Firewind – Firewind

Firewind, een power/heavymetalband die toch al menig jaren meedraait in de scene, is anno 2020 terug met een nieuw album en een nieuwe line-up! Zo hebben Bob Katsionis (gitarist en toetsenist) en Henning Basse (zanger) moeten besluiten de band te verlaten en is Herbie Langhans (Avantasia) toegetreden aan de formatie, wiens debuut zal plaatsvinden op dit selftitled album.

Wetende dat de zang bij Avantasia een van de selling points is, alsook het uitstekende gitaarwerk van Gus G, heb ik redelijk hoge verwachtingen van dit album. Komen deze dan ook uit? Nou, als we het moeten bepalen met de opener op deze plaat, dan is daar best goed kans op!

Een solide start, met prachtig gitaarspel en stevige zang. De energie zit er goed in en zonder gelijk alle kaarten op tafel te leggen, maakt dit nieuwe nummer wel nieuwsgierig naar meer. Het blijft nog wel een gemis dat Henning niet langer zingt in deze band (net als in MaYan, waar hij ook al zo’n solide performance neerzette), maar zijn opvolger doet het bovenal erg goed. Het refrein in dit nummer dient de klassieke compositie en opbouw van de bekende heavy metal op een zilveren plateau op en klinkt lekker catchy.

Met Firewind weet je eigenlijk altijd wel wat je krijgt. Een goed in elkaar gezet album, misschien niet altijd even uniek, maar altijd boven verwachtingen en een uitblinker in het genre. Nu in deze nieuwe set-up lijkt deze strategie ook niet geheel veranderd, ware het niet dat er een paar kleine vernieuwende elementen plaats vinden. Tracks als Perfect Stranger en Space Cowboy neigen naar die klassieke hardrocksound en zouden niet misstaan op de hitlijsten van de vorige eeuw. Het snellere werk vindt plaats in Devour (tevens favoriet nummer twee), Kill The Pain (dat haast begint als een Judas Priest-nummer) en Break Away. De track die mij het meeste bij blijft, is Orbitual Sunrise. De orkestratie en riffs doen sterk denken aan invloeden van Kamelot, Iced Earth en Hammerfall. Plus er iets is met die ‘gallop’ riff dat gewoon goed doet aanvoelen. Uiteraard mag ook hier een ballad niet ontbreken. Deze vindt de luisteraar in Longing to Know You: een prachtige compositie, maar wel een beetje zoetsappig.

En daar zijn ze weer, terug van weggeweest maar nooit verdwenen. Als vanouds is het vakmanschap van Firewind opnieuw uitmuntend en steelt Gus G meer dan eens de show met zijn memorabele riffs en solo’s. Dat gezegd hebbende heeft de wisseling in de line-up de band niet bepaald windeieren gelegd. Herbie doet het namelijk uitstekend als nieuwe frontman en krijgt daarmee van mij net zoveel credits toegekend als Gus. Voor de rest: een prima plaat en zeker aan te raden voor alle liefhebbers van power- en heavy metal.

Score:

79/100

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Welcome to the Empire
 2. Devour
 3. Rising Fire
 4. Break Away
 5. Orbitual Sunrise
 6. Longing to Know You
 7. Perfect Stranger
 8. Overdrive
 9. All My Life
 10. Space Cowboy
 11. Kill the Pain

Line-up:

 • Herbie Langhans – Zang
 • Gus G. – Gitaar
 • Petros Christo – Basgitaar
 • Jo Nunez – Drums

Links: