Black metal en kunst: Satyricon bezig met expositie voor Munch Museum

Na de release van Deep Calleth Upon Deep in 2017, is het rustig in het kamp van Satyricon. Nu blijkt waar voorman Satyr zo druk mee is geweest: de band heeft een expositie aangekondigd in het Munch Museum in Oslo. 

De tentoonstelling Satyricon & Munch moet een symbiose worden tussen black metal en beeldende kunst. De band heeft muziek opgenomen om te verbinden met een selectie van werken van Edvard Munch. De tentoonstelling opent 26 maart volgend jaar en na afloop verschijnt de muziek onder dezelfde titel als het nieuwe album van Satyricon.

Eer
Voorman Satyr is bijzonder tevreden met de tentoonstelling: ‘We beschouwen deze enorme uitdaging als de grootste eer van onze carrière. Edvard Munch creëerde enkele van de meest iconische beelden in de kunstwereld en toonde tijdens zijn carrière het soort moed en vrijheid dat we altijd hebben omarmd en waar wij als kunstenaars naar streven. Muziek schrijven met de ambitie om de kunst van Munch naar onbekend terrein te brengen, is een hele reis.’ De komende maanden moet meer duidelijk worden over de invulling van de expositie.

Edvard Munch

Edvard Munch
De Noorse kunstschilder Edvard Munch (12 december 1863 – 23 januari 1944) geldt als de voorman van het expressionisme, een stroming in de Europese kunst en literatuur waarbij de kunstenaar probeert zijn gevoelens of ervaringen voor de waarnemer uit te drukken, door een zekere vervorming van de werkelijkheid. Munch legde zich daarbij vooral toe op het uitbeelden van menselijke emoties, angsten en onzekerheden. Daarbij gebruikte hij schrille kleuren en een expressieve lijnvoering. Het werk van de kunstenaar, die als 5-jarige zijn moeder verloor aan tbc en later zijn 15-jarige zus aan de ziekte zag sterven, werd grotendeels gedomineerd door pessimisme en angst. Munch had een zwak zenuwgestel en was depressief. Alcoholmisbruik hielp niet zijn toestand te verbeteren.

De Schreeuw (1893)

De Schreeuw
Het bekendste werk van Munch is De Schreeuw: vier schilderijen en een lithografie. De oorspronkelijke versie van De Schreeuw uit 1893 hangt in het Nationaal Museum voor Schone Kunsten (Nasjonalgalleriet) in Oslo. Het geldt als het aangrijpendste schilderij van de kunstenaar. Het drukt het geestelijke leed en de emotionele kwelling uit die de schilder tijdens bepaalde perioden in zijn leven heeft gevoeld. Een twee jaar jongere variant werd in 2012 voor ruim 91 miljoen euro gekocht door een particulier.

Satyricon gebruikte een illustratie van Munch uit 1898 als cover voor het laatste album Deep Calleth Upon Deep.

De combinatie Edvard Munch en black metal is niet helemaal nieuw. Eerder maakte 1349 (de andere band van Satyricon-drummer Frost) een nummer geïmspireerd door Munch.

Links: