Sinister, Dauthuz en Spartan in P60

Voor de betere Nederlandse death metal kan de liefhebber als sinds 1990 terecht bij Sinister. Gemiddeld eens per twee jaar dropt het steeds wisselende gezelschap rondom ex-drummer en tegenwoordig zanger Adrie Kloosterwaard een oerdegelijk kunstwerkje, met als laatste wapenfeit het uitstekende Syncretism. Album nummer dertien werd gepresenteerd in P60 in Amstelveen, met Spartan en Dauthuz als meer dan behoorlijke opwarmers.

Het nog jonge Spartan uit Haarlem debuteerde in 2015 met het heel behoorlijke The Fall of Olympus: een plaat waarop death metal wordt gecombineerd met de nodige melodieuze power-invloeden. Met de energie die dat plaatje kenmerkt, presenteert de band zich ook op het podium. De microfoon-met-draagbare-standaard die zanger Jeff heeft geleend van Alice Cooper of Joey Belladonna had achterwege mogen blijven en het air guitar spelen hoeft nu ook niet zo nodig, maar het is duidelijk dat de heren iedere seconde die ze op dit podium staan willen benutten.

Het is een half uur knallen voor Spartan, metnummers als The Age of Man, Titanomachy en Immortal. Misschien is het voor de liefhebbers van de wat meer traditionele bands die nog moeten volgen wat te toegankelijk, maar de band vermaakt zich prima met de lekkere, snelle metal en de krijsen en grunts die Jeff daar overheen gooit. Voor het laatste nummer, Glory Awaits, zet hij een Romeinse gladiatorenhelm op en probeert met zijn kompanen het dak van P60 te spelen.

Waar Spartan al een EP én een volwaardig album in de zak heeft, moet Dauthuz het ‘slechts’ doen met een EP-tje. Waarom de band dan toch later op de avond komt? Omdat de bandleden een uitgebreid heden en verleden hebben in gezelschappen als Eternal Solstice, Nembrionic, Nembrionic Hammerdeath en Unlord. Daarom. En misschien komt het daardoor dat brulboei Manoloxx geen podiumvrees lijkt te kennen. Letterlijk seconden voor opkomst rondt hij een gesprek in de coulissen af, geeft een boks aan gitarist Dennis Jak en brult de vocalen voor The Hunt, dat op de komende debuutplaat zal verschijnen.

Maar niet alleen Manoloxx kunnen we om een boodschap sturen. Deze hele band hangt van ervaring in elkaar en dat is te horen aan het heerlijk afwisselende songmateriaal waarbij Dauthuz de muziek lekker laag gestemd heeft. Luisteren naar nummers als Made in Blood en As the River Flows, geeft je al het gevoel alsof er een stel Japanners constant de frustratie over de geringe lengte van hun geslachtsdeel aan het botvieren zijn op je ondermaag, maar nadat de instrumenten halverwege de set nóg een niveau lager zijn gestemd, lijkt het alsof ze hun broertjes en neefjes er ook nog eens bij hebben gehaald. Dauthuz vormt daarmee een mooi nieuw blad aan de stevige boom der Nederlandse death metal.

Als Dauthuz een blad vormt, dan is er voor Sinister toch een hele tak gereserveerd, want vanavond wordt album nummer dertien gepresenteerd. En dat gebeurt heel erg no-nonsens death metal: door doodleuk te beginnen met The Grey Massacre van Legacy of Ashes uit 2010. Pas vijf nummers later klinkt daar Neurophobic, de openeningstrack van de nieuwe plaat Syncretism. Veel maakt het ook allemaal niet uit, hier is niet alsof er een enorm verschil zit tussen Sinister-album dertien en de eerste, Cross the Styx uit 1992 (waarvan Epoch of Denial overigens nog langskomt). Wel lijkt het alsof de heren het nieuwe materiaal nèt iets strakker en enthousiaster brengen dan de oudere nummers en het geluid beter klinkt.

Op de kleine-man-met-de-pet die het gezelschap Sinister draaiende hout, Adrie Kloosterwaard,  heeft het allemaal weinig vat. Hij gromt en brult stug door. Een bijzonder indrukwekkende strot heeft hij niet, maar lekker is het wel. En met de menselijke drumcomputer Toep Duin (ook al ex-Unlord) als aanjager, zit het met het tempo wel goed en geselt Sinister de bouten en moeren van P60 die al zoveel te verduren hebben gehad van Spartan en Dauthuz. Bruut krijgt een nieuwe betekenis vanavond, als Sinister het publiek bedient met een mooie doorsnede van nieuw (Rite of the Blood Eagle) en oud (Sadistic Intent) materiaal.

Datum en locatie:

18 februari 2017, P60, Amstelveen

Link: