Saxon en Diamond Head vieren NWOBHM in Antwerpen

Old soldiers never die! Bijna 75 jaar aan ervaring staat er woensdag 4 maart op de planken van TRIX in Antwerpen, als NWOBHM-veteranen Saxon en Diamond Head langskomen. Het belooft een avond met ouderwets veel meebrullen, hoofdschudden en haarzwaaien te worden. 

Diamond Head zag het licht in 1976 en katapulteerden zich met het debuut Lightning to the Nations tot vaandeldrager van wat New Wave of British Heavy Metal is gaan heten. Sterker nog, een journalist van Kerrang! claimde zelfs dat ‘er meer goede riffs in één Diamond Head-nummer zitten dan in de eerste vier platen van Black Sabbath samen’. Helaas kon de band rond gitarist Brian Tatler de verwachtingen niet waarmaken. Diamond Head werd gebracht als de opvolger van Led Zeppelin en iedereen met oren hoorde dat dat helemaal niet het geval was. In 1985 viel de band uit elkaar om begin jaren ’90 weer even terug te komen. Sinds 2000 is Diamond Head definitief terug en zijn er keurig vier albums met uitstekende heavy metal uitgebracht. Twee jaar geleden maakte de band (toen er ook werd opgetrokken met Saxon) diepe, diepe indruk in 013 in Tilburg. Zware Metalen sprak zelfs van een pletwals. Overigens hoeft Brian Tatler zich geen zorgen te maken over zijn pensioen: Metallica coverde vier van zijn nummers met Am I Evil? als bekendste.

Over pletwals gesproken: het in 2018 verschenen Thunderbolt is het drieëntwintigste (!) album van Saxon. Voorman Biff Byford is een levende legende en trekt jaarlijks met zijn mannen de wereld over om festivals af te sluiten, zoals Alcatraz vorig jaar. Maar natuurlijk komen de klassiekers van de band nog veel beter tot hun recht in een propvolle concertzaal, zoals in het Utrechtse TivoliVredenburg in 2018, toen Zware Metalen sprak van een beestachtig goed concert. Datzelfde jaar informeerden we voorzichtig bij Byford hoe lang hij nog door denkt te gaan met het maken van snoeiharde heavy metal. Het antwoord was duidelijk: never surrender. Daar kan blijkbaar een drievoudige bypass-operatie aan zijn metalen hart niets aan veranderen, want de zanger onderging die vorig jaar en staat gewoon weer op de planken. Biff’s back!

Voor het concert van Saxon en Diamond Head in TRIX in Antwerpen zijn nog kaartjes beschikbaar!

Links: