Asphyx: flink aanpoten naast een reguliere baan met gitarist Paul Baayens

Drie daverende deathmetalbands nemen zaterdag 28 januari bezit van het podium van P60, met de legendarische Dutch Death Doom Elite Asphyx als absolute uitsmijter na Necrotesque en Graceless. Zware Metalen mailde met de band waarbij gitarist Paul Baayens de meeste vragen van een antwoord voorzag en een enkele keer de eer liet aan bassist Alwin Zuur. ‘Als het aan ons ligt en onze gezondheid laat het toe, is de kans groot dat we nog lang op de planken zullen staan. Met of zonder rollator.’

Het eerste optreden van het jaar is alweer achter de rug, het optreden in P60 komt eraan: hoe is het met je en wat zijn de verdere plannen van Asphyx voor 2023?

Er komen weer mooie optredens aan. Daarnaast zullen we ons bezig houden met het schrijven van nieuwe nummers. Wie weet duiken we dit jaar de studio in om enkele covers op te nemen. En er staan enorm gave re-releases op vinyl gepland van in ieder geval Incoming Death en Necroceros.

Necroceros kwam middenin de pandemie uit. Hoeveel last hebben jullie daarvan gehad? Of was het juist een periode waarin aan nieuwe muziek gewerkt kon worden?

Op één of andere manier laat ik me elke keer weer achteraf verrassen hoeveel tijd en energie er gaat zitten in het uitbrengen van een album. Door de rustige coronaperiode konden we juist de punten op de i zetten voor Necroceros. In die zin heeft het voor ons positief uitgepakt.

Wat betreft het regelwerk rondom optredens was de coronatijd niet altijd even leuk: veel landen hadden een ander beleid waardoor je pas op korte termijn wist waar je aan toe was. Er waren veel wisselingen in de maatregelen die je in de gaten moest blijven houden, met plotselinge lockdowns en een vroege avondklok. Er moest het nodige papierwerk ingevuld worden om andere landen in te komen en wanneer we naar het buitenland moesten reizen probeerden we binnen 24 uur weer in Nederland terug te zijn om een quarantaine te omzeilen.

In de zomermaanden waren we behoorlijk druk met de door de coronamaatregelen doorgeschoven optredens. We hadden vaak twee of drie optredens in een weekend. Naast een reguliere baan was dat best even aanpoten. De jaren 2020/2021 hebben er ook wel voor gezorgd dat ik bepaalde zaken niet meer als vanzelfsprekend aanneem. Optreden voor een uitzinnig publiek doet mij weer beseffen dat ik leef.

Hoe gaan jullie trouwens te werk bij het schrijven van nummers? Is dat een constant proces of komt er pas actie als er een nieuwe plaat moet uitkomen?

Ik probeer geregeld diverse ideeën op te nemen om in de schrijfmodus te blijven. Zo heb ik tijdens het schrijven voor de nieuwe Siege of Power het eerste nieuwe nummer voor Asphyx geschreven. Dit jaar nemen we bewust de tijd om met nieuw materiaal op de proppen te komen. We voelen in ieder geval niet de druk om elke twee jaar met een release te komen. Mede daardoor blijven nieuwe albums relevant en krijgen de mensen ook de tijd om de nieuwe nummers te beluisteren en het zich eigen te maken.

Alle bandleden binnen Asphyx hebben inmiddels de nodige jaren ervaring: hoe lang gaat de band nog mee denk je?

Alwin: We gaan inderdaad allemaal al een tijdje mee. Niet alleen met Asphyx, maar ook met onze andere bands en de bands uit het verleden waar we allemaal in gespeeld hebben.

Voor ons allen is de passie voor metal nog steeds een enorme drijfveer. Zonder deze motivatie zou een band ook niet zolang stand kunnen houden, denk ik. Alles wat we doen komt uit het hart en elke keer als we samen zijn hebben we steeds weer een geweldige tijd. Met Asphyx touren we doorgaans niet, dus elke keer als we elkaar zien blijft het een avontuurlijke onderneming. Natuurlijk is de routine er binnen de band maar doordat we de shows uitsmeren over het jaar blijft het elke keer weer iets om naar uit te kijken. Het wordt geen sleur. Als het aan ons ligt en onze gezondheid laat het toe – want we zijn allen geen 20 meer – is de kans groot dat we nog lang op de planken zullen staan. Met of zonder rollator, hahaha.

Hoe houden jullie het na al die jaren leuk nog leuk? Gaat het optreden-opnemen-optreden nooit tegenstaan?

Uiteraard zijn er mindere momenten, zoals het vele uren wachten in de rij op Schiphol, niet zeker weten of alle bagage meekomt en hopen dat we de vlucht nog halen en op tijd zijn voor het optreden. Maar op het moment dat we op de planken staan, weten we meteen weer waarvoor we het doen en is het toch allemaal de moeite waard. Doordat wij niet dagelijks optreden, blijft het voor ons ook speciaal en een uitlaatklep.

Alle aspecten en ‘werkzaamheden’ binnen de band blijf ik leuk vinden. Het sleutelen aan nieuwe nummers, het finetunen in de studio tijdens de opnamen, bemoeien met alle details van de release van fotografie en lay-out tot en met de mix en alle extra’s zoals een bonus dvd. Hoe gaaf is het om mensen over de hele wereld tegen te komen die het werk en de muziek ten zeerste waarderen?!

Als we een beetje valsspelen met de tijd dat Asphyx Soulburn heette, bestaat de band dit jaar 30 jaar. Gaat er nog iets speciaals gebeuren voor het jubileum?

De bezetting in het verleden was redelijk onstuimig. Daarom hebben wij gemakshalve in 2017 al dertigjarige shows gegeven. Dus om nu wederom iets met een 30-jarige jubileum te doen, lijkt mij wat verwarrend. Haha!

Paul, wat was destijds voor jou de motivatie om gitaar te gaan spelen? Wie heeft je beïnvloed?

Toen ik de eerste keer als jong jochie de openingsakkoorden van Deep Purple’s Smoke on the Water hoorde, was ik direct verkocht. Het ruige en volle geluid, de herkenbaarheid en de power van de riff! Dit zijn dan ook altijd de basiselementen in Asphyx. Snel daarna was ik verkocht aan bands als AC/DC, Krokus, Picture en Black Sabbath. Van mijn toenmalige buren kreeg ik als 11-jarige een akoestische gitaar met drie of vier snaren, waarvan twee snaren dezelfde waren. De klankkast rammelde aan alle kanten en het liet zich maar moeilijk stemmen. Mijn familie staat niet bekend als muzikaal, dus heb ik in de beginjaren veel zelf mogen ontdekken.

Op welke gitaar en versterker speel je? En welke effecten gebruik je?

Ik speel voornamelijk op BC Rich Warlock Deluxe. Samen met mijn gitaarband voelt dit altijd als een oude, vertrouwde leren jas; het zit als gegoten. Af en toe wijk ik uit naar mijn Ibanez Falchion, waarmee ik ook het leeuwendeel van Necroceros heb opgenomen. Voor Asphyx gebruik ik op z’n minst twee versterkers, namelijk een inmiddels niet meer bestaande Earforce en een Peavey 6505+. In combinatie met mijn pedalen – onder andere Tight Metal Pedal – geeft dit live een wall of sound.

Gefeliciteerd alvast met de release van de nieuwe Siege of Power. Thanatos is helaas gestopt maar is er ruimte voor een nieuwe band? 

Bedankt! De nummers van het nieuwe Siege of Power-album zijn alweer zo’n 2 jaar oud en de gitaarpartijen heb ik ongeveer een jaar geleden opgenomen. Door de lange wachttijden bij de vinylperserijen moesten we alles al in de zomermaanden aanleveren. Het lijkt allemaal zo lang geleden dat het ook voor mij bijna een verrassing is hoe het album klinkt en eruit ziet als het uitkomt, haha!

Wat betreft Thanatos is het fantastisch dat we het met een dijk van een laatste plaat en succesvolle shows hebben afgesloten.

De laatste maanden heb ik voor de gein wat heavy rock/NWOBHM-achtige nummers geschreven. Het klinkt eigenlijk helemaal niet onaardig. De opties voor een project hier en daar houd ik dus open, maar omdat er maar zeven dagen in een week zitten, blijft Asphyx voorlopig de enige band (Siege of Power is een project dat niet live speelt, -red.). Momenteel opereert de band op een dermate niveau dat daar zeeën van tijd in gaan zitten.

Alwin, Grand Registrar Zuur heeft jaren terug al eens laten weten te werken aan nieuw materiaal voor Grand Supreme Blood Court. Wat is eigenlijk de status van die band? Kunnen we jullie samen met P60 een volgende keer boeken voor een optreden?

Alwin: Grand Supreme Blood Court is inderdaad nooit officieel gestopt en een aantal jaren geleden ben ik inderdaad wat materiaal gaan schrijven voor een eventuele nieuwe plaat. Echter zijn we vaak allen druk met onze andere bands. Asphyx loopt al jaren als een trein wat prachtig is maar ook de nodige tijd vergt. Op dit moment zit ik ook nog eens vol in de opnames voor een nieuwe Berzerker Legion-plaat, waar ik overigens wat zaken in heb gestopt die ik ooit voor Grand Supreme Blood Court geschreven heb. Verder moet ik voor Gods Forsaken ook nog steeds materiaal schrijven.

Eric (gitarist Grand Judge Daniels, -red.) is druk met Soulburn, wat op dit moment ook erg goed loopt. Dus op dit moment liggen onze prioriteiten niet direct bij Grand Supreme Blood Court. Dit wil niet zeggen dat het er nooit van zal komen. Buiten dat is onze debuutplaat nu 10 jaar oud. In de huidige zo volle metalscene met een overvloed aan releases kun je je afvragen wat het toe zal voegen om na 10 jaar nog een opvolger te schrijven. Daarnaast moeten we wel met erg goed lomp materiaal komen om onze debuut plaat te evenaren. Niks is onmogelijk of ondenkbaar, maar op dit moment kan ik verder niet veel meer over zeggen. We zullen wat betreft Grand Supreme Blood Court zien wat de toekomst ons en jullie te bieden heeft. Voor mij ligt op dit moment de prioriteit bij de aankomende Berzerker Legion-plaat dit jaar.

Kijken jullie uit naar het concert in P60? Kunnen we nog iets speciaals verwachten of is het een ‘gewoon’ optreden?

We hebben de laatste jaren maar mondjesmaat Nederlandse shows kunnen doen. Het was dan ook te gek om onlangs weer eens in Zwolle op te treden, waar we veel oude bekenden tegen kwamen, maar ook juist heel wat nieuwe gezichten zagen. We hebben dus de nodige schade in te halen als het gaat om Nederlandse shows. Het is geweldig om weer enkele ‘thuiswedstrijden’ te spelen. Voor de variatie hebben wij in P60 een wat andere setlist dan in Zwolle. En als dank voor de support van de trouwe Nederlandse achterban delen we aan de eerste vijftig betalende bezoekers goodies uit met een gelimiteerde army flessenopener, een speciale Nederlandse leeuw-plectrum, twee stickers en een button. Dus kom op tijd, zou ik zeggen.

Asphyx-goodies in P60!

Muzikaal gezien past Asphyx erg goed bij Graceless dat zaterdag ook speelt. Jullie zouden eigenlijk vaker samen moeten spelen! Wellicht een mooie tour door Europa of Zuid-Amerika? 

Alwin: Graceless is een geweldige band met die typische old school vibe waar wij als Asphyx zelf ook helemaal achter staan. Ze hebben in relatief korte tijd wel hun stempel op de kaart gedrukt. Alle respect voor deze heren. We hebben in het verleden al regelmatig het podium gedeeld en naast de brute lompe death metal om die ze maken zijn het ook nog eens allemaal geweldige kerels. Als ik naar Graceless luister hoor ik veel invloeden die van Asphyx afkomstig kunnen zijn en zelfs Grand Supreme Blood Court-invloeden. Er zijn veel overeenkomsten en een tour met deze heren zal de wereld op zijn grondvesten doen schudden. Echter, wat ik voorheen al zei kiezen wij er bewust voor geen (lange) tours te doen, maar in plaats daarvan mooi gedurende het jaar de shows te verdelen, en ongetwijfeld zullen daar een aantal shows bij zijn waar de heren van Graceless ook aanwezig zullen zijn.

Dank voor jullie tijd. Nog famous last words?

Bedankt Remco, Zware Metalen en de lezers, voor jullie tomeloze inzet, toewijding en de support aan de (Nederlandse) metalscene.

Er zijn nog kaarten voor het concert van Asphyx, Graceless en Necrotesque.

Links: