Graceless blikt terug op Shadowlands en doet een belofte voor 2019

Eind vorig jaar verscheen het debuut van het Nederlandse Graceless. Het is een goede traditie om aan het eind van een kalenderjaar terug te blikken. Dat doet Zware Metalen in dit geval met zanger en gitarist Kreft. Gelukkig blikt hij ook vooruit naar het volgende kalenderjaar.

Hey, hoe is het?

Harstikke goed, het gaat goed met Graceless en dus goed met mij.

Jullie hebben als individuele bandleden allemaal je sporen verdiend in de deathmetalscene. Vertel eens hoe Graceless bij elkaar is gekomen.

Wij kennen elkaar uit verschillende vorige bands (Nailgun  Massacre, Xenomorph) en Nailgun lag alweer even op zijn gat. Maar het begon uiteraard weer te kriebelen om old school death metal te maken, dus ik ben gewoon begonnen met de nummers te schrijven.  Ik heb Marc (drums) en Jasper (basgitaar) de songs laten horen en die waren gelijk enthousiast. Zo werd Graceless geboren. Een paar maanden later hebben we Björn (gitaar) erbij gevraagd om de band te completeren.

Jullie kozen ervoor om niet eerst met een demo, EP of zelfs maar een promo te komen, maar direct met een geheel album te debuteren. Zat daar een gedachte achter?

Klopt, ik zie de noodzaak van een demo helemaal niet. Dat is toch niet meer van deze tijd. Als je gelooft in wat je doet en je zeker weet dat het goed genoeg is, dan kan je beter gelijk een album maken. Een label heeft ook liever een compleet product.

Zou je het achteraf gezien weer zo doen?

Zeker weten, maar alles kan beter, dus dat is ook de doelstelling bij de volgende plaat.

Hoe zijn de muziek en de teksten ontstaan? Is dat een groepsproces?

Het is geen groepsproces bij ons. Ik maak de muziek en de teksten. Ik geloof in één goed basisidee en geen poldermodel. Geen water bij de wijn, geen concessies. De rest van de band vult dat aan en maakt het met zijn kwaliteiten beter. Iedereen verzint zijn eigen stukken nadat ik de basis heb neergezet. In de oefenruimte bepalen we uiteindelijk wat werkt. Klinkt het vet en kunnen we het live goed brengen, dan komt het nummer op de plaat, anders gaan we verder met de volgende song.

Shadowlands is nu bijna een jaar uit. Zijn de verwachtingen uitgekomen?

Meer dan! Ons debuut loopt als een malle en we hebben onwijs veel optredens gedaan. Daarbij is onze eerste release op mc, lp en cd uitgekomen, dat is toch geweldig?! De support die wij hebben gehad na ons eerste album is echt hartverwarmend en we willen iedereen bedanken die onze shit heeft gekocht. Echt te gek!

Graceless is getekend door het Nederlandse Raw Skull Recordz. Dat is een logische keuze als je jullie muziek kent en weet welke bands er nog meer op dat label zitten. Hoe is de deal tot stand gekomen?

Ik ken Rai Wolters (de baas van Raw Skull Recordz) al een tijdje en we delen elkaars liefde voor old school death metal. Toen ik vertelde waar ik mee bezig was en welk idee ik had met Graceless, heeft hij ons een contract aangeboden zonder één nummer te horen. Daar sprak zoveel vertrouwen uit dat ik er gelijk een goed gevoel bij kreeg. Het aanbod gaf ook rust. We hoefden niet te gaan shoppen voor een label, maar konden lekker met de muziek bezig zijn. Heerlijk toch?

Mijn collega die jullie debuut recenseerde smeekte haast om meer. Krijgt hij zijn zin?

Haha, goed om te horen! Uiteraard, ik ben gelijk na de release van ons debuut doorgegaan met schrijven. We willen het momentum niet verliezen en willen doorpakken met deze band en groeien in alle opzichten. Stilstaan is dodelijk.

Jullie waren niet alleen in Nederland live te zien maar speelden ook in Duitsland en België. Zijn jullie ambitieus?

Uiteraard zijn we dat. We zijn bijna zeven dagen in de week bezig met deze band en dat doen we niet alleen omdat we het zo gezellig vinden (al is dat overigens wel zo), maar ook om wat te bereiken. We willen zoveel mogelijk mensen onze muziek laten horen en vooral heel veel live spelen want dat is echt waar wij het voor doen. In België en Duitsland zijn we onwijs goed ontvangen dus was het een logische stap daar ook te gaan spelen. Voor volgend jaar hebben we nog meer landen op het programma staan en daar kijken we erg naar uit. We zitten inmiddels bij een Duits boekingsbureau (Hammer Bookings) en dat opent ook weer deuren voor ons.

Onlangs deelde Graceless het podium met Entrails. Zijn muziek sluit goed aan bij die van jullie. Staan er nog bands op jullie verlanglijst waarmee je met Graceless graag eens de bühne zou delen?

Met Entrails was het echt te gek! Er zijn al gesprekken bezig om nog zo’n tourtje te gaan doen in Duitsland en daar zeggen wij uiteraard geen ‘nee’ tegen. Ik kan wel honderd bands opnoemen met wie we graag zouden willen spelen: uiteraard onze vrienden van Asphyx of bijvoorbeeld Obituary, Autopsy, Coffins of Dismember. De lompe variant zeg maar.

Ik las op Facebook door wie Graceless beïnvloed is. Naar mijn mening staan daar opvallend weinig Zweedse deathmetalbands bij.

Klopt, we houden er wel degelijk van en ik vind het een super goede en belangrijke stroming binnen de oldschooldeathmetalscene, maar onze belangrijkste invloeden zijn denk ik eerder de Nederlandse meesters met een vleugje Amerikaans wellicht (Death, Autopsy). Dat is ook de reden waarom wij geen HM-2 gebruiken. Laat dat maar aan de Zweden over, die zijn daar het beste in. Wij hebben fantastische Nederlandse deathmetalbands en daar moeten we trots op zijn. Die sound willen wij dus ook brengen: Asphyx, Sinister, God Dethroned, Pestilence, teveel om op te noemen.

Naar goed gebruik krijg jij als woordvoerder het laatste woord. Heb je nabranders, wil je ergens op terugkomen of nog iets toevoegen?

Ik wil jullie allereerst bedanken voor het interview en de interesse in Graceless. De opvolger van ons debuut (Shadowlands) is inmiddels zo goed als klaar. Nu nog strak trekken in de oefenruimte en dan gaan we weer de studio in. So stay tuned, in 2019 komt er zeker weer een nieuw moddervet Graceless-album op Raw Skull Recordz!

Links: