Remco Kreft van Graceless over het Zware Metalen-feest, death metal met een vriendengroep en Opsporing Verzocht

Op 28 januari vindt in P60 in Amstelveen ons eigen feestje plaats. Drie bands geven acte de présence: Asphyx, Graceless en Necrotesque. Collega Remco doet in de aanloop daarnaar toe interviews met Asphyx en Necrotesque, ik mag vocalist/gitarist Remco Kreft van Graceless enkele vragen stellen. We spreken elkaar op een vrijdagavond aan het begin van het weekend via de videoverbinding van WhatsApp.

Foto: Lenn Kralt

Hallo Remco, hoe gaat het?

Goed! Ik ben lekker druk met drie bands (naast Graceless ook Just Before Dawn en Soulburn, -red.). Dat is best veel maar ook leuk. Ik zeur nooit. Ik vind het fijn om het druk te hebben. Goed trouwens dat je me via WhatsApp belt. Ik heb een nieuwe laptop, maar ik krijg de camerafunctie van dat ding niet aan.

Jullie derde album Chants From Purgatoy is alweer even uit en wordt goed ontvangen. Had je zulke goede recensies verwacht?

Elke nieuwe release is natuurlijk spannend. Ik hoopte wel dat hij goed zou worden ontvangen want ik vind hem zelf natuurlijk goed. Dat is ook makkelijk want ik heb hem zelf geschreven. Je hoopt dan natuurlijk dat mensen eruit halen wat jij erin hebt gestopt en dat dan ook goed vinden. Dat is altijd maar de vraag… Het blijft altijd overweldigend als mensen het echt goed vinden. Zeker als ze dan de juiste dingen eruit halen! Ik heb nog geen recensie gelezen waarvan je denkt: dat hoort er niet in. Maar als mensen ons album echt goed beluisterd hebben en dat opschrijven, dan vind ik dat mooi om te lezen!

In 2019 deden we ook een interview en toen gaf je al aan dat jij de meeste nummers schrijft. Is dat nog steeds zo of is het meer een bandproces geworden in de loop der tijd?

Nee, dat is nog steeds zo. Maar ik schrijf in principe de basis. Ik schrijf de riffs en zet het hele nummer klaar. In de oefenruimte maken we het dan verder af. Iedereen legt zijn eigen ding erover heen. Soms vervangen we iets als we merken dat het niet werkt of we verzinnen ter plekke iet,s maar negentig procent van de dingen doe ik helemaal zelf. De andere jongens hebben ook zoveel kwaliteiten die ik niet heb dus als ik een nummer schrijf wat een zeven waard is, dan maken zij er minstens een acht van.  Deze manier van werken werkt het beste. Als je met zijn vieren aan de basis gaat werken dan krijg je vier smaken door elkaar en dan wordt het gezichtsloze death metal. In het verleden had ik daar best veel last van maar nu doen we het zo niet meer.

Graceless kent ook geen line-up wisselingen. Ik kan me voorstellen dat je elkaar door en door kent en ook weet wat goed werkt in deze samenstelling.

Klopt, met drummer Marc Verhaar en bassist Jasper Aptroot speel ik al ongeveer 24 jaar samen. Vanaf dat we een jaar of 19 waren spelen we al samen en dat was in verschillende bands. Voor mij zijn zij ook de basis om op te bouwen en gitarist Björn Brusse was voor ons een soort “missing piece”. Hij heeft zijn eigen kwaliteiten. Hij kan heel melodieuze stukken schrijven en is veel kundiger op gitaar dan ik. En daarbij is het ook een goede gozer. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste in een band: dat je vier gasten hebt die met elkaar kunnen lezen en schrijven. Je bent toch van elkaar afhankelijk, weet je? Je bent veel onderweg, zit veel in de bus en dat moet je een goed team hebben zonder gezeik. In het verleden hadden we dat nog wel eens, maar dat wil ik niet meer. Het gaat nu echt perfect.

Ik zag jullie twee weken geleden in Hedon in Zwolle en kon toen zien dat jullie met elkaar écht een vriendengroep zijn. 

Dat is ook zo. We leven zo’n dag ook echt toe naar het moment op het podium. We genieten daar echt van. We kijken elkaar soms aan met een blik van: daar staan we weer, we gaan weer beginnen dit jaar. Het was ook een mooi begin van 2023. Wel moeilijk om te moeten openen, maar we hebben ons er doorheen geramd. We hadden drie nieuwe nummers op de setlist en als eerste spelen was ook vreemd. Het voelde wat onwennig, maar we hebben al veel samen gespeeld en dat is iets waar we op teug kunnen vallen. Als we in de toekomst nog meer optreden dan wordt het allemaal nog beter. De studionummers moeten liveversies worden en daar zijn we nu mee bezig.

Je hebt al veel bands gehad in het verleden. Met de ene had je mee succes dan met de andere. Wat maakt dat het nu met Graceless wél lukt?

Ik denk dat dat komt omdat we nu eindelijk weten hoe we nummers moeten maken. Zoals ik al zei leg ik vaak de basis van een nummer neer. Het voorkomt dat je teveel stijlen van de andere bandleden in een nummer propt.  Deze band heeft echt één gezicht gekregen. En het is een feit dat we nu een goed team hebben. Ik heb gemerkt dat dit het allerbelangrijkst is. Als je de juiste magie met elkaar hebt, komt dat ook op het podium en op de plaat terecht. Mensen pakken dat dan ook op. Dat hebben we eigenlijk nooit gehad. Soms was het er wel met een gedeelte van de band. Eindelijk is het zoals we het hebben willen. Beter laat dan nooit, haha.

Ik vind dat je dat live ook bij jullie ziet. Je hebt allemaal dezelfde uitstraling, er wordt onderling gelachen en de neuzen lijken dezelfde kant op te staan.

Ja, dat vinden we echt belangrijk.

Ik zag dat er voor jullie nog maar een optreden staat: dat in P60 aankomend weekend.

Er komen er nog wel meer aan maar die mogen we nog niet bekend maken. Vorig weekend hebben we drie optredens bevestigd en er komen dus leuke dingen aan. In heel Europa trouwens. Dat worden leuke dingen, maak je dus maar niet druk.

Je hebt geen primeur voor Zware Metalen?

Haha, nee. Ik mag nog geen optreden bekend maken.

Qua muziek, stijl en uitstaling goed bij Asphyx passen. Zit daar niet meer in? Een toer door de Verenigde Staten of Zuid-Amerika bijvoorbeeld?

Dat zou geweldig zijn! Ik heb dat met Soulburn gedaan en zou dat graag willen herhalen! Dat zou wel gaaf zijn, met Asphyx. Het zijn onze oude helden en we vinden het altijd leuk om met hen te spelen natuurlijk. De eerste single van een deathmetalband die ik had, was van Asphyx. Inmiddels zijn we dertig jaar verder, staan we met die jongens op het podium en mag je hen vrienden noemen. Ik heb natuurlijk met Eric Daniels samen gespeeld, nog trouwens. Hetzelfde geldt voor Bob Bachus en Martin van Drunen natuurlijk in Grand Supreme Bloodcourt, dus onderhand is het allemaal ouwe-jongens-krentenbrood. Super! Als ik met hen ooit mag toeren… ik hoef er geen seconde over na te denken. Buiten dat Asphyx een toffe band is, zijn het ook goede gasten. Voor ons is het altijd een feest om met hen te spelen. En het nieuwe jaar beginnen met twee keer Asphyx is voor ons gewoon een feest.

Gaan jullie nog iets speciaals doen in P60 of is het voor jullie een “gewone” set?

We hebben maar een korte speeltijd. Volgens mij mogen we maar een half uur spelen. Ik twijfel nog over de setlist. We kunnen er wel allemaal nieuwe nummers in gaan proppen, maar ik weet nog niet of mensen die al kennen. Er staat nog niets vast en misschien doen we wel stiekem iets geks. Ik heb wel iets in mijn hoofd maar de rest moet het er nog mee eens zijn.

Je hebt nu natuurlijk ook die goede albums uitgebracht. Hoe lastig is het dan om een setlist samen te stellen? Zeker als je maar een half uur mag spelen.

We hebben altijd een paar zekerheden in de set en als we die erin laten dan zijn we al een half uur verder. Het wordt steeds moeilijker. We hadden graag wat meer tijd gehad maar dan moet je headliner zijn. Een half uur mensen vermaken is niet gemakkelijk als ze je nog niet goed kennen. We proberen zoveel mogelijk af te wisselen. Als we bijvoorbeeld negen nummers mogen spelen dan houden we er vijf hetzelfde en die andere vier proberen we steeds te wisselen. Daardoor kunnen we ook de spanning in de set houden voor mensen die ons vaker zien. Daarnaast kunnen we ook dingen uitproberen. Er staan nummers op onze cd’s die ik echt geweldig vind en als je ze dan live speelt, denk je: hmm, dat is niet echt een livenummer. Sommige nummers doen het live goed en andere niet. Daar kom je natuurlijk pas achter als je ze daadwerkelijk speelt.

Mensen die jullie in Zwolle al hebben gezien kunnen dus rustig afreizen naar Amstelveen?

Zeker weten, absoluut!

Na jullie vorige albums kwam er altijd een split of EP uit. Zit er nu ook weer zoiets in de planning?

We nemen altijd meer nummers op dan er op het album verschijnen. Op een album staan meestal acht of negen nummers. We hebben aardig wat slome nummers en die nemen veel tijd in beslag. We nemen meestal twee extra nummers op. Of eigenlijk vier, maar de helft daarvan vinden we dan toch niet goed genoeg dus die gooien we dan weg. De twee die vervolgens overblijven houden we expres voor dit soort dingen achter de hand. Als we dan een aanbod krijgen om met een leuke band iets uit te brengen, dan hebben we iets. En anders wordt het een extra nummer op een heruitgave ofzo. Er komt dus zeker nog wel iets aan maar dat is nu nog niet concreet. Die kleine releases vind ik ook leuk om te doen!

Jullie zitten bij Raw Skullz Recordz. Hoe verloopt die samenwerking?

Erg goed! We hebben veel aan Rai Wolters (platenbaas , -red.) en het label gehad. Het is een erg gedreven gast. Hij tekende ons voordat hij nog maar een noot had gehoord en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Het gaf me erg veel rust om te schrijven. Onze samenwerking is gegroeid tot wat die nu is. We hebben voor drie albums getekend dus we zijn er nu zo’n beetje. We moeten nog kijken hoe we het in de toekomst gaan doen.

Had je, toen je begon met Graceless, muzikale voorbeelden of in gedachten hoe het moest gaan klinken?

Met sommige van mijn vorige bands werd het steeds extremer en bruter. Op een gegeven moment dacht ik: wat ben ik nu helemaal aan het doen? Alles en iedereen werd sneller en dat wilde ik helemaal niet. Ik wilde weer gewoon jaren ’90 death metal van de oude school maken maar dan wel met met die Hollandse sound erin. We hadden wel in ons hoofd welke bands ons voorbeeld waren: een mengelmoes van de oudere Paradise Lost, Entombed en Autopsy. Hele pure en simpele death metal. Dat hadden we voor ogen. En een echte liveband worden. Geen rare toestanden of poeha met vlaggen of stagerisers. Gewoon net als Motörhead: gaan met die banaan. Dat was het idee en iedereen kon zich daar helemaal in vinden, dus dat is Graceless geworden. Niets meer en niets minder. We pretenderen ook helemaal niet dat we iets nieuws hebben uitgevonden. Dat was ons doel helemaal niet. We zijn allemaal liefhebbers van het genre die de muziek maken waar ze mee opgegroeid zijn. Dit is onze eigen versie daarvan. Ik denk dat mensen die naar ons luisteren ook voelen dat het echt is. Dit is wie we zijn en wat we doen. Dat krijgen we ook terug van mensen die naar ons luisteren.

Je had het net over de Nederlandse sound. Wat is dat voor jou?

In Nederland hebben we best een eigen geluid. In Amerika en Zweden hebben ze dat natuurlijk ook. Ik heb door de jaren heen vaak gehoord dat we met Graceless anders klinken, maar toch hoor je dat het Nederlands is. God Dethroned, Asphyx en Pestilence zijn allemaal totaal andere bands maar er zit wel een Hollandse sound in. Ik weet niet precies wat dat is. Wij hebben dat denk ik ook wel. Ik weet ook wel dat wij wat meer in de Asphyx-hoek zitten maar het is ook net weer anders. Onze doomstukken zijn weer heel anders en ook tekstueel zijn er verschillen. Ik ben er ook best trost op dat het Nederlands klinkt. Niets mis met het promoten van je eigen land, toch? We kunnen met Graceless wel voor de Morbid Angel-sound gaan maar dat laten we lekker aan de Amerikanen over.

Grappig hoe sommige landen dat hebben. Toen je er net over begon moest ik denken aan die typisch Griekse sound. Het is lastig te bepalen wat het is maar je hoort het direct als een band daar vandaan komt. 

Klopt, dat zit soms in je muziek verweven. Het zit als het ware in je DNA. Grappig hoe dat werkt. Wacht even hoor, er zit een soort balkje over je gezicht. We hebben een slechte verbinding ineens.

De laatste keer dat ik een balkje over mijn gezicht had was het bij Opsporing Verzocht.

Hahaha. Ik bel je even opnieuw want je komt hier slecht door…. Ja, daar  ben je weer.

Nog even over Nederlandse bands. Jullie spelen volgende week met Necrotesque. Ken je hen?

Ja, maar meer van Facebook. Ik zie ze daar weleens voorbij komen. Maar ik heb ze nog niet live gezien en ik heb ook geen album van hen. Ik hou ze in de gaten en ben benieuwd naar hun eerste album.

Ik ben door mijn vragen heen. Wil je nog ergens op terugkomen of iets toevoegen?

Zeker. Allereerst bedankt voor de uitnodiging om te mogen spelen op het Zware Metalen-feest. Supergaaf en superbands. En kom allemaal. Zonder mensen geen feest dus laten we er een vette party van maken!

Goed nieuws voor Remco Kreft en z’n maten: Gracless speelt veertig minuten! Er zijn nog kaarten voor het concert van Graceless, Necrotesque en Asphyx.

Links: