Osmium #60: bedroevende btw-tarieven en (on)gecureerde festivals

Feest! Hang de slingers uit, laad het confettikanon en bel Okkie de Clown maar op! Osmium, de zwaarste podcast in het Nederland, bereikt zijn zestigste aflevering! Er is natuurlijk maar één manier om dat te vieren, en dat is door helemaal niets te veranderen of überhaupt stil te staan bij deze mijlpaal. En dus dwalen Pim en Niels voor hun diamanten podcasthuwelijk opnieuw af naar de vertrouwde kelders van het metalen milieu. Daar waar de zon niet schijnt. Figuurlijk dan, omdat de verhoging van het btw-tarief op de cultuursector van Nederland niet onbehandeld kan blijven. Maakt het nou heel erg veel verschil als je twee euro extra moet betalen voor een concertkaartje of zitten hier veel meer extra kosten en gevolgen aan vast?

Maar ook in letterlijke zin, want de presentatoren zagen beiden een aantal concertzalen van binnen. Zo ging Niels voor het eerst naar De Pul in Uden, waar hij aangenaam verrast werd. Niet alleen door Radeloos///Ziedend en Terzij de Horde, die bewezen dat de Nederlandse blackmetalscene in optima forma verkeert, maar ook door de kwaliteit van de concertzalen en het personeel, en de appetijtelijke verrassing die hij kreeg aan het einde van de avond. Pim bezocht ondertussen zijn vertrouwde honk TivoliVredenburg in Utrecht voor een avondje modern klassieke snordraaierij bij OPIA, een festival wiens line-up volledig gecureerd werd door de IJslandse multi-instrumentalist Ólafur Arnalds. De speelvolgorde werd daarbij bepaald door de sfeer en intensiteit van de muziek, niet de populariteit van de acts. Het verloop van de dag voor de bezoeker werd dus gesteld boven het ego van de artiest. Hoewel het qua genres niet verder van metal af kan liggen, zou de scene hier ook lering uit kunnen trekken.

Daarnaast worden de luisteraars natuurlijk voorzien van huiswerk in de vorm van luistertips, waarvan er ééntje excelleert in zijn lelijkheid. Tevens worden er twee concerttips gegeven waar niemand heen zou moeten gaan, al dan niet om totaal verschillende redenen.

Met beeldmateriaal van Wilco Lamers en muziek van CANDY.

Osmium heeft een eigen pagina op Facebook en Instagram! Luisteren kan via Spotify, Apple Music, Stitcher, Deezer, download of de onderstaande YouTube-video:

Onderwerpen:

 • CANDY – You Will Never Get Me (00:00)
 • Introductie over leeggespoten spuitzakken (00:13)
 • Achterstallig onderhoud: boomers waren big mad na aflevering over AC/DC (02:01)
 • Achterstallig onderhoud: Niels kreeg bittergarnituur in de P(r)ul (07:03)
 • Hogere btw op kunst & cultuur (14:45)
 • Metalcuratie langs de meetlat van modern klassiek (24:39)
 • Luistertip van Niels: Hammok – Look How Long Lasting Everything Is Moving Forward For Once, jong doch volwassen post-hardcore product van de Spotify en ArcTanGent generatie (39:49)
 • Luistertip van Pim: CANDY – It’s Inside You, mishmashhardcore als parel voor de zwijnen of frikandel voor de keizer (44:37)
 • Concerttip van Niels: Frail Body en Throwing Bricks in Café The Jack, voor de gekken die niet naar The Dillinger Escape Plan gaan in Poppodium 013 (52:51)
 • Concerttip van Pim: Sepulfest in MAINSTAGE Brabanthallen, het meest ongecureerde metalfestival met debielste festivalnaam ooit (56:15)
 • Shout-outs (01:01:22)

 

Links: