Vetrar Draugurinn – Hinterlands

Het Nederlandse Vetrar Draugurinn bracht in 2017 zijn eerste EP uit. Waar deze nog in eigen beheer op de wereld werd losgelaten, is het Haagse Winterspook inmiddels ondergebracht bij Painted Bass Records. Collega Yves besprak destijds de melancholische metal van het gezelschap. Twee van de vier nummers van de genoemde EP zijn nu ook terug te vinden op de nieuwe langspeler. Yves prees onder andere het eigen geluid van de band, maar werd helaas ook weer niet omver geblazen.

Hinterlands opent met het gelijknamige titelnummer, dat dankzij de gothic doomriffs en de vocalen van Autumn-zangeres Marjan Welman wel wat doet denken aan het werk van The Gathering ten tijde van het uitstekende Mandylion uit 1995. Maar naarmate het verdere repertoire de revue passeert, kan ik me de mening van mijn collega steeds beter inbeelden. Het donkere gitaarwerk met de dromerige, doch droevige sprookjesvocalen mist toch een beetje die extra ‘bite’. Vooral op een album dat precies een uur duurt. Natuurlijk, er zijn echt wel veel lekkere momenten te vinden, zoals in het prachtige gitaarwerk op Forever Locked Within en deze momenten maken het album ook absoluut een aanrader om te beluisteren, maar waar genregenoten nummers weten te creëren die je geregeld op repeat wilt zetten, mis ik dat op Hinterlands.

Sporadisch horen we ook de invloed van Paradise Lost uit het tweede deel van de jaren ’90 om de hoek komen, zoals in het gitaarwerk van Death Will Come for Us. Persoonlijk vind ik dit het tofste nummer van de schijf, al klinkt het ook wat voorspelbaar. Vetrar Draugurinn levert met dit album verder dik prima werk af en mag zeker opgepikt worden door liefhebbers die albums van Katatonia, Ghost Brigade en The Gathering in de platenkast hebben staan. Maar in een genre met veel uitschieters is Vetrar Draugurinn op dit moment nog wel middenmoot.

Deze maand kan je de band nog zien in Den Haag en Bree, waar ze het podium zullen delen met The Eternal. Daarnaast zal Vetrar Draugurinn op 3 november present zijn tijdens de Dutch Doom Days in de Rotterdamse Baroeg.

Score:

70/100

Label:

Painted Bass Records, 2019

Tracklisting:

 1. Hinterlands
 2. I Am
 3. Second
 4. The Wolves At Our Door
 5. Mother Of Northern Skies
 6. Death Will Come For Us
 7. Forever Locked Within
 8. The Narrow Path
 9. Wanderer
 10. Bleak Earth
 11. Twelfth Night (Þrettándinn)

Line-up:

 • Marjan Welman – Vocalen
 • Eric Hazebroek – Gitaar
 • Thomas Cochrane – Gitaar
 • Arjan Heijden – Bas
 • Jim Van De Kerkhof – Drums

Links: