kogelwerende vesten bijgekomen om mensen die protesteren tegen het leger te helpen. Massale demonstraties komen trouwens niet meer voor in Myanmar, die zijn letterlijk door het leger uiteen geschoten. De nieuwe trend is nu het organiseren van flashmobs, waarbij demonstranten kort bij elkaar komen om de aandacht van de politie te trekken en te laten zien dat ze er nog steeds zijn. Kyaw Kyaw heeft slechts een ondersteunende rol bij de flashmobs: met zijn uiterlijk zou hij er zo uitgepikt worden als hij mee zou doen.

Na twee platen (Puppet Society uit 2012 en Fuck Religious Rules/War uit 2014) en een EP (No Place to Live uit 2016) is de single One Day uit februari het eerste werk van de band dat tijdens de militaire dictatuur verschijnt. De vrouwelijke vocalen in het nummer komen voor rekening van Hnin. Tegen Al Jazeera uit Qatar vertelt ze dat haar strijd zich niet alleen tegen de militairen richt, maar ook tegen de verwachtingen die er voor vrouwen zijn in Myanmar. En dat is uiteraard niet zingen in een punkband. Integendeel: “Je moet stil, geduldig en beleefd zijn.  Maar vrouwen hebben woede. Ze hebben dingen waar ze het niet mee eens zijn. Dus dat is de reden waarom we dit doen, waarom ik dit doe – om te laten zien dat het oké is om boos te zijn, om te ontploffen en agressief te zijn.”

Ook Hnin laat weten aandacht van de wereld een belangrijk onderdeel van de strijd van The Rebel Riot en de punkgemeenschap in Myanmar is. Sociale media zijn daarbij van levensbelang, ook om te leren van vergelijkbare protesten in Thailand en Hong Kong. Het is in ieder geval gelukt punkrocklegende Henry Rollins (Black Flag, Rollins Band) te bereiken. Hij zegt over de band: “Ik denk dat The Rebel Riot het middel van muziek gebruikt om een ​​boodschap over te brengen, het is punkrock in zijn puurste vorm en optimale toepassing.”

Kyaw Kyaw is ervan overtuigd dat de punkrockers aan de winnende hand zijn in Myanmar. Het leger heeft de macht, de wapens en het geld, maar ze verliezen nog steeds. “Revolutionaire mensen zijn als een vuur”, aldus de zanger. “De militairen zijn als een duisternis. De universele waarheid is dat het vuur altijd de duisternis verslaat. Dit is mijn filosofie.” Daar is uiteraard wel één belangrijk aspect voor nodig. Geld. “Eerlijk gezegd is geld op dit moment erg belangrijk. Vorig jaar hadden we de COVID-crisis, toen vond de militaire coup plaats. Ons land is een van de armere landen ter wereld, dus mensen vallen steeds dieper. Dus dit is, denk ik, heel belangrijk: we hebben veel geld nodig. En je hoeft niet te doneren aan onze groep, het kan ook aan andere groepen.”

Links: