15 jaar Brainstorm Festival: 4 en 5 november in Apeldoorn

Het eigenzinnige Brainstorm Festival is niet meer weg te denken van de metalkalender. Als de herfst langzaam overgaat naar de winter in het twee dagen bal in Gigant in Apeldoorn met versterke en akoestische optredens, interviews, een expositie, een bierproeverij, meet & greets en nog veel meer. Dit jaar is het 4 en 5 november zover. 

Vrijdag

Gothic/doommetalband Vetrar Draugurinn trap de vrijdag op de mainstage af als de avond net is begonnen. Het ervaren gezelschap uit Den Haag heeft er al een EP en twee platen opzitten waar liefhebbers van Katatonia, Ghost Brigade en The Gathering mee uit de voeten moeten kunnen. Een heerlijk kalm begin van het festival al met al. Na een interview met Signum Regis in de theaterstage, meldt Wytch Hazel zich op het podium. De Engelse band begon ooit onder de naam Jerusalem en heeft sinds 2011 niet stilgezeten. Er verschenen een EP, twee compilatie-albums, drie splits en drie studioplaten ter meerdere eer en glorie van God, waarvan III: Pentecost het heel verdienstelijk deed in de Zware Metalen Jaarlijst.

Als er een meet & greet is geweest met Scar Symmetry, mogen de Slowaken van Signum Regis de instrumenten opnemen voor een fijne pot progressive/power metal. De heren hebben met Made in Switzerland net een live-album uitgebracht, maar niets is lekkerder dan zelf voor het podium staan. In de theaterzaal wordt er vervolgens teruggeblikt op vijftien jaar Brainstorm Festival en na een meet & greet met de weer afgekoelde heren van Wytch Hazel is het tijd voor de headliner van de eerste dag.

En dat is niet zomaar een headliner: Scar Symmetry draait al bijna twintig jaar zijn rondjes mee in de wereld en gooit er met enige regelmaat melodic death/groovemetalplaten uit. De laatste is echter alweer van even geleden. The Singularity (Phase I: Neohumanity) stamt alweer uit 2014 maar werd wél omschreven als een perfect uitgevoerde plaat. Dat wordt daarna nog even lekker meeten & greeten met Signum Regis voordat om middernacht de bedjes kunnen worden opgezocht.

Zaterdag

Want de volgende dag is het volle bak, met Sáwol en Fallen Sanctuary die achtereenvolgens op de mainstage staan. De eerste band wil je niet missen want de Finnen spelen atmospheric doom metal dus dat is rustig wakker worden want daarna knallen de Oostenrijkers eroverheen met melodic power metal. Debuutolaat Terranova is net uit, dus maak even een uitstapje naar de metalmarkt. Niet te lang, want in de theaterzaal gaan we verder met vijftien jaar Brainstorm Festival.

De Denen van Iotunn gooien vervolgens het gas erop met hun spacey progressive power/death metal. De tot nu toe enige plaat Acces All Worlds gooide hele hoge ogen bij Zware Metalen: er werden 90 van  de 100 punten uitgedeeld. Na een interview met Fallen Sanctuary en een nadere kennismaking met Sáwol is het tijd voor de symfonische metal van Sleeping Romance. Onlangs kwam We All Are Shadows uit, de eerste plaat met nieuwe zangeres Lina Victoria.

In de theaterzaal is het vervolgens tijd voor een bijzondere gebeurtenis: VRS:NSMV is het project van pianist Nacht van blackmetalband Opus Irae. Hij brengt black neo-classical ambient met een hoofdrol voor zijn piano. Na een meet & greet met Fallen Sanctuary is daar Swallow the Sun en kan de pret beginnen maar dan totaal niet want de Finnen hebben van ellende, dood en wanhoop hun thema gemaakt. Tot vermaak van velen, dat wel. Laatste wapenfeit Moonflowers scoorde 93 punten bij Zware Metalen: ‘Dit album is gewoon af en toch wil ik meer. Een kwaliteit die alleen de beste platen bezitten.’

Fallen Sanctuary geeft nog een akoestisch optreden in de theaterzaal voordat we met een meet & greet met Iotunn doorgaan naar de headliner van zaterdag: Firewind met meestergitarist Gus G. (ex-Ozzy Osbourne). Al negen albums lang worden we getrakteerd op heavy/powermetal, speciaal gemaakt voor de liefhebber, zo concludeerde Zware Metalen bij het verschijnen van het laatste album, Firewind. Eerder dit jaar stond het internationale gezelschap nog op Dynamo Metalfest, in 2019 was het Alcatraz waar ‘de gitaarpassages van een niveau waren om je vingers bij af te likken.’ Na een meet & greet met Sleeping Romance rest het wachten op editie 16 van Brainstorm Festival.

Er zijn nog kaartjes voor Brainstorm Festival! Maar je vrienden van Zware Metalen geven ze ook weg!

Links: