Interview Theudho
Theudho kwam kort geleden met hun tweede album The Völsunga Saga. Er hebben sinds het debuut de nodige veranderingen plaats gevonden, dus een interview met bandleider Jurgen is zeer op zijn plaats.
Wat vind je zelf de grootste vooruitgang als je The Völsunga Saga gaat vergelijken met Treachery?
Moeilijke vraag … ik denk dat alle individuele elementen op The Völsunga Saga net iets beter zijn dan op Treachery. De drums zijn technischer en meer gedetailleerd en gevarieerd, de gitaarsoli klinken beter, er zit meer variatie en kracht in de ritmegitaren en de synthpartijen zijn meer uitgewerkt.
Theudho is nu toch eindelijk een echte band geworden. Wat is hiervan de reden geweest en wat waren je ervaringen met de eerste live optredens?
Theudho was oorspronkelijk een eenmansband. Op Treachery vroeg ik een oude vriend van me, Bastiaan, om wat solo’s te doen. Die samenwerking verliep goed en uiteindelijk werd Bastiaan een vast lid van Theudho. Ik was er eigenlijk vrij zeker van dat ik nooit met Theudho live zou spelen. Toen kwam het idee om het eens één keer te doen. We vonden snel een bassist in Filip, die zowiezo op The Völsunga Saga basgitaar zou gaan spelen als studio/sessiemuzikant. Nadien kwam drummer Joachim nog bij de band.
Omdat we niet totaal onvoorbereid wilden beginnen optreden deden we twee “try-outs” onder een andere naam. Ons eerste echte optreden was pas trouwens onlangs in Nederland. Die shows verliepen telkens relatief goed, dus staan we nu open voor het idee om af en toe eens live te spelen. We hebben evenwel niet echt de ambitie om elk weekend ergens op de planken te staan, het moet een beetje speciaal en interessant blijven.
Kun je wat vertellen over het verhaal van The Völsunga Saga? En hoe staat de hoes van de plaat in verhouding tot het verhaal? Heeft Kris Verwimp goed uit kunnen beelden wat jullie graag wilden zien in de hoes?
De Völsunga Saga is een vrij uitgesponnen sage. Het is onmogelijk om het hele verhaal samen te vatten in een paar regels. Erg kort gaat het verhaal over een Germaans geslacht, waarvan de stamvader een zoon van de god Óðinn (Wodan) is. De sage vertelt over de tragische lotgevallen van deze bloedlijn doorheen de verschillende generaties. Verraad, moord, bloedwraak, misleiding, oorlog, magie… zijn de sleutelelementen. Óðinn duikt verschillende keren op in het verhaal, zijn tussenkomst is telkens een keerpunt in het verhaal. De sage belicht trouwens het typische wispelturige karakter van deze godheid; hij geeft en neemt en zorgt uiteindelijk zelfs voor de ondergang van de Völsungen.
Wat de hoes betreft … we hadden oorspronkelijk een aantal schilderijen uit de Romantiek in gedachten, maar helaas dook er wel altijd een probleem op met elk schilderij dat we wilden. Daarom dachten we onmiddellijk aan Kris Verwimp. Kris heeft een erg herkenbare stijl en ik was reeds eerder een groot fan van z’n werken.
Ons label contacteerde Kris en vroeg of hij interesse (en tijd) had om met ons te werken. Dat bleek zo te zijn. Een paar dagen later bespraken we al met Kris waar ons album zou over gaan, welke schilderijen we passend vonden qua kleurcompositie en thematiek, ik stuurde hem wat nummers door, enz.
Kris stuurde me de volgende dag reeds een potloodschets waar we erg enthousiast over waren. Hij werkte die schets dan opnieuw in kleur uit, legde ons die versie voor en ging dan met onze goedkeuring aan het werk aan het eigenlijke schilderij dat nu op onze hoes prijkt. Kris vertelde me dat ook hij gepassioneerd is door mythologie, en hij kende dus de saga van de Völsungen al. We hoefden dus eigenlijk geen verdere aanwijzingen te geven, hij koos op eigen initiatief voor een sleutelmoment uit de saga: de strijd van de protagonist Sigurd met de draak Fafnir. Kris zorgde niet alleen voor de hoes, hij zorgde ook voor de kunstige inpassing van het logo en de titel. Voor eventuele toekomstige releases zouden we erg graag met hem blijven samenwerken. Hij snapt de sfeer van onze muziek en hij deelt ook onze passies.
Hoeveel tijd heb je hier wel niet aan moeten besteden. Ik neem aan dat je deze teksten niet even in een weekje bij elkaar hebt gepend.
Het heeft inderdaad erg veel tijd en moeite gekost. Toen onze gitarist Bastiaan op de proppen kwam met het voorstel om een concept-CD te doen hadden we vrij snel de keuze beperkt tussen het Duitse Nibelungenlied en de IJslandse Völsunga Saga, twee monumenten in de Germaanse literatuur die ongeveer dezelfde stof behandelen. Omwille van de meer prominente mythologische referenties kozen we dan uiteindelijk voor de Völsunga Saga.
Daarna kwam het grote voorbereidende werk; de saga grondig lezen, de meest interessante passages er uit lichten en de hele stof verdelen in 12 nummers (12 omwille van symbolische waarde van dat nummer in mythologische context). Dan hebben we nog gepoogd om het geheel wat interessanter te maken door niet enkel Engelse teksten te gebruiken. Omdat we de originele culturele context van de saga niet wilden negeren hebben we ook nog eens Oudnoorse en IJslandse versies van die saga doorgenomen om er wat inspirerende verzen en citaten uit te halen. Een deel van de saga wordt ook op een Zweedse runensteen verhaald, dus ontleende ik ook nog een reeks verzen aan een Zweedse vertaling van de saga die ik vorig jaar in Stockholm had bemachtigd. Omdat de Völsunga saga verwant is aan het Nibelungenlied wilden we ook de Duitse taal niet negeren. En ja, ik kon niet aan de verleiding weerstaan om een stukje Nederlands te gebruiken in de vorm van een Edda-vers vertaald door de befaamde Germanist Jan de Vries.
Uiteraard was het geen sinecure om niet alleen de interessante passages in songteksten om te zetten die zouden passen op de nummers die we al hadden geschreven rond de reeds afgelijnde fragmenten van de saga, maar ook om de rest van de saga te condenseren naar een compact verhaal dat je tussen de teksten door kan lezen in het CD-boekje.
Hoe staat het momenteel met Weihan? Doe je daar nog wat mee?
Ja, binnenkort zou op het Poolse label Fluttering Dragon een split-EP moeten uitkomen van Weihan met Westwind. Die EP kadert in een reeks van split-EP’s rond “63 days” (het verzet in het Poolse Warsaw tegen de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog). Het nummer dat wij hebben bijgedragen heet “To die for the Fatherland” en bezingt een universeel gevoel van verbondenheid met het vaderland.
Verder werken we al geruime tijd aan nieuw Weihan-materiaal. We hebben genoeg nummers voor een nieuw album. De opnamen van de instrumenten van het nieuwe Weihan-album zijn zo goed als klaar. We hopen binnenkort de stemmen te kunnen opnemen. Stilistisch gezien is er wel het een en het ander veranderd. In tegenstelling tot Galder zijn de nieuwe nummers sterk geïnspireerd door Slavische klassieke muziek, Wagneriaans bombast en door de duistere sfeer die acts als Blood Axis en Puissance op hun eerdere werk schiepen.
En houden je medestrijders in Theudho er nog andere projecten op na? En hebben zij nog geschiedenis in andere bands?
Zeker, bassist Filip is de meest actieve van ons op muzikaal gebied. Death metal fans van het eerste uur zullen wel bekend zijn met zijn oude band The Quiescent. Verder zit hij ook in Mahlstrøm, één van mijn favoriete bands binnen de landsgrenzen trouwens. Best bekend is waarschijnlijk zijn black metal project Gorath, dat waarschijnlijk binnenkort live zal te aanschouwen zijn met sessiemuzikanten van onder andere Aborted en Leng T’Che. Daarnaast heeft hij ook nog een project met de naam P:407, metal in het straatje van Katatonia en konsorten.
Drummer Joachim is ook actief in de underground black metal band Wanhoop.
Sologitarist Bastiaan heeft waarschijnlijk de breedste actieve muzikale interesse van ons allemaal en heeft al in allerlei bands en projecten gezeten, gaande van neo-klassieke piano/synth-muziek over rock/punk/oi en metal.
Raf van Ancient Rites is verantwoordelijk geweest voor de mix van The Völsunga Saga. Nu we het toch over die band hebben, zouden Ancient Rites en Theudho niet een geweldige package kunnen vormen? En wat vind je van hun laatste cd Rvbicon?
Het zou geweldig zijn om met Ancient Rites een podium te delen. Ik ben een grote fan van Ancient Rites sinds The Diabolic Serenades en heb die band in allerlei bezettingen al tientallen keren live aan het werk gezien.
Rubicon vind ik een erg sterk album, waarschijnlijk het beste Ancient Rites album tot nu toe. Het is een album dat je een paar keer moet beluisteren voor je ten volle kan beseffen hoe perfect het eigenlijk is. Een echte aanrader.
Staan er op korte termijn nog meer optredens in de planning?
Ja, we onderhandelen momenteel over een aantal optredens in eigen land, Nederland en Frankrijk en zullen in september ook de eerste keer in Duitsland spelen.
Treachery is destijds best goed ontvangen in de pers. Hebben jullie daar nog wat van kunnen merken qua verkoopcijfers?
Ik heb zelf niet echt een zicht op verkoopscijfers, maar ons label liet me onlangs weten dat Treachery bij hen zo goed als uitverkocht is.
Mogelijk komt er nog een heruitgave van dat eerste album, maar dat zijn allemaal nog vage toekomstplannen omdat de prioriteit logischerwijs uitgaat naar nieuwe releases, zoals de nieuwe albums van Kludde en Wanhoop.
The Völsunga Saga is nu klaar. Heb je al plannen voor een opvolger? En gaat dat weer een concept Cd worden?
We hebben inderdaad plannen voor een volgend album en hebben zelfs al wat ideeën opgenomen, zowel volledig nummers als losse riffs. De bedoeling is dat we nieuw materiaal bij mekaar gaan pennen en dan in het voorjaar van 2007 dat materiaal gaan evalueren. De sterkste nummers zullen dan op het derde Theudho-album belanden. Normaliter zal Raf van Ancient Rites ons ook bij die opnamen bijstaan.
Deze keer werken we niet aan een conceptalbum, maar de teksten zullen waarschijnlijk wel rond een algemeen thema worden geschreven, uiteraard een gegeven uit de Germaanse voorchristelijke cultuur. Ik heb al een vrij goed beeld van welke onderwerpen aan bod zullen komen, maar ben momenteel nog wat literatuur aan het doornemen om tot specifieke invalshoeken te komen.
Heb je de lezers van Zware Metalen verder nog wat te vertellen?
Lezers die mogelijk geïnteresseerd zijn in Theudho raad ik aan onze webstek te bezoeken.
Jurgen, ik ben door de vragen heen, alvast bedankt en ik wil je veel succes met Theudho toewensen!
Bedankt voor het interview Gurbe, ik wens ook jullie nog veel succes toe met jullie uitstekende ‘zine.