Patronaat maakt zich op voor gitzwarte hoogmis

De Haarlemse Patronaat makt zich op voor een gitzwarte hoogmis. Zaterdag 7 november worden de deuren geopend voor de eerste editie van Unholy Sacrament: een initatief van de undergroundlabels Wolves Of Hades en Argento Records. Op deze speciale avond wordt de doodse stilte doorbroken door blackmetalbands The Secret, Verwoed, Dödsrit en Faceless Entity met een furieuze kakofonie, die clasht met een maalstroom van dissonantie.

Het geluid van The Secret kan als donker, zwaar en extreem worden gedefinieerd, maar is uiteindelijk maar moeilijk in woorden te omschrijven. Ergens tussen black metal, doom en death metal inliggend en doordrongen met een zekere punk edge, wisselt The Secret ontzagwekkende agressie af met duistere flarden van psychedelische elementen. Na de eerste twee releases vond de band zijn thuis bij Southern Lord Recordings, die het veelgeprezen Solve Et Coagula uitbracht, gevolgd door Agnus Dei en het meest recente werk Lux Tenebris.

Ontstaan in een poging om dichterbij het duizelingwekkende niets van het hiernamaals te komen, is het Utrechtse Verwoed een hallucinogene verkenning van de geest door snerpende black metal te verweven met dichte melodische lijnen. Het resultaat is een catharsis dat zowel angstaanjagend als rustgevend is, zoals vastgelegd op debuutalbum De Val.

Afkomstige uit de diepe bossen Borlänge en het rottende beton van Amsterdam, komt Dödsrit. Gevormd in 2017 als een eenmansproject, maar tegenwoordig een volledige band, smelt het zwartgeblakerde geluidsgordijnen met furieuze d-beats samen tot een gewelddadig en melancholisch geheel. Op de platen Spirit Crusher en het gelijknamige debuutalbum, neemt Dödsrit de luisteraar mee op een naargeestige reis die je bijblijft voor het leven.

Faceless Entity is een verschijnsel uit de Leegte dat sinds 2014 rondwaart. Met diverse demo’s leggen ze de essentie van chaos vastlegt in gevaarlijke geluiden in eindeloze composities. Gecombineerd met de spaarzame live-uitvoeringen heeft de driekoppige-entiteit een fikse reputatie opgebouwd in de diepe underground.

Kaartjes voor Unholy Entity vol. 1 zijn nu te koop.

Links: