Fleddy Melculy brengt nieuwe single ‘Vandaag Nog Wel’ uit

“Help! Alles gaat zo snel,
Wat morgen niet mag kan vandaag nog wel”

De Belgische metal band Fleddy Melculy heeft een nieuwe single genaamd Vandaag Nog Wel, waarin ze de cancel culture bekritiseren. De band heeft gezelschap van bekende figuren zoals Barack Obama, Ricky Gervais, Nick Cave, South Park, Hans Teeuwen en Paus Franciscus die ook kritisch zijn over deze trend. De nieuwe single Vandaag Nog Wel van Fleddy Melculy zal samen met de eerder uitgebrachte singles Geen Tijd Voor Spijt en FAKE op het aankomende album Antichlist te vinden zijn. Dit album zal vanaf vrijdag 31 maart beschikbaar zijn in digitale en fysieke vorm, inclusief Cd’s, vinyl (waaronder beperkte gekleurde vinyl) en bundels met T-shirts.

Frontman Fleddy bekijkt die steeds verdergaande afrekencultuur met argusogen: “Wij schrijven kritische songteksten over de wereld die we dagelijks observeren, en die een onuitputtelijke inspiratiebron is. We ventileren een duidelijke mening zonder daarbij iets of iemand moedwillig te willen kwetsen. Dat gezegd hebbende: we vinden het prima om zaken op de hak te nemen, inclusief – en vooral – onszelf. We ontzien niets of niemand. Onze lyrics zijn altijd met een flinke scheut humor; we lachen graag met hetgeen we dagelijks om ons heen zien, en dus ook met onszelf. Echter: de cancel culture wordt steeds extremer met als gevolg dat de vrijheid van meningsuiting verder onder druk komt te staan omdat meer mensen aanstoot nemen aan een grap, een mening of aan een song. Vaak is dit onterecht; en niet zelden is het zelfs vooral een schreeuw om aandacht en zelfpromotie. Dat is een zeer hachelijke ontwikkeling.”

 

Fleddy vervolgt: “Als artiest heb ik geen enkel probleem met ‘wokeness’. Echter: wat vandaag nog gezegd mag worden, is morgen misschien ineens politiek incorrect, waardoor allerlei ‘snowflakes’ plotsklaps beledigd zijn. Die ontwikkeling gaat zo snel dat ik het haast niet meer kan volgen. Hoe ver kan politiek incorrect zijn nog gaan? Ofwel: hoe ver kan politiek correct zijn nog gaan? Een voorbeeld. Op ons debuutalbum Helgië staat de publieksfavoriet Apu van de Nightshop die over Apu gaat, de typische gast die in Brussel een nightshop uitbaat waar we regelmatig in het holst van de nacht bier scoren (in België zijn er nota bene diverse Aziatische nightshops genaamd ‘Apu’). In de animatieserie The Simpsons figureert ook een Apu, de eigenaar van de Springfieldse Kwik-E-Mart. Totdat in 2017 in Amerika de documentaire ‘The Problem With Apu’ verscheen die concludeerde dat het personage in The Simpsons stereotyperend en racistisch was, waarna Apu nauwelijks meer te zien was in de serie. En dat terwijl het personage Groundskeeper Willie, een complete stereotypering van een Schot, wél gewoon mocht blijven. Wat is daar de logica van? Moeten wij ons als muzikanten gaan bezighouden met de vraag of we heel misschien toevallig wellicht eens iemand op zijn tenen zouden kunnen trappen met een songtekst? Fuck dat. Woke mag niet betekenen dat je door je eigen regeltjes door de bomen het bos niet meer ziet en in je eigen voet schiet.”

De band heeft in het voorjaar van 2023 weer een tour gepland staan in Nederland en België: