Metalfestivals zijn er in allerlei soorten en maten, maar zo underground als Veneration of the Dead zijn ze zelden. Baroeg in Rotterdam is 7 en 8 oktober het decor voor alweer de achtste editie van het het gezellig samenzijn met mensen die het zoeken in de duisternis. Zware Metalen mailde met de organisator: Arjan Peeks, ook bekend van label Heidens Hart en muzikant in een rits bands. ‘De undergroundscene is gelukkig nog steeds groot, vooral in de Randstad.’
Ben je blij dat Veneration of the Dead eindelijk weer op de agenda staat? Wanneer begonnen de voorbereidingen voor deze achtste editie?
Ja, blij is nog licht uitgedrukt. De voorbereiding voor een festival begint soms al een jaar van te voren, dus dat betekent dat we in 2019 al bezig waren. Bizar dat het drie jaar heeft geduurd. Deze editie heeft de bestlopende voorverkoop van alle jaren dus er zijn er meer die er zo over denken!
Als iemand maar één band kan bekijken op de komende editie, welke zou dat dan moeten zijn?
Dat is moeilijk om te zeggen, dat hangt natuurlijk af van persoonlijke smaak. Zoals bijna altijd boeken we alleen losse shows voor bands en geen toerende packages. Toch speelt een band als Archgoat veel shows de laatste tijd en zijn ze altijd steengoed live, dus dat is zeker een aanradar. Bands als Tulus, Tsatthoggua en Sauron speelden misschien vijftien of twintig jaar geleden voor het laatst in Nederland dus die zijn een stuk exclusiever. Azanul speelt voor de eerste en wie weet enigekeer live. Andere bands presenteren voor het eerst een nieuw album, dus elke band heeft wel iets om ze te gaan bekijken. Maar als ik één band in het bijzonder zou moeten aanraden is het Tsatthoggua; ik zag ze een paar weken terug in Duitsland en ze waren echt geniaal. Bliezen alles omver, speelden superstrak, met een perfecte houding en presentatie op het podium. Ze kunnen wel eens de verrassing van het weekeinde zijn.
De eerste editie van Veneration of the Dead vond alweer plaats in 2013. Hoe is dat zo tot stand gekomen?
Ik werkte al een paar jaar met Baroeg samen voor losse boekingen en dan in het bijzonder natuurlijk met Leon, de programmeur. Zoals iedereen weet is Baroeg één van de oudste oorspronkelijke “alternatieve” zalen in Nederland. Ze bestaan meer dan veertig jaar; in de jaren ’90 speelden bands als Blasphemy, Satyricon, Rotting Christ en Emperor er al. Alles aan die zaal klopt: het is een laag, donker hol met genoeg capaciteit maar niet té groot. De crew werkt altijd keihard, geluid en licht klopt helemaal en ook achter de schermen is de organisatie altijd super; van voorbereiding tot catering blijft er niets te wensen over. Daarom had ik die zaal in gedachten voor iets groters.
Er waren vroeger wel andere blackmetalfestivals in Nederland, maar die strandden door verschillende redenen. Ik trok de stoute schoenen aan, nodigde voornamelijk persoonlijke vrienden uit en presenteerde het idee aan Baroeg: Funeral Winds en Ancient Rites met hun eerste concerten na vele jaren afwezigheid, dus best exclusief. Heimdalls Wacht met de eerste Nederlandse show ooit, Hekel met het eerste concert ooit. Angantyr en Murw had ik op mijn label, Weltbrand en Gheestenland werkte ik al mee, enzovoorts. Er waren meteen genoeg bands om twee dagen te vullen en het was een groot succes dat we gelukkig elk jaar hebben kunnen en mogen doen. Dit jaar is de achtste editie, zo snel gaat het. Voor zover ik weet, maar ik kan er naast zitten natuurlijk, is het nu het langstlopende blackmetalfestival in Nederland. Ik ben Leon en Baroeg natuurlijk superdankbaar voor de samenwerking.
Op welke optredens in de loop der jaren kijk je met het meeste plezier terug?
Persoonlijke favorieten door de jaren heen waren Varathron, Rotting Christ, Inferno, Sabathan en Mortuary Drape. Maar naast de optredens kijk ik ook graag terug op de duizenden bezoekers door de jaren heen. De undergroundscene is gelukkig nog steeds groot, vooral in de Randstad. Het zijn uiteindelijk de muziekfans die dit mogelijk maken. De bezoekers komen overal weg en uit eigen ervaring merk je als band gewoon dat je speelt voor een toegewijd publiek waarvoor uiteindelijk de muziek het belangrijkst is.
Wat zijn wensen die je nog hebt op het gebied van bands?
Impaled Nazarene staat al een tijd op de lijst. Die band vind ik perfect passen voor Veneration: zijn nooit commercieel geworden en klinken nog altijd keihard en compromisloos. Verder nog genoeg wensen maar ik wil nog niks verklappen en we concentreren ons nu eerst op dit jaar!
Kun je een tipje van de sluiter oplichten van wat er komt kijken bij de organisatie van een festival? Het is vast geen mailtje sturen, datum doorgeven en klaar.
Voor sommige bands juist wel, haha! Dat maakt het makkelijk. Andere bands hebben boekingskantoren die communicatie moeilijk en langzaam maken. Om nog maar niet te spreken over de gages en dit jaar de kosten van vluchten die minsten drie keer zo duur lijken te zijn in vergelijking met vorige jaren.
In sommige gevallen neemt een band zelf contact op met mij of Baroeg. Rotting Christ, toendertijd nog zelfstandig en zonder boekingskantoor en Root bijvoorbeeld, die wilden zelf in Baroeg spelen dus dan kom je er snel uit. Beide bands boekten zelf hun vluchten en speelden op mijn eigen gitaren, supercool natuurlijk. In andere gevallen zijn het vrienden of kennissen van me en dan kom je er ook wel snel uit.
Tegenwoordig heeft Baroeg ook meer en meer personeel voor alle organisatie, dat maakt het voor mij iets minder bureauwerk en kan ik meer promotie doen. Maar hoe dan ook blijft het veel werk met afspraken maken, planningen met iedereen afstemmen, flyers ontwerpen en verspreiden, aankondigigen schrijven en afstemmen, enzovoorts. Er komt zo veel communicatie bij kijken dat het soms wel een bureaubaan lijkt.
Hoe bepaal je of een band past bij het festival?
Vanaf het begin is het doel geweest een mate van exclusiviteit te bieden. Door de jaren heen hebben we heel veel bands gehad die bijvoorbeeld voor de eerste keer in hun loopbaan in Nederland speelden, of zelfs hun eerste (en soms enige) show speciaal op en voor Veneration deden. Daarnaast probeer ik ook bands van mijn label te promoten, of andere bands en personen die ik respecteer. Niet elke band is een publiekstrekker maar ik probeer wel bands te boeken die met volle overtuiging spelen en achter hun muziek staan. Het hoeft niet je muzieksmaak te zijn maar er zullen geen bands spelen “die maar wat doen”. Het publiek heeft dat toch meteen door.
Heb je zelf ook nog tijd om de bands te bekijken of ben je druk met allerlei randzaken tijdens die twee dagen?
Dat lukt wel. Gelukkig is ook hier de crew van Baroeg altijd professioneel. De begeleiding en technische crew helpen overal dus ik kan zelf mijn tijd wel aardig verdelen tussen bands kijken, merch doen, of soms zelfs zelf spelen.
Wanneer ben je tevreden als de twee dagen erop zitten?
De meeste edities waren altijd in het Paasweekeinde. Ik woon zelf in het oosten van het land en als ik de tweede nacht naar huis ging en rond twee uur ‘s nachts Twente binnenreed kwam de geur van de talrijke paasvuren die men hier afsteekt me tegemoet. De laatste 65 kilometer hing de zware geur van vuur en rook in de auto, en zag je links en rechts in de verte de paasvuren branden. Die brandlucht in de auto en aan alle kanten hoge vuurstapels zijn na twee dagen dood en verderf in muzikale vorm dan een afsluiter die perfect aansluiten qua sfeer.
Hoe ziet de toekomst van het festival eruit? Zou je niet eens groter willen gaan?
Groter hoeft van mij absoluut niet. Veel grotere zalen krijgen veel kritiek vanwege slecht geluid of slechte faciliteiten. Baroeg is perfect. Zoals met veel dingen hoeft het niet per sé groter, vind ik. Als het werkt dan werkt het en veranderingen zijn niet altijd beter; “don’t fix it if it isn’t broken”. Je ziet dat heel erg bij de grotere festivals met een breder muzikaal aanbod: er zitten altijd zo veel bands bij die in de underground niemand aanspreekt maar die bij het grotere publiek even gehyped zijn. Een jaar geleden kende niemand het en een jaar later is iedereen het weer vergeten, dat soort bands. Daarom hoeft het van mij niet groter, want nu kunnen we echt alleen de bands boeken die we willen. Het enige dat groter mag is de backstageruimte van Baroeg!
Er zijn nog kaarten voor Veneration of the Dead op 7 en 8 oktober in Baroeg in Rotterdam.
Links: