Terwijl Powerwolf zich opmaakt voor zijn grootste tourproductie tot nu toe en de release van album Wake Up the Wicked, gaan wij in gesprek met Falk Maria Schlegel over de verhalen achter de nieuwe nummers, de fantastische videoclips die daarbij zijn opgenomen en wat we kunnen verwachten van de aankomende tour.
Hallo Falk, hoe gaat het? Heb je nog even wat vrije tijd voor de tour van start gaat?
Het gaat eigenlijk heel goed! We zijn hard bezig met de laatste loodjes voordat we op 29 augustus de Amerikaanse tour beginnen. We trappen af in het Hollywood Palladium, wat echt een fantastisch mooie locatie is. Daarna hebben we twee weken de tijd voor extra repetities en vertrekken we op 4 oktober naar Hamburg, met meteen daarna: Amsterdam!
Kijk je ernaar uit om weer op tournee te gaan?
Ja, ik kijk er echt naar uit om weer shows te kunnen spelen!
Ik kan me voorstellen dat we tijdens de tour behoorlijk wat nummers van het nieuwe album gaan horen. Sommige titels van de nieuwe nummers verwijzen naar historische thema’s en Sinners of the Seven Seas is gefilmd op een historische replica van een schip. Is geschiedenis een overkoepelend thema van dit album?
Deels, ja, maar niet helemaal. We hebben ons meer gericht op verhalen met historische aspecten, religieuze elementen, folklore en mythologie en hebben daar ontzettend veel over gevonden! We hebben dit keer wat meer voor deze onderwerpen gekozen omdat er nu wat meer nerds zijn die ons maar wat graag helpen met het onderzoek naar deze thema’s, haha. Veel van deze ideeën komen ook van onze fans. Ik maakte me vroeger zorgen dat we misschien op den duur geen nieuwe ideeën voor nummers meer zouden hebben, maar nu lijken het er bijna teveel te zijn!
Een van de vooraf uitgebrachte singles is 1589. Waar gaat het over?
1589 vertelt het verhaal van Peter Stumpp, waarvan mensen in die tijd dachten dat hij een weerwolf was. Hij zou deel hebben uitgemaakt van een belangrijke weerwolfstam en werd in 1589 ter dood veroordeeld. Voor zijn terdoodveroordeling hebben we historische bewijzen gevonden, hoewel er uiteraard geen bewijs is dat hij daadwerkelijk een weerwolf was: hij zou gewoon een buitenstaander kunnen zijn die voor iets anders werd bestraft. In de videoclip van het nummer wilden we geen moordscènes tonen, maar kozen we ervoor om het lijden van Peter Stumpp in beeld te brengen. Dit nummer is een goed voorbeeld van de combinatie tussen geschiedenis en mythologie die we op het album hebben proberen weer te geven. We houden ervan om een mix van thema’s in onze nummers weer te geven, zoals we ook gedaan hebben in Sinners of the Seven Seas.
Sinners of the Seven Seas gaat niet alleen over reizen en landen veroveren, waarop de meeste zeilverhalen uit die tijd zich leken te focussen. In plaats daarvan probeerden we ook de langzame achteruitgang van de moraal op het schip tijdens de reizen vast te leggen. We wilden een ander perspectief innemen en uiteindelijk denk ik dat we een perfecte mix van deze thema’s hebben bereikt.
Heb je een favoriete verhaal op het nieuwe album?
1589 is mijn favoriete verhaal. Dit komt ook omdat ik voor de voorbereiding van het nummer Keulen heb bezocht. Ik heb daar een wandeling gemaakt, “Het pad van Peter Stumpp”, die me echt in zijn verhaal onderdompelde. Voor de video zelf zijn we in november vorig jaar naar het zuiden van Engeland gegaan, waar het toendertijd regende en erg mistig was. Hier hebben we een aantal geweldige plekken bezocht voor het filmen van de video. We gingen naar een openluchtmuseum dat zich focuste op die tijdperiode en bezochten een bos dat een beetje leek op de film Sleepy Hollow van Tim Burton. Op die manier konden we de sfeer bijna proeven. Het was alsof we zelf in zijn verhaal zaten. Voor Sinners of the Seven Seas hebben we op een echt schip gefilmd, waar ik ongelooflijk zeeziek ben geweest, haha. Tijdens het opnieuw spelen van deze nummers gaat mijn hoofd nu iedere keer weer terug naar deze bijzondere locaties en ervaringen. Het voelt dan alsof ik weer op dat schip ben, minus de zeeziekte. We brengen op die manier straks ook de verhalen met ons mee het podium op. Dat weerspiegelt zich in hoe we vervolgens de nummers uitvoeren. Deze nummers voelen dan ook anders dan de nummers waarvoor we een ‘green screen’ hebben gebruikt of waarvoor we geen video gefilmd hebben.
Ik denk dat dit begonnen is bij onze concertfilm Monumental Mass, toen we besloten ons optreden op een meer cinematografische manier te presenteren. Het is een beetje saai om alleen een performancevideo te hebben van een band die in een zaal speelt, dus we probeerden de uitvoering te combineren met scenery en storyline. Dit bleek echter niet zo eenvoudig, omdat je per nummer uiteindelijk maar drie of vier minuten hebt om alles te laten zien. Niemand ziet dat we een week lang materiaal aan het opnemen zijn, om daar vervolgens uiteindelijk maar vier minuten van over te houden.
Zullen de uitgebreide video’s zich ook vertalen naar de liveshows? Met nog grotere en spectaculairdere decoraties dan we gewend zijn?
Dat proberen we zeker! We hebben decoraties om het podium in een kerk te transformeren en we zullen proberen voor elk nummer dat we spelen een aparte scène te leveren. Hiervoor willen we enkele elementen uit de video’s ook op het podium gebruiken. Daar zijn we momenteel nog druk mee bezig. Uiteindelijk zal het gewoon één groot heavymetalfeest zijn, het wordt té gek!
In beide video’s zagen we brandende piano’s. Hoeveel piano’s zijn er omgekomen bij het maken van de video’s?
Slechts één piano per video! 1589 had een piano die heel snel begon te branden zodra we hem aanstaken omdat hij heel oud en droog was. Ik denk dat ik uiteindelijk maar tien seconden had om te spelen omdat hij zo snel verbrandde. Ik ben toen naar de regisseur blijven schreeuwen om door te filmen, omdat ik al snel door had dat we maar één kans zouden krijgen voor deze take en ik was bang dat hij zou stoppen voordat het nummer afgelopen was. Voor Sinners of the Seven Seas gebruikten we een harmonium, hetzelfde instrument als dat ik op het podium speel. Voor deze scène had ik gelukkig iets meer tijd omdat we in het water stonden. Hierdoor brandde het een stuk minder snel. Ik heb ondertussen denk ik al vijf of zes harmoniums gebruikt bij opnames. eBay is hierbij mijn beste vriend! Ik vertel de verkopers echter maar niet wat we met hun instrumenten van plan zijn, haha.
Zal het derde nummer ook een brandende piano hebben in de videoclip?
Nee, ik beloof dat er voor die video geen piano heeft moeten sneuvelen, haha. De video zelf zal er ook compleet anders uitzien dan de vorige.
Waar gaat dit derde nummer over?
Het gaat over hoe We Don’t Wanna Be No Saints. We zondigen allemaal op een bepaalde manier. Natuurlijk niet op een manier waarbij mensen gekwetst worden, maar meer in de zin van anders zijn: we willen allemaal niet normaal zijn. Voor dit nummer hebben we voor het eerst een kinderkoor gebruikt. We waren niet zeker of het zou passen bij een Powerwolf-nummer, maar het bood een geweldig contrast met de titel van het nummer, en ik denk dat het uiteindelijk fantastisch uitgepakt heeft!
Absoluut! Ik ben het ermee eens dat het album zwaarder is in vergelijking met onze eerdere platen. Het begint al met het eerste nummer, Bless ‘Em with the Blade, dat je als een soort storm overvalt. Het zou je moeten laten vragen: wauw, was dat al het eerste nummer? We zijn een heavymetalband, en hoewel we goede meezingers en popelementen hebben, willen we nog steeds onze heavymetalroots laten zien.
Heb je een favoriete nummer op het album?
Het is moeilijk kiezen omdat ik het hele album geweldig vind, maar als ik moet kiezen, zou ik zeggen 1589 of Heretic Hunters.
Ik vond Heretic Hunters het beste! Ik denk dat het ook live een heel tof nummer zou zijn. Ik wilde meteen meezingen met het refrein toen ik het voor de eerste keer hoorde.
Dat is zo goed om te horen, want wij hadden hetzelfde gevoel tijdens het repeteren, toen we aan het uitzoeken waren welke nummers we live zouden spelen. Het voelt echt als een livenummer. Vanaf het moment dat het begint met de draailier, voel je onmiddellijk de beweging in je lichaam. Het wordt meteen duidelijk wat je tijdens dit nummer moet gaan doen! Ik vind dat het nummer er ook uit springt omdat we een middeleeuws instrument hebben gebruikt, wat het wat mij betreft meer impact geeft.
Is er een nummer dat je het leukst vindt om live te spelen?
Dat hangt ervan af. Als er een nummer is waarbij ik veel ‘actief’ moet spelen, kan ik niet zo veel rondspringen. Ik vind het daarom fijn als er een gedeelte in zit dat ik met alleen mijn rechterhand kan spelen, zodat ik nog steeds mijn linkerhand heb om het publiek mee aan te moedigen. Dat is de reden dat Demons Are a Girl’s Best Friend één van mijn favoriete livenummers is: omdat ik lekker achter mijn orgel kan bewegen. Ik laat graag met mijn hele lichaam zien hoeveel ik ervan geniet om voor jullie te spelen. Ik wil het nummer op het podium voelen. Live spelen is ook spannend omdat je nooit weet hoe het publiek zal reageren. Soms maakt dan ook dat ik zelf op een onverwachte manier op het publiek reageer, wat ik dan ook in toekomstige shows weer gebruik. Dat is het leukste voor mij; niet weten wat er gaat komen. De eerste keer dat we een nummer live op het podium spelen, is het dan ook een mix opwinding en super-, supernerveus zijn.
Als je het leuk vindt om rond te bewegen op het podium terwijl je speelt, heb je dan nooit overwogen om een keytar te kopen?
Nooit! Persoonlijk haat ik heel het keytar-gebeuren. Het doet me denken aan Modern Talking en ziet er een beetje ongemakkelijk uit voor mij. Er zijn echter bands zoals Battle Beast, die het op een hele goede manier in hun muziek verwerken. Dan is het helemaal prima. Maar voor mij persoonlijk: nee. Zoals ik al zei, zijn we een heavymetalband. Ik zeg altijd tegen onze hoofdcomponist tijdens het schrijfproces dat hij het orgel in bepaalde delen van het nummer kan weglaten. Op dat moment maken we altijd een grapje dat het is omdat ik wil rondspringen en met het publiek wil meedoen tijdens dat deel van het nummer, wat deels waar is. Maar ik denk ook dat het gewoon niet altijd nodig is om een keyboard aan onze nummers toe te voegen. Op deze momenten zonder orgel kan ik dan even helemaal losgaan! Wanneer ik niet kan rondspringen, probeer ik het echter op andere manieren goed te maken, bijvoorbeeld door mijn vuurorgel recht in het midden van het podium te zetten. More is more, is mijn motto!
Je noemde Battle Beast, die, net als veel andere bands, al een Powerwolf-nummer hebben gecoverd. Zou je graag één van de nieuwere nummers door een andere band gecoverd zien worden?
Op dit moment zijn daar geen plannen voor, maar we hebben in het verleden enorm genoten van de interpretaties van andere bands van onze nummers. Het is altijd een eer wanneer je nummer gecoverd wordt en we zouden het heel tof vinden als het weer gebeurt.
Jullie zijn je nu druk aan het voorbereiden op de tour, dus jullie hebben natuurlijk geen tijd om deze zomer op festivals te spelen. Mis je de festivalzomer?
Toen we begonnen met de voorbereiding van dit album en de tour, hebben we echt heel duidelijk afgesproken dat we onze volledige focus daarop zouden leggen. Maar toch… het voelt heel vreemd! Ik heb nog nooit meegemaakt dat we in de zomer geen festivals speelden. Ik kan Instagram of TikTok niet openen zonder al die geweldige bands te zien die op alle metalfestivals spelen, en mijn god, ik wil volgend jaar echt weer meedoen. Gelukkig hebben we onze tour om naar uit te kijken, die onze grootste productie tot nu toe zal worden. Deze gaat gelukkig bijna beginnen en je zult ons volgend jaar ook echt zeker weer terugzien op de festivalline-ups!
Ten slotte; de tickets voor de shows gaan erg snel, is er iets dat je wilt zeggen tegen de fans die nog twijfelen om naar de shows te komen?
Als je twijfelt, kom gewoon. Je zult er geen spijt van krijgen! Sluit je vooral aan bij de Powerwolf-familie; je zult het concert verlaten met het gevoel deel uit te maken van onze fantastische wolfpack.
Powerwolf treedt 5 oktober op in de AFAS Live in Amsterdam en 6 oktober in de Lotto Arena in Antwerpen. Tickets voor Amsterdam zijn inmiddels uitverkocht, maar de laatste tickets voor Antwerpen vind je hier.
Links: