Interview met Winterfylleth
Winterfylleth wist mij vorig jaar weg te blazen met The Mercian Sphere. Black metal met subtiele invloeden uit de Britse folkwereld blijkt een geslaagde combinatie te zijn. Zanger/gitarist Chris Naughton stond me met plezier te woord om meer uitleg te geven over waar de band voor staat.
Hallo Chris! Allereerst alvast bedankt voor je tijd! Goede winterperiode achter de rug?
Jazeker, bedankt. Het was een relaxte tijd, even helemaal weg van de chaos van het alledaagse leven. Het was daarnaast ook goed voor ons om eens even helemaal niks te doen en ons te realiseren wat voor hectisch en geweldig jaar Winterfylleth achter de rug heeft.
Gefeliciteerd met The Mercian Sphere. Ik gaf het album een 83/100, maar om eerlijk te zijn is het inmiddels gestegen tot een 89/100. Blij met dit resultaat?
Dat is zeker een geweldig resultaat! We zijn sowieso overrompeld door het feit dat de meeste magazines en andere media ons allemaal een acht of negen op tien geven. We hebben echt veel energie in dit album gestoken en er hard aan gewerkt. Maandenlang twisten hoe het moest klinken en hoe het zo gepassioneerd mogelijk op de schijf terecht zou komen… We zijn vereerd met ieder compliment en we zijn erg dankbaar dat we door zo’n enorm aantal mensen worden gesteund.
Men is dus erg te spreken over jullie laatste plaat. Hoe ga je verder met eventuele kritiek om?
Zoals ik inderdaad al zei was de pers over het algemeen heel positief over het geheel. Daarnaast moet ik nog vermelden dat het team van Candlelight Records alles op alles heeft gezet om The Mercian Sphere overal aan de aandacht te brengen, meer dan we aanvankelijk hoopten. Toch krijg je altijd wel kritiek, en ook in ons geval heb ik hier en daar wat negatieve reacties opgenomen van mensen die mijns inziens het album echt niet begrijpen. Sommige dingen die worden gezegd zijn echt reflecties van zaken die gewoon verzonnen zijn. Ik kan er niks aan doen dat magazines zo enorm druk zijn dat er maar iets over ons wordt verzonnen… dingen die men denkt te weten over ons. We hebben inmiddels wel geleerd hoe we hier mee om moeten gaan en aan het grote aantal positieve reacties te zien, zijn er gewoon personen die bij voorbaat iets tegen ons hebben, om wat voor reden dan ook. Voor ons is het gewoon goed om te weten dat wanneer iemand een slappe mening over ons verkondigt, het totaal niet strookt met het merendeel van de meningen van zijn of haar journalistieke collega’s.
Ik zie The Mercian Sphere als een heel compleet album. Een album dat niet zomaar in iemands hoofd zit na een enkel rondje in de speler en ik zie de zesde en zevende track als de belangrijkste van de cd. Ben je het met me eens?
Ik ben het inderdaad met je eens als je zegt dat The Mercian Sphere een heel compleet album is. Wat betreft de belangrijkste tracks op de plaat; ik denk dat het antwoord verschilt per bandlid. Het album bevat een heleboel concepten en er is een soort trilogie van nummers met de titel The Wayfarer, met een climax in de vorm van de zevende track van het album. Als je me vraagt welke songs ik het liefst speel, zal ik waarschijnlijk antwoorden met het eerste en tweede deel van deze trilogie. Het zijn mijn favoriete nummers en mijns inziens ook de sterkste nummers van The Mercian Sphere. Het is verder moeilijk om hoogtepunten aan te wijzen, omdat ik vind dat we er echt geen vullers of zwak materiaal hebben opgezet.
Hoe zou je The Mercian Sphere omschrijven aan iemand die nog niet eerder van Winterfylleth heeft gehoord?
Ik zou zeggen dat Winterfylleth bestaat uit gepassioneerde muzikanten met de bedoeling een album in elkaar te zetten met een black metal-gevoel en tegelijkertijd een duidelijke Engelse inslag door het toevoegen van typische, traditionele folkthema’s en koren doorheen de agressie en passie van metal in het algemeen. Daarnaast is het een heel persoonlijk album, een album gemaakt door personen die om de elementen van hun eigen nationale historie geven en hier betekenis aan willen toevoegen. We vinden dat mensen bepaalde zaken moeten weten, en dit proberen we voor elkaar te krijgen met Winterfylleth.
Kun je me iets vertellen over het opnameproces van jullie nieuwe plaat?
Met The Mercian Sphere probeerden we een duidelijke focus te leggen op elementen die geweldig waren op ons vorige album, om deze vervolgens meer uit te werken. We hebben veel meer tijd besteed aan de pre-productie van dit album. Het kostte ons maanden om verschillende nummers en structuren uit te werken, voordat we vonden dat we klaar waren voor de studio.
Door onze samenwerking met Candlelight konden we langer in de studio vertoeven. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat we meer tijd aan het album konden werken en dat hoor je gewoon terug in het uiteindelijke product. Hierdoor is het een plaat geworden waar we allemaal erg gelukkig mee zijn. Het werk van Chris Fielding van de Foel Studios heeft ons hierbij enorm geholpen! Het is vanzelfsprekend heel verfrissend om met iemand te werken die instinctief weet wat je probeert te bereiken. Chris heeft al veel gedaan met bands als Primordial (die van grote invloed zijn op ons), Napalm Death en Electric Wizard.
Net zoals op The Ghost of Heritage was ons doel voor The Mercian Sphere hetzelfde. We wilden betekenis geven aan de aspecten die onze nationale geschiedenis vorm hebben gegeven, zodat mensen wellicht interesse en inspiratie kunnen vinden in ons verleden. Ik hoop dat we dit op wat voor manier dan ook hebben bereikt, want dat is namelijk het hoofdthema van Winterfylleth.
Da’s duidelijk! Eén van de rustpunten op The Mercian Sphere is het geweldige Children of the Stones. Welke hersenspinsels zorgen voor tracks als deze?
Children of the Stones is ontstaan uit onze passie om meer traditionele, Engelse folkelementen met black metal te vermengen, zonder dat het cheesy wordt zoals bij vele andere bands het geval is! Verder is het een soort eerbetoon aan de Britse, gelijknamige televisieserie uit 1970. Het gaat over een moderne familie die leeft in een dorp dat is omsingeld door enorme stenen die zo’n 5000 jaar geleden daar zijn geplaatst. De serie laat zien hoe de familie verzeild raakt met de vreemde, spirituele gewoontes van hun landgenoten uit het verleden wanneer ze allerlei ontdekkingen doen over hun eigen geschiedenis. Het dorp uit de serie is gebaseerd op een bestaand dorp in Engeland genaamd Avebury. Het is een dorp vol ouderwetse en oeroude charmes. Dit hebben we geprobeerd in een muzikaal geheel te gieten.
Dat is volgens mij prima gelukt! Wat anders nu. Jullie staan volgende maand op het podium van het Roadburn festival. Wat kunnen we van Winterfylleth verwachten?
Je kunt een aanstekelijke, gepassioneerde set vol Engelse heritage black metal verwachten. Op een beroemd festival als Roadburn zullen wij ons beste beentje voorzetten om indruk te maken op het aanwezige publiek!
Net als jullie zien enorm veel bands Roadburn als een speciaal festival. Hoe bekijken jullie het feit dat Winterfylleth dit jaar onderdeel zal zijn van het grootse Roadburn-gezelschap?
We zijn uiteraard vereerd dat we gevraagd zijn om daar dit jaar te spelen. Ik heb al langere tijd contact met Walter vanwege mijn doomproject Atavist, maar het is geweldig om eindelijk in Europa te spelen met Winterfylleth. Daarnaast zijn we uitermate blij met het feit dat het welbekende Burning World Records een vinylversie uit zal brengen van The Mercian Sphere!
Even terug naar het verleden. Winterfylleth is een relatief jonge band. Kun je me iets vertellen over het ontstaan van de band in 2007?
Simon en ik kennen elkaar door onze liefde en passie voor Engelse historie en folklore. We kregen al snel het idee om dit te uiten door middel van muziek, dus begin 2007 begonnen we met wat oefenen en het schrijven van songs. Dit materiaal werd later gebruikt op ons eerste album The Ghost of Heritage. Het idee achter de band was (en is nog steeds) het belang naar buiten brengen van onze geschiedenis en het vertellen van verhalen die zicht geven op het verleden, het verleden wat ons zo aan het hart gaat.
Winterfylleth heeft een contract met Candlelight Records. Gelukkig met deze samenwerking?
Oorspronkelijk hadden we contact met de A&R-afdeling van Candlelight. We stuurden hen onze debuutplaat op met de vraag naar samenwerking. Later vroeg Candlelight ons of we een samenwerking zagen zitten voor het uitbrengen van The Mercian Sphere. Uiteraard waren we ongelooflijk vereerd met dit bericht. Candlelight is niet zomaar een label, het is er eentje met een geweldig black metal-verleden. En omdat er op dit moment sprake is van een serieuze black metal-wederopstanding in Engeland, is het aan Candlelight om steun te bieden aan de geweldige collectie bands uit Groot Brittannië en Ierland, die allemaal eenzelfde boodschap te verkondigen hebben. Het ziet er naar uit dat we contact hebben met en label dat écht geeft om het genre. Naast Winterfylleth is Candelight ook het label van dienst voor onze goede vrienden van Wodensthrone en Altar of Plagues. Geweldige bands.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Van het verleden naar de toekomst. Hoe ziet die eruit voor Winterfylleth.
We zijn op dit moment bezig met het schrijven van een derde album en allerlei zaken die daar bij komen kijken. Daarnaast hebben we contact met een nieuwe agent genaamd Mark Lewis van Elastic Artists. Markt staat voor ons klaar om grotere en betere shows, tours en festivals te regelen. Door hem zal je Winterfylleth waarschijnlijk wel op verschillende festivals kunnen aanschouwen dit jaar.
Het klinkt allemaal voortvarend! Je vertelde er net al iets over, maar hoe gaat het eigenlijk met de (black) metalscene in Groot Brittannië, of Manchester waar jij vandaan komt? Heb je wellicht nog tips voor ons?
Het lijkt erop dat veel genres en stijlen hier in Groot Brittannië hun oorsprong vinden om vervolgens elders verder ontwikkeld te worden. Dat was sowieso het geval voor black metal sinds het populair werd begin jaren ’90 door Scandinavische bands. Pas nu lijkt het erop dat bands uit Engeland en Groot Brittannië in het algemeen terugkomen met black metal die vol zit met invloeden uit de oorspronkelijke oudheid van het genre. Mijns inziens is Britse black metal vandaag de dag sterker dan ooit. Ik hoop dat we het collectief voor elkaar krijgen om Britse black metal meer en meer op de kaart te krijgen, in plaats van dat we een soort outsiders vormen.
Op dit moment voelt het in ieder geval als de juiste tijd voor Britse black metal omdat er vele bands ontstaan die allen onafhankelijk en instinctief afkomen met onderwerpen die te maken hebben met eigen cultuur, tradities, vooruitgang, ontwikkeling, folklore en fundamentele Britse onderwerpen. Ik denk dat dit ligt aan het feit dat we in een land leven met enorm veel mensen die denken dat de nationale cultuur langzaam in de vergetelheid zal geraken als er niks aan gedaan wordt. Onze soort black metal is uiteraard een uiterst geschikte manier om mensen aan onze geschiedenis te laten herinneren en het belang ervan in te zien!
Bands die garant staan om dit te realiseren zijn onder andere Wodensthrone, Altar of Plagues, Fen, Fyrdsman, Cnoc An Tursa (getekend bij mijn eigen label Lone Vigil Recordings), Skaldic Curse en een heleboel anderen. Het is echt de moeite waard om deze bands eens te checken als je daar de kans voor hebt.
Bedankt voor de tips! Mijn vragen zijn bijna op. Rest mij nog te vragen wat de mogelijkheden zijn voor het realiseren van een Europese tour in 2011 of later.
Op dit moment zijn die mogelijkheden 100%! We zijn op dit moment bezig met het boeken van een Europese tour in september, waar je zeer snel meer van zal horen! We zullen daarnaast ook op het Metal Camp Festival in Slovenië spelen, zodat Oost-Europese fans ook de kans krijgen om ons te zien.
Hopelijk doen jullie ons land ook nog eens aan, want Roadburn is altijd binnen enkele minuten uitverkocht!
Ja, hopelijk wel. Tot nu toe moet ik bekennen dat ik nog niet eerder in Nederland ben geweest. Ik ben ook heel benieuwd naar de ervaringen die ik op heb gedaan als Roadburn achter de rug is. Jullie hebben trouwens geweldige darters. Ze komen altijd ver in de belangrijke toernooien en ik ben altijd al fan geweest van Raymond van Barneveld.
Iedereen maakt fouten Chris! We zijn aan het einde gekomen van dit interview. Bedankt voor je antwoorden! Heb je de lezers van Zware Metalen nog iets te zeggen voor we afsluiten?
Heb altijd respect voor je oorspronkelijke erfgoed! Het is belangrijk om je bewust te zijn van je historische identiteit, want dat is uiteindelijk wel de reden van je bestaan, wie je bent en uiteindelijk zal worden. Laat je niet zeggen dat als je zo denkt dat je meteen een rechtse hypocriet, facist of racist bent. De figuren die dit zeggen zijn zelf hypocriet. Er is niks mis met het hebben van trots voor je vaderland en je eigen culturele tradities die in het verleden zijn ontstaan! Luister naar je zelf! Zoals een groot leider van de 20ste eeuw (en groot anti-facist) ooit zei: “The facistst of the future, will call themselves anti-facists” – Winston Churchill.
Hail Heritage!
Links: