Saxon – Thunderbolt

De heren van Saxon behoeven geen introductie, je kent ze. Na de oprichting in mijn geboortejaar 1976, brengen ze in 1979 hun eerste album uit. Thunderbolt is inmiddels het 22e studioalbum van deze Britse metalen grootmeesters en is gevuld met een twaalftal tracks.

Thunderbolt opent, na de intro Olympus Rising, met de titeltrack, wat mij betreft beslist niet het sterkste nummer van het album. Het heeft een heerlijk tempo, maar echt veel gebeurt er niet in de track, afgezien van de verplichte solo’s. Verder is het niet echt bijzonder. De derde track, daarentegen, opent gelijk al veel spannender, het biedt direct vanaf de eerste tonen een breder muzikaal spectrum aan en kluistert je aan je speakers, die je voor het genot maar even op standje ‘laat ook je buren meegenieten’ zet. The Secret of Flight klink wat mij betreft veel voller en knalt, anders dan Thunderbolt, wel direct de huiskamer binnen. De vijfde track, getiteld They Played Rock And Roll, kent nog een bijzondere achtergrond. Hierin wordt op passende wijze een ode gebracht aan de in december 2015 overleden Motörhead-frontman Lemmy Kilmister. Volgens frontman Biff is de track geïnspireerd op de eerste ontmoeting met Lemmy in 1980. Mooi aan deze track, is dat er al met medeweten van Lemmy aan geschreven werd, nog voordat hij dus overleed.

De hierop volgende acht tracks zijn stuk voor stuk typische Saxon-tracks. In dat opzicht niet echt vernieuwend of heel erg spannend, maar de echte fan herkent zich er in. De tiende track Speed Merchants wordt nog wel even opengescheurd met de gierende banden van een heuse racewagen, waarna het overgenomen en omgezet wordt in een ruim drieënhalve minuut durende track, die weer zal worden afgesloten door diezelfde gierende banden. Je kunt best concluderen dat het album brengt wat je van de Britten gewend bent. Het album word gekenmerkt door strakke riffs, afgewisseld met vlijmscherpe solo’s. Lekkere vette metal zoals het hoort dus. Niks extreems te bekennen. Saxon blijft met dit album op een veilig en bekend pad, dat de heren al vele jaren bewandelen. Met dit album laten ze echter zien dat er nog geen greintje verval onder deze oldtimers te bespeuren valt. Thunderbolt komt onwijs lekker binnen en ik kan niks anders dan dit album zwaar aanbevelen.

Liefhebbers van vinyl zullen bij aanschaf van dit album een teleurstelling te verwerken krijgen, aangezien de laatste track Nosferatu (Raw Version) er niet op staat. Op 2 februari zal het album wereldwijd verschijnen.

Score: 

80/100


Label: 

Militia Guard/Silver Lining Music, 2018

Tracklisting:

 1. Olympus Rising
 2. Thunderbolt
 3. The Secret of Flight
 4. Nosferatu (The Vampire Waltz)
 5. They Played Rock and Roll
 6. Predator
 7. Sons of Odin
 8. Sniper
 9. A Wizard’s Tale
 10. Speed Merchants
 11. Roadie’s Song
 12. Nosferatu (Raw Version)

Line-up:

 • Biff Byford – Vocalen
 • Doug Scarratt – Gitaar
 • Paul Quinn – Gitaar
 • Nibbs Carter – Basgitaar
 • Nigel Glockler – Drums

Links: