Het coronavirus en de gevolgen voor muzikanten (deel 5, met Agnostic Front, Fleddy Melculy, The Monolith Deathcult en meer)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland nog tot 1 juni en België nog tot 6 april lam. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten en zagen bands geplande optredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van concerten voor gevolgen heeft voor muzikanten.

Fleddy Melculy (Fleddy Melculy):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Wanneer heel de situatie begon te escaleren, op donderdag 12 maart, waren we in volle voorbereiding en opbouw van onze cd-releaseshow in een uitverkochte Zappa in Antwerpen. We hebben toen last minute beslist om de show te cancellen maar hem toch te spelen en te gaan live streamen. We hebben dus snel moeten schakelen en er het beste van proberen maken.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Tja, de nieuwe plaat is uit sinds vorige week vrijdag: in volle crisis dus. Al het werk dat er gestoken is in deze plaat, de promotie ervan en het hele tourverhaal dat er aan vasthangt valt van de ene dag op de andere dag in het water en dat doet pijn. Zowel emotioneel, organisatorisch en financieel. Maar het is voor iedereen hetzelfde en uitstel is geen afstel. Alle tourdata die worden gecanceld worden verplaatst, alleen gaan we ons momentum kwijt zijn en kunnen we enkel hopen dat de fans naar de verplaatste shows blijven komen en dubbel zo hard gaan feesten. Qua promotie voor een plaat is dit het slechtste dat je kan voor hebben, al hebben we met de live stream van onze releaseshow wel veel meer mensen bereikt dan dat er in de zaal konden en die stunt heeft dan weer heel wat pers gehaald omdat we zo goed als de eerste waren om dit te doen.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Iedereen is uiteraard teleurgesteld maar iedereen toont ook heel veel begrip. Het is voor iedereen hard…

Wat denken je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Zoals ik al zei is uitstel geen afstel, ik denk dat eens deze crisis voorbij is de mensen dubbel zo hard gaan willen feesten en muziekbeleving zal nog een pak intenser zijn. Ik vrees alleen dat als iedereen zijn gecancelde shows gaat verplaatsen naar pakweg het najaar, de mensen niet meer gaan kunnen volgen waar ze heen moeten.

Hoe kijken je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Simpel, dit is gewoon gigantisch kut…

Wil je nog iets kwijt?

Ja zeker! De nieuwe plaat is nu uit sinds vrijdag en gezien de omstandigheden kunnen we moeilijk vragen aan de mensen om naar de platenwinkel te hollen om ‘m uit te checken. Neem daar nog eens bij dat de depot van ons label in Frankrijk door de quarantaine niet meer kan leveren en dat sommige online winkels de plaat zelf niet meer kunnen leveren, zoals Bol.com. Dus wil je Fleddy Melculy steunen, koop de cd of vinyl online bij een webshop die de platen nog voorhanden hebben, of koop ‘m via onze eigen webshop waar  ook nog een shitload aan merchandise te vinden is. Das de enige inkomst die we momenteel nog hebben. We komen hier met z’n allen wel uit, het zal wel effe duren maar als iedereen even luistert naar wat er moet gebeuren dan komt alles goed.

Roger Miret (Agnostic Front):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor je muzikale activiteiten duidelijk werden?

Ik heb het gevoel dat dit absoluut een klap voor ons is en voor zowat iedereen die ervan houdt om tijdens concerten hun geest te bevrijden en ervan te genieten.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Het verlamt livemuziek en wie weet voor hoe lang. Het heeft en zal de livemuziekindustrie verwoesten en de worstelende muzikanten die voor de kost spelen, evenals de arbeiders, promotors, clubs, enzovoort, enzovoort.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Ik denk dat niemand op dit punt verrast zal zijn. Deze extreme maatregelen wereldwijd, hoe hard ze voor ons ook zijn, is een noodzaak voor de grotere mensheid. Ik ben een zeer gepassioneerd persoon en ik vind het belangrijk om te zorgen voor de ouderen en voor de medewerkers in de ziekenhuizen die bezig zijn met onze veiligheid.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Dat zal de toekomst moeten uitwijzen, maar ik denk dat als dit voorbij is, we allemaal zo blij zullen zijn om weer samen te komen en te genieten van livemuziek en de vriendschappen te vieren die we wereldwijd hebben gemaakt!

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik zou willen zeggen: laten we nog steeds genieten van onze muziek door middel van platen, cassettes, cd’s en digitaal. Laten we die geweldige band die hardcorebands kunnen aangaan met vrienden/fans niet verliezen. Laten we de nodige tijd met familie doorbrengen en gewoon genieten van wat we vandaag kunnen hebben. Ik doe dat: ik heb een geweldige tijd met mijn familie en luister naar mijn platen. Ik kan niet wachten om weer op een ​​podium te staan, maar dat komt wel. Ik leef voor het nu.

Wil je nogt iets kwijt?

Ik hoop gewoon dat dit eindigt met zo min mogelijk tragedies als maar mogelijk is. Het zal niet makkelijk worden, maar laten we hopen dat we wat licht kunnen zien aan het einde van deze donkere tunnel.

Dafus Demon (Growing Horns):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Dat we momenteel toch eerst rekening moeten houden met ‘the greater good’ en er in de eerste plaats moeten voor zorgen dat iedereen ongehavend hierdoor komt. Willens nillens werden alle bandgerelateerde activiteiten zoals shows en repetities on hold gezet, maar dat is denk ik bij elke band zo. Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen voor zichzelf zorgt en voor zijn omgeving en de nodige discipline aan de dag legt en zijn gezond verstand gebruikt om ervoor te zorgen dat de situatie zo snel mogelijk terug stabiel wordt en we ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers tot een minimum beperkt blijft.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Alle repetities en shows in het voorjaar zijn sowieso gecanceld of verplaatst naar een nog te bepalen datum en dat is het beste wat we kunnen doen gezien de gegeven omstandigheden. Hoe sneller we deze situatie de baas zijn, hoe sneller het normale leven kan hervatten. Uiteraard is het jammer dat alle shows in het voorjaar wegvallen, maar het is veel erger voor bands die tours gepland hebben en daardoor een groot deel van hun inkomsten zien verdwijnen. Al merk ik dat er heel veel solidariteit is en dat fans hun favoriete bands op alle mogelijke manieren proberen te steunen door muziek en merch te kopen via de online kanalen.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus ik denk niet dat er ook maar één iemand een ander iets kwalijk neemt wat betreft shows die tijdelijk niet kunnen doorgaan. Heel wat festivals en events worden verzet naar latere periodes in het jaar en dat is zowel voor bands als fans het best denkbare scenario. Het cliché luidt dat uitstel geen afstel is en dat is in deze tijden eveneens waar.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Het is hartverwarmend om te zien welke initiatieven er wereldwijd genomen worden, gaande van labels zoals bijvoorbeeld Pelagic Records die inzamelingen organiseren om tourende bands een hart onder de riem te steken, Bandcamp dat zijn percentage op de verkoop gedurende 24 uur integraal aan de bands schenkt, of bands zoals Dopethrone die de volledige opbrengst van hun Bandcampverkoop wegschenken om ervoor te zorgen dat de zwakkeren in onze maatschappij ook kunnen geholpen worden.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik vermoed zoals iedereen. In een band spelen neemt een grote en belangrijke rol in ieders leven waar, maar op dit moment moeten we onze aandacht vestigen op de belangrijke dingen die daarnaast gebeuren; ervoor zorg dragen dat iedereen gezond blijft, zorgen dat onze gezinnen, familie en vrienden veilig blijven en voor onze kinderen en familie zorg dragen.

Wil je nog iets kwijt?

Ik hoop dat door deze wereldwijde crisis mensen eens stil staan bij het feit dat we in een land leven dat een gezondheidszorg en sociale zekerheid heeft dat tot de beste van de wereld behoort en er heel wat landen zijn waar dit allesbehalve vanzelfsprekend is. Er worden allerhande initiatieven en acties op poten gezet voor wie het niet zo goed heeft en dat heeft me al verschillende keren op positieve wijze met stijgende verbazing aangegrepen. Ik hoop dat iedereen deze toestand met beide handen aangrijpt om een betere versie te worden van zichzelf en een helpende hand te reiken naar diegenen die niet zo gelukkig zijn om te hebben wat wij als vanzelfsprekend ervaren.

The Monolith Deathcult (Michiel Dekker (vocalen, gitaar, programmering, samples), Robin Kok (vocalen, bas), Carsten Altena (gitaar, toetsen, samples, percussie): 

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Michiel: Dat wij ontzettend geluk hebben gehad. Afgelopen januari hebben wij de rechten van Bloodcults en Tetragrammaton teruggekocht van Season of Mist. Dit waren de laatste twee albums waar wij de rechten nog niet van hadden bemachtigd. Ik voorzie dat veel platenlabels gaan omvallen en dan kan het maar zo zijn dat ons werk bij derden terecht zou zijn gekomen via een bulkverkoop. Sinds 2019 doen wij alles in eigen beheer via ons eigen label Human Detonator Records en ik denk dat wij deze storm kunnen doorstaan.

Robin: Hier kunnen we mooi een slaatje uit slaan, aangezien we aan niets of niemand verantwoording af hoeven te leggen.

Carsten: Shit, nu heb ik geen excuus meer om de opnames voor het nieuwe album V3 uit te stellen

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Michiel: Hoewel officieel nog maar één show is verplaatst gaan wij er vanuit dat er in 2020 geen tours en clubshows zullen plaatsvinden. Wij hebben gelukkig altijd genoeg om handen en zullen 2020 volledig gaan gebruiken aan het schrijven, opnemen en mixen van V3. Ik ben zelf werkzaam in het onderwijs en zoals je weet zijn de scholen dicht en verzorgen wij thuisonderwijs. Genoeg mogelijkheden om af en toe de gitaar even te pakken zou je denken, maar ik heb afgelopen week door de onbeschrijflijke stroom aan slecht nieuws nog geen moment zin gehad om mij bezig te houden met muziek.

De dodentallen die vanuit Italië dagelijks worden gemeld zijn ongekend in een West-Europees land in vredestijd. Dat mensen helemaal niet met muziek bezig zijn zien wij ook terug in de streaming statistieken, men is met heel andere zaken bezig. Wij zullen nu gaan bekijken of wij dit jaar een album gaan releasen. Misscnien schuiven we dit door naar volgend jaar en brengen we een reeks singles uit. Ook zullen we nu heel goed gaan kijken of men überhaupt gaat wennen aan deze nieuwe realiteit. Voorlopig moeten we eerst maar eens kijken hoe onze vrienden en families dit gaan doorstaan.

Robin: Op een paar afgelaste/verzette optredens na weinig. Tegenwoordig gebeurt toch alles online en dat kan gewoon doorgaan.

Carsten: Geen optredens, maar wel meer tijd voor opnames.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Michiel: Die waren opgetogen. Op cd is het allemaal nog wel aan te horen, maar live is het een drama. Beter voor iedereen zo.

Robin: Opluchting. Verrukking. Een bijna nirwana-achtige staat van extase voor de fans die ein-de-lijk geen slappe excuses meer hoefden te verzinnen om ons niet te hoeven zien (“ik ben op vakantie”, “mijn marmot moet naar de acupuncturist”, enzovoort).

Carsten: Opgelucht denk ik?

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Michiel: De gevolgen zullen gigantisch zijn. Alles zal worden afgelast, want zelfs al zou het virus ‘weg zijn’, dan zal geen enkele overheid toestaan dat grote groepen mensen dagenlang op een koud, nat veld, door middel van drank en drugs systematisch hun weerstand gaan verminderen. En op het moment dat alles weer wordt vrijgegeven, zal het culturele programma helemaal vastlopen als je per weekend tientallen artiesten kunt zien in alle zalen, theaters en kroegen van Nederland. Veel muzikanten, boekers en zaaleigenaren zullen een andere vorm van verdiensten moeten gaan zoeken, waardoor iedereen elkaar weer finaal uit de markt prijst. Alleen diegenen die een solide basis hebben en financieel gezond zijn zullen dit overleven.

Ik ben vooral heel blij dat ik vroeger naar mijn ouders heb geluisterd en uiteindelijk toch een diploma voor de poorten van de hel heb weggesleept. “Als het niet wil lukken in de muziek heb je altijd iets om op terug te vallen”. Veel mensen uit de culturele sector werken in een ZZP-constructie (Zelfstande Zonder Personeel -RF.) en moeten meerdere ballen in de lucht houden en daardoor veel klussen aanpakken. Dit is nu volledig stil gevallen. Als het dodental verder gaat oplopen hebben de mensen wel wat anders aan hun hoofd dan de zoveelste online muziekles of een fikse korting op een shirt van een tour die nooit heeft plaatsgevonden. Ik ben vrij pessimistisch, ik denk helemaal niet dat deze situatie “veel moois kan opleveren” en “dat er nu veel nieuwe muziek zal worden geschreven” en dat we een soort “muzikale babyboom” tegemoet kunnen zien. Ik zie de culturele sector momenteel als het orkest dat stug door bleef spelen op de zinkende Titanic.

Robin: Ik denk dat labels gaan omvallen en er wat zalen gaan sluiten. Uiteindelijk blijven we over in de situatie zoals hij nu is: de markt is verzadigd met bands en de bezoeker is verwend. Waar ik wel bang voor ben is dat de labels/zalen met de diepste zakken de langste adem hebben en het aanbod van uitgebrachte/live muziek nog meer verschraalt.

Carsten: Geen idee..?

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Michiel: Ik zie het als een reset. Er zal nu heel anders worden gekeken naar overgesubsidieerde projecten en (in mijn ogen) kwakzalver opleidingen als Rock Academy en The Metal Factory. De muziek en de scene zullen blijven, maar ik denk in een zeer afgeslankte vorm. Het gaat jaren kosten om hier weer bovenop te komen. Ik hoop overigens dat ik het fout heb.

Robin: Onverschillig.

Carsten: Het is wat het is.

Wil je nog iets kwijt?

Michiel: De Nuchtere Nederlander is defnitief ontmaskert, Robert Jensen is een gevaarlijke gek en ik krijg een wee gevoel in mijn maag bij die vreselijke “Laten we Facebook vullen met muziek om de eentonigheid van selfies, politiek en slecht nieuws te doorbreken”-posts.

Robin: Ik heb nog vier pakken licht eiken kliklaminaat over, maar het bonnetje is zoek. Wie maakt me los?

Carsten: Nope.

Hein Willekens (Up the Irons, freelance sessiewerk, ex-Splinterbomb):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

M’n eerste gedachte was: “verdomme toch, daar gaan m’n shows!” Heel egocentrisch misschien, maar ik doe niets liever dan live spelen op een podium en dat verdwijnt dan toch wel erg plotseling.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Gelukkig lijken vooralsnog de meeste shows uitgesteld in plaats van gecanceld, dus dat is vrij positief gezien de situatie. Doordat ze nú niet doorgaan komt er ook niks binnen uit de muziek, waar ik normaal investeringen en onderhoud van bekostig. Ook geef ik wat gitaarlessen die nu even vervallen, maar dat ga ik proberen op te lossen door online zoveel mogelijk op te pakken.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

De mensen die ik erover sprak waren teleurgesteld, maar ook begripvol. We zitten als fans en bands in precies hetzelfde schuitje en dat lijkt iedereen zich wel te beseffen.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Echt een concreet beeld heb ik daar nog niet op, het ligt er ook aan hoe lang het gaat duren voor we de draad weer op kunnen pakken. Ik vrees dat veel bands, ongeacht het niveau waarop ze spelen, hun toekomstplannen opnieuw gaan bekijken en ik hoop van harte dat er een manier is voor iedere band om toch door te gaan na deze ‘heisa’.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

De metalscene is vrij hecht en ik denk dat dat een sterk punt is. Ook alle mogelijkheden van het internet zorgen ervoor dat er ook positieve dingen gaande zijn. Mensen verbonden houden is iets waar ik me mee bezighoud, natuurlijk ook gewoon omdat ik het leuk vind om toch íets met onze heavy muziek te kunnen doen. Daarom ben ik bijvoorbeeld live video’s gaan maken op Facebook en kan ik onder de radar werken aan de opbouw van een nieuw project.

Wil je nog iets kwijt?

Ben aardig voor elkaar! Doe niet mee aan paniek, blijf helder nadenken en ga geen spek bakken in je blootje (knipoog).

Lees ook de vorige aflevering van deze serie met Vltimas, Suicidal Tendencies, Exoto, Asgrauw en Spoil Engine.