Necrotesque: vanuit het hoofd naar het podium van P60

Al sinds het genre midden jaren ’80 het levenslicht zag, lopen er in Nederland volop deathmetalbands rond. Nog altijd komen er nieuwe namen uit de donkere en dampende poel der ellende bovendrijven en één van de laatste rottende lijken luistert naar de naam Necrotesque. De band met het Noord-Brabantse Helmond als thuisbasis, heeft een EP op zak, het debuutalbum staat op het punt van uitkomen en 28 januari delen de mannen het podium met Gracless en Asphyx in P60 in Amstelveen. Voorman en gitarist Arjan Jansen vertelt over zijn geliefd gedrocht.

Foto: Vincent Dark

Als ik het goed begrepen heb liep je al langer rond met het idee om een band te beginnen en had je de naam en het concept al klaar in je hoofd. Kun je toelichten hoe dat allemaal ging? En hoe je vervolgens tot een band kwam?

Dat klopt inderdaad. Uit de vorige band waarin ik speelde, Prima-Nocte, groeide door motivatieverlies van sommige toenmalige leden een andere band die ik ook al de werknaam Necrotesque had gegeven. Een aantal van de Prima-Nocteleden ging mee naar dat nieuwe project, maar uiteindelijk liep het niet. Wederom door gebrek aan motivatie. Tussendoor heb ik nog in bands gespeeld zoals Dead End – samen met drummer Harald Bouten – en Into The Arcane – samen met bassist Dave Blummel en wederom Harald. Dead End is door interne perikelen gestopt en Into The Arcane staat op pauze.

Toen kwam corona en zaten Dave en ik te lang stil. Daar zijn we nogal slecht in, haha. Ik ben nummers gaan schrijven en heb op de pc met de drumcomputer de nummers die ik al verzonnen had zo “af” mogelijk gemaakt. Voor Dave gold min of meer hetzelfde verhaal. Die had één nummer eigenlijk al zo goed als af in z’n hoofd: Demonic Sadist, dat op de EP The Necrotic Grotesque stond. Maar hij had ook nog een aantal losse riffs, die ik weer verwerkte in de nummers die ik al had liggen. We hebben alles bij elkaar geplakt en voilà: EP klaar. Nu alleen nog de rest van de muzikanten! Harald had wel zin om mee te doen en een aantal audities later kwamen we ook bij Lodewijk van Doorn als zanger uit. Naar Harald hoef je maar te neuriën wat je qua drums wilt hebben en Lodewijk blaft alles fijn aan elkaar. Zo hadden we in recordtempo de eerste EP klaar en opgenomen.

In 2021, het jaar van oprichting dus. Maar de EP was minder een groepsproces?

Ja, maar dat kwam ook door corona. De mogelijkheden waren er gewoon minder. Ons album The Perpetuated Festering is veel meer “samen” gemaakt.

Hoe gaan jullie dan te werk met het maken van nummers?

De coronaperiode heeft ons efficiënt gemaakt. Waar we met vorige bands vooral in de oefenruimte riffs gingen uitproberen, maken we nu thuis nummers die al voor 80 procent af zijn en tweaken we ze in de oefenruimte.

Net een jaar later ligt er mu het eerste album. Wat is er allemaal gebeurd tussen de beide releases in?

Veel. De EP is gelijk opgepakt door het platenlabel Brutal Insanity waar we ze erg dankbaar voor zijn. We hebben veel media aandacht gehad, ook door Zware Metalen, waar we uiteraard ook erg dankbaar voor zijn. We hebben mooie optredens gehad in binnen- en buitenland en veel positieve reacties mogen ontvangen.

Wat waren hoogtepunten?

Tja, sowieso dat het allemaal zo snel gaat en we eigenlijk alleen maar positieve reacties krijgen overal. Verder hebben we het podium mogen delen met 1914, een aantal keer een zaal mogen uitverkopen en voor een volle tent gespeeld. Maar we hebben vooral ook het bandgevoel weer mogen proeven na die kut coronaperiode. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest.

Wat hopen jullie dat er gaat gebeuren met de release van The Perpetuated Festering?

Het gaat allemaal al lekker! Het album gaat fysiek uitgebracht worden door Vidar Records. Waar we hen uiteraard ook weer zeer dankbaar voor zijn. We hebben mooie optredens in het vooruitzicht en er komen steeds nieuwe bij. Ik zie uit naar leuke open-air festivals. Daar ligt nog wel onze ambitie denk ik. En wellicht dat we de kans krijgen om mooi vinyl uit te brengen.

Het album klinkt als een logisch vervolg op de EP maar dan nèt een niveautje bruter en beter. Zijn jullie er zelf tevreden over?

Ja, zeer tevreden. Een eerste album uitbrengen is “makkelijk”. Een vervolg maken en proberen er inderdaad een logische stap bovenop te doen is lastiger. We zijn er trots op dat het gelukt is en dat we in dezelfde bezetting deze stap hebben kunnen nemen. We hebben een leuk groepje zo en ik hoop dat we het nog lang samen met elkaar kunnen uithouden, haha. Onze complimenten ook voor Rick van Rarecordings voor de toffe mix.

Wat zijn wensen en dromen die jullie hebben met Necrotesque?

Ik kan niet voor iedereen spreken, maar wat mij betreft is dat leuke optredens doen. De grotere festivals die we nu altijd al als bezoeker bezoeken ook als artiesten kunnen aandoen. Oost-Europa veroveren, waar we dit jaar een begin mee gaan maken in Tsjechië. En uiteraard nieuwe muziek blijven maken.

De bandleden hebben allemaal al ervaring met andere bands. Hebben jullie het idee dat je die ervaring bij Necrotesque kunt gebruiken om zaken anders te doen? En zo ja, kun je daar een voorbeeld van geven?

Ja, duidelijk. We hebben de rollen in de band duidelijker verdeelt. Minder polderen en sneller knopen doorhakken. De ervaring bij vorige bands was dat, omdat iedereen een beetje met van alles bezig was, het uiteindelijk erop neer kwam dat alles bleef liggen omdat nergens de laatste klap op gegeven werd. En drinken doe je na een optreden. Geen dronken mensen op het podium. Daarnaast heeft Dave ook agency-, bookings-, en labelwerk gedaan dus hij heeft een groot netwerk aan contacten en vrienden in de scene waaruit we kunnen tappen.

Driekwart van Necrotesque maakt(e) ook deel uit van Into The Arcane. Wat is de status van die band?

Technisch gezien: pauze. In de praktijk is iedereen met andere dingen bezig. Uiteindelijk is Jeroen van Riet, die nu met zijn toffe project Eeuwig actief is, het brein achter Into the Arcane. Hij bepaalt of Into the Arcane nog ooit uit de slaapstand zal worden gewekt.

Toen we jullie vroegen of Necrotesque op 28 januari tijd had voor een concert, was het antwoord eerst ‘nee’. Eén bandlid had andere verplichtingen. Maar toen we aangaven dat het ging om een concert in P60 met Asphyx was alles plots snel geregeld. Hoe kan dat?

Duh, het is Asphyx!

Op een podium met Asphyx met een nieuwe plaat op zak. Is het leven even af als Necrotesque-bandlid?

We blijven ambitieus, maar dit is wel een erg mooie veer in de reet van de band en een heel erg groot hoogtepunt in het korte bestaan. We willen Zware Metalen nogmaals uitgebreid bedanken voor het ons gunnen van deze hele toffe show!

Er zijn nog kaarten voor het concert van Necrotesque met Graceless en Asphyx.

Links: