Cryptosis brengt de online cd-presentatie naar een hoog niveau

In een tijd waarin er al een tijd niet opgetreden kan worden, zoeken bands naar alternatieven en dan kom je al snel op een livestream uit. Bij Cryptosis is dat niet anders. Nadat ze het afgelopen jaar bezig waren met het opnemen van het nieuwe album Bionic Swarm, en het zoeken en vinden van een andere naam werd er natuurlijk een datum gekozen om het album live te presenteren. Dat werd 24 april waarbij zowel de band als Metropool de hoop hadden dat dit fysiek door kon gaan. Het mocht helaas niet zo zijn en er werd dan maar een livestream gepland. Ik heb het afgelopen jaar verschillende livestreams laten schieten omdat het livegevoel niet bereikt kan worden en het, hoe je het ook wendt of keert, toch een surrogaat blijft. Om diezelfde reden (en nu ga ik de hele vega-kerk tegen me in het harnas jagen) eet ik ook geen vegaburgers. Het is het allemaal net niet en je blijft iets missen. De andere kant van de zaak is natuurlijk dat je alles een kans moet geven. Zelfs een vegaburger. Al gaat die bij mij nooit een vervolg krijgen. Toch benieuwd hoe dat bij een livestream gaat zijn. De foto’s bij dit artikel zijn van Maaike Ronhaar.

© Maaike Ronhaar

 

En zo zit ik op een zaterdagavond thuis op mijn scheve bankje met een biertje in de hand naar de livepresentatie van Cryptosis’ debuutalbum te luisteren. Iets na 21:00 uur begint de livestream met een impressie  van het opnameproces en een kijkje in de studio. Wat uit deze korte rondleiding blijkt, is dat Cryptosis gefocust en serieus is wat de muziek betreft, maar dat er zeker ook plaats was voor humor tijdens het opnemen van Bionic Swarm. Onder andere de producent, de fotograaf, de ontwerper van het artwork, de manager en de eigenaar van Century Media mogen allemaal iets lovends over de plaat vertellen.

© Maaike Ronhaar

Na een minuut of tien wordt de band aangekondigd en gaan we los. Tijdens het intro (Overture 2149) komen de bandleden één voor één het podium op. Met Decypher knallen ze er lekker in. Achter het drumstel hangt een groot scherm waarop begeleidende beelden worden getoond. Zo wordt duidelijk dat er aan het visuele vanavond voldoende aandacht wordt geschonken. Het valt direct op dat Cryptosis ook live een erg vette sound heeft. Er komt een muur van geluid op de luisteraar af maar toch blijft alles, inclusief alle onderdelen van het drumstel, goed en helder te horen. Het optreden van vanavond wordt met verschillende camera’s opgenomen. De overgangen verlopen geleidelijk en er wordt veel gebruik gemaakt van in- en uitzoomen zonder dat het al te druk wordt. Het zorgt voor een prettige kijkervaring. De camera’s zijn op een dermate manier opgesteld dat het niet opvalt dat Cryptosis voor een lege zaal staat te spelen.

© Maaike Ronhaar

 

Dat is aan de band zelf ook niet te merken want er wordt door de bandleden voldoende onderling contact gemaakt. Distillator heb ik diverse malen live gezien en daarbij kwamen de bandleden erg springerig over. Vanavond lopen de bandleden rustiger maar ook zelfverzekerder over het podium. Hoewel Cryptosis zeker niet statisch staat te spelen en het grote podium optimaal wordt benut, oogt het allemaal wat relaxter. De gedachte bekruipt me dat Cryptosis het grote podium van Wacken Open Air ook makkelijk aan moet kunnen. Er is, naast het scherm op je computer, de mogelijkheid om te chatten en uit de daar geposte berichten valt op te maken dat iedereen positief is over het optreden en dat er aardig wat mensen vanuit het buitenland meekijken.

© Maaike Ronhaar

Minpuntje van het feit dat er geen publiek aanwezig is, is dat er ook geen aankondigingen worden gedaan. Cryptosis lost dat op met intro’s en voldoende visuele aspecten en ook de lichtshow is, met overwegend wit en blauw licht, een lust voor het oog. Zanger Laurens Houvast heeft een mooie microfoonstandaard laten maken en ook daaruit blijkt dat er bij Cryptosis over elk detail is nagedacht. Na afloop van Flux Divergence loopt de band gezamenlijk het podium af en wordt het digitale publiek van vanavond vanuit de kleedkamer bedankt voor het kijken.

Conclusie: vegaburgers, dat nooit meer. Maar een livestream op zijn tijd kan er best mee door. Belangrijkste redenen zijn de professionaliteit waarmee Cryptosis en de crew van Metropool de avond verzorgen alsmede het hoge niveau van Cryptosis op het album en live!

© Maaike Ronhaar

Datum en locatie:

24 april 2021, Metropool Hengelo

Links: