Interview met The Monolith Deathcult
Nadat mijn mailbox ontplofte door een tsunami aan berichten van TMDC-fans die met subtiel dreigende taal een interview eisten ben ik met hangende pootjes naar de band gegaan met een dozijn vragen. Groot was mijn opluchting toen Michiel Dekker instemde. Bij deze de schriftelijke neerslag.
Hallo TMDC, we meet again. De vierde keer een interview afdwingen op Zwaremetalen.com, het is niet iedereen gegeven.
Het was jullie ook bijna niet gegeven na die achterlijke review. ”Plat en inspiratieloos”, “vocals gaan de mist in”… que?
Jullie repliek en de reactie van de liefhebbers dreunt nog steeds na.
De wervelwind die jullie in gang gezet hebben met de nieuwe plaat is pas enige tijd geleden uitgeraasd geraakt in Oklahoma, alsof er nog niet genoeg commotie is ontstaan. Het lijkt alsof de meningen steeds gepolariseerder raken over het werk van TMDC. Mission accomplished?
Dat de meningen steeds verder polariseren is natuurlijk mooi meegenomen al verbaast het mij soms wel.
Er komen nog dagelijks reviews binnen, maar de contouren beginnen zich af te tekenen. Veel reviewers hebben duidelijk hun huiswerk niet gedaan als ze ons nog steeds in de death-/grindcore-hoek plaatsen. Niets ten nadele van die stijlen, maar daar zijn we sinds The White Crematorium uit 2005 al behoorlijk van afgeweken. Als je na Cuntgrinder en de Carcass Peel Sessions dan Tetragrammaton
gaat luisteren kan ik niet begrijpen dat het kwartje niet valt. De meningen zijn extreem verdeeld. Of men vindt het afschuwelijk en hoogverraad aan de Metal of Death, of men vindt ons de verlossers van een genre dat al jaren comateus is. Mooi is ook om te zien dat mensen meteen aanslaan bij iedere Arabisch klinkende songtitel en triomfantelijk de Nile-link (die er amper is) blootleggen. Daarnaast mocht Nile
willen dat hun platen (los van het technisch vernuft) dezelfde avontuurlijke sound hebben als de onze. Ik ben afgehaakt bij Annihilalion of the Wicked,
maar heb nog wel even hun aanpak geleend door de cd te openen met een compromisloze monsterlijke compositie van tien minuten.
Als ik zo vrij mag zijn mijn mening te geven over de nieuwe plaat, dan moet ik zeggen dat ik hem al meer beluisterd heb dan al het vorige samen. Het klinkt nummergerichter, je bent meteen “hooked” voor een pak luisterbeurten, ook al zijn die nummers soms ellenlang. Was er een bepaalde focus tijdens het schrijven, naar herkenbaarheid toe bijvoorbeeld, op een directe impact in plaats van het laten groeien van nummers, of eerder op het overbrengen van de inhoud, of de sfeer over het ganse album heen?
Trivmvirate was een soort ongeluk met goede afloop. Ik schreef nummers en gaf Carsten Altena (orchestraties) alle ruimte om zijn ding te doen. Geen grenzen, we zien wel hoe het uitpakt. Voor mij is het belangrijk of ik het zelf goed genoeg vind. Ik heb wel her en der klankborden, maar die worden slechts geacht te zeggen hoe gaaf en geweldig het wel niet is. Het is niet de bedoeling dat ze kritiek geven of zich met de songwriting gaan bemoeien. Dan moeten ze zelf maar een band oprichten.
Extreme metal heeft het voordeel dat er niet noodzakelijk inhoudelijk veel te rapen valt, maar dat het toch bijzonder fijn blijft als de muziek sterk in elkaar zit.
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Bands als Nile, Cradle of Filth of Behemoth
hebben inhoudelijk toch wel zeer goede teksten. Geïnspireerd op oeroude teksten uit oude religieuze boeken of duistere poëzie. Ik wil maar aangeven dat de tekstschrijvers toch de nodige uren in de bibliotheek of achter internet hebben doorgebracht. Uiteraard zijn we ook bands waar de infantiliteit van de teksten soms bijna niet te bevatten is, maar dat zul je binnen alle muziekstromingen wel hebben.
Bij jullie gaat het wel steeds samen vind ik.
Dat vind ik ook.
Vorm en inhoud samen aanbieden, iets wat in het brutale death metal genre vrij uitzonderlijk is. Is dat een kwestie van een goede productie in huis halen, van de goesting te ontwikkelen bij de luisteraar om daadwerkelijk te luisteren naar de inhoud, of nog iets anders?
Je biedt de luisteraar natuurlijk een totaalpakket aan. Artwork, muziek en productie. Er zijn genoeg geweldige cd’s te noemen die te lijden hadden onder matige producties. Denk aan Emperor’s Anthems, Cradle of Filth’s Cruelty and the Beast en nog niet zo lang geleden klonken alle Immolation-albums als stront in een trechter. In mijn beleving moet alles goed op elkaar aansluiten al gaan de meeste kosten op aan de productie. Iets dat er goed uitziet en lekker weg luistert nodigt de luisteraar vanzelf uit om zich meer in de muziek en teksten te gaan verdiepen.
Het valt me op dat er een tendens is bij jullie die de furieuze snelheidsdeath wat meer richting industrial duwt, een koerswijziging waar de remixen perfect in passen. Is dat iets tijdelijks, of is dat niet echt aan de orde?
Die is niet gepland, zoals niets gepland is bij ons op muzikaal gebied, behalve dan dat de muziek van topkwaliteit moet zijn. Ik begin op een gegeven moment gewoon met schrijven en hoor dan in mijn hoofd of daar een verschroeiende blastbeat bij past of een mokerende gabberdrum. Ik pas het toe en luister alleen naar het eindresultaat. Beukt het en staat het als een huis? Dan is het bruikbaar. Dat dit ook heel verkeerd kan uitpakken hebben we gezien bij de laatste Morbid Angel-plaat. Ik snap hun idee, maar het komt totaal niet uit de verf. De industrial is er altijd geweest, alleen is het beter hoorbaar omdat we inderdaad wat minder dan op andere platen dichtgesmeerde death metal spelen. De riffs zijn meer palm-mute waardoor er ruimte ontstaat voor de technobeats en gare samples. Ik kon daarom meer dan op de voorgaande releases mijn voorliefde voor bands als Fear Factory, Meshuggah, Strapping Young Lad, Ministry en Laibach kwijt.
Ik heb dan ook geen idee hoe de volgende cd gaat klinken. We hebben er al wel over gedacht om twee versies uit te brengen. Eén versie, mono opgenomen met alleen gitaar, drums en vocals voor de verstokte undergroundfan en een versie met alle toeters en bellen voor de huidige fanschare.
Ik ben trouwens geen fan van remixen, het klinkt toch negen op de tien keren als een verhaspelde versie van het origineel. Carsten heeft voor The White Crematorium 2.0 Kindertodeslied door de mangel gehaald en ik ben best tevreden over het resultaat. Ik zou liever zien dat er van onze nummers geheel orchestrale versies worden opgenomen, zoals Cradle of Filth heeft gedaan met Midnight in the Labyrinth. Ik denk dat Carsten hier wel oren naar heeft. Wie weet in de toekomst.
Het is wellicht ook zo dat de middelen die ter beschikking zijn aanleiding kunnen geven tot het gebruik van nieuwe klanken, stijlen, effecten, enzovoorts. Een beetje zoals wanneer je gaat winkelen en dingen meeneemt die niet op je lijstje stonden. Is dat bij jullie ook het geval wanneer je de studio intrekt?
Wij trekken de studio pas in als het album kant en klaar geschreven is. De muziek staat dan al voor 95% vast en die 5% is voor alle slechte grappen, soundeffecten en andere zaken om de luisteraar mateloos te irriteren. Alle nieuwe klanken, stijlen en effecten zijn dus al tot in den treure uitgeprobeerd. Nu moet je wel weten dat er van ieder nummer vijftig tot zestig demoversies bestaan. Alles is dus al uitgeprobeerd. Dus ja, we zijn altijd op zoek naar nieuwe klanken, stijlen en effecten, maar die staan al ruimschoots vast voor we gaan opnemen.
De studio intrekken moet je ook niet al te letterlijk nemen. We hadden een groot budget, maar hebben dat bijna helemaal besteed aan de mix van Guido Aalbers. Waarom zouden we in een dure studio gitaren gaan opnemen als we dat ook allemaal zelf kunnen. We hebben de kennis, maar vooral de kennissen die ons hierbij helpen. Tom van Dijk (Deadhead) is een meester in het afstellen van gitaargeluid. Pascal Altena is onze troubleshooter en Pro Tools-tovenaar en we lenen al acht jaar lang het ENGL cabinet van Iwan Heskamp. De gitaren en bas hebben we opgenomen in onze oefenruimte. Dat was een oude wolopslag dus uitstekend voor het geluid.
De drums zijn wederom opgenomen in Frankies Recording Kitchen bij Berthus Westerhuis. De orkesten en synths zijn bij Carsten thuis opgenomen.
De vocals zijn opgenomen in een oud schoolgebouw in Deventer.
Wij werken vanaf de demo’s met clicktracks. Iedereen kan dus thuis zijn eigen ding doen en uiteindelijk komt alles samen op de Pro Tools-set van Pascal Altena. Die is dan weken bezig alle fuck-ups weg te poetsen en vervolgens gaat de hele boel naar Guido Aalbers die de boel heeft gemixt voor een gigantisch bedrag per dag. We werden ook bleek om de neus toen er plotseling een dag bij moest.
Dat klinkt allemaal behoorlijk vermoeiend en technisch.
Nu, er wordt in de metal scene al van in den beginne afwijzend gekeken naar professionele muziek in de zin van popmuziek, met als gevolg dat de meeste metalbands geen deftig nummer in elkaar kunnen steken of steevast bands kopiëren die dat wel kunnen. Gezien jullie expansiekracht zal het niet zo heel erg lang meer duren eer jullie de massaproductie bereiken. Met welke “mainstream” muzikanten – of producers – zouden jullie wel een gesprek willen aanknopen qua songwriting, X-factor of gewoon puur uit geilheid.
Wij werken al met mainstream producer Guido Aalbers. Verder willen wij helemaal geen gesprekken met mainstream muzikanten aanknopen. Wij gaan onze eigen gang en kunnen denk ik weinig leren van Kane of Wouter Hamel. Al moet ik wel zeggen dat ik gecharmeerd ben van hoe Lady Gaga de zaken aanpakt. Ze doet mij soms denken aan een vrouwelijke versie van Marilyn Manson, maar dan met goede nummers.
Ik heb vorige week de luxe gehad om bij een Slayer-show achter de schermen te kijken. Dat was ontzettend interessant en leerzaam. Als we het over de echte mainstream hebben ben ik erg gecharmeerd van hoe Andre Rieu de zaken aanpakt. Ik zou graag eens achter de schermen kijken bij een Andre Rieu-tour.
Ik heb echter wel vragen aan de metal-mainstream. Mocht je ze ooit eens spreken wil je dan eens vragen:
Waarom speelt Immortal stug met één gitarist terwijl een extra gitarist zoveel beter zou klinken? Idem voor Fear Factory.
Waarom speelt Eric Daniels niet in Asphyx terwijl hij zelf die band samen met Mameli heeft opgericht? Waarom vertelt niemand Burton C. Bell van Fear Factory dat hij al vijftien jaar zo vals zingt als een kraai?
Is Cradle of Filth’s Nypmhetamine een heavy metal kopie van Where the Wild Roses Grow van Nick Cave en Kylie Minoque?
Vragen, vragen, vragen…
Ik neem ze zeker mee in het interview, misschien weet één van de lezers er ook raad mee, of wordt die afgemaakt in mijn plaats tijdens het vragenuurtje.
Die zucht naar de dood en het doden en masse komt trouwens regelmatig terug op jullie nieuwe album. Jullie brengen het als een vorm van entertainment. In hoeverre is het eigenlijk allemaal beschrijvend en in hoeverre is het een beleving voor jullie?
Het is allemaal beschrijvend. We maken extreme muziek en daarbij horen extreme absurde teksten bij. We hebben geen geheime agenda, wij zijn geen prekers die komen vertellen hoe de wereld in elkaar steekt. Ook zijn wij niet per se antireligieus, maar daden en gebeurtenissen die gebaseerd zijn op religie vormen altijd een dankbaar onderwerp voor lyrics. Maar we zijn net zo dol op van de pot gerukte dictators en schimmige ideologieën.
Op zich vind ik dat wij geen zucht naar de dood hebben. Wij maken alleen gebruik van een hele vreemde scheiding tussen bloedserieuze onderwerpen terwijl de muziek de nodige grappen en grollen bevat.
Jullie hebben onderhand toch wel een fatwa verdiend, maar nog niet gekregen (voor zover ik weet). Hoe zit het met andere dreigementen en verwensingen? Geen schrik voor Theo Van Gogh-taferelen?
De verwensingen komen momenteel alleen uit de metalscene zelf. Verder hebben we nooit last gehad uit islamitische hoek. Die hebben wel betere dingen te doen in Londen en Syrië. Daarnaast zijn wij geen band die blind inhakt op een religie. We schrijven teksten over landen waarin de islam een grote rol speelt, net zoals de Kerk in middeleeuwse verhalen alom aanwezig was in het dagelijks leven van de mensen. In Human Wave Attack is de invloed van de islam natuurlijk volop aanwezig, het gaat immers om een jonge theocratie die in de naam van het geloof duizenden mensen de dood in heeft gedreven. Qasr Al-Nihaya gaat over Irak en heeft niets met de islam van doen,
al blijven er mensen aanslaan als we een Arabisch klinkende titel gebruiken. Het schijnt dat Nile daar het alleenrecht op heeft. Voordeel hiervan is dat de focus zo op Nile komt te liggen dat men niet hoort dat we het overal vandaan jatten, behalve bij Nile.
Hoe zit het met jullie vaderlandslievendheid en affiniteit met de Oranjes? Als Belg heb ik niet de nood om een gebrekkig wereldvreemd poppentheater te adoreren, maar in Nederland valt dat blijkbaar wel mee.
Ik kan mij goed voorstellen dat de Belgen helemaal niets met een koningshuis hebben. Die Prins Laurent maakt het nog bonter dan onze wijlen Prins Bernard en dan heeft hij nog niet eens bij de SS gezeten. Wij Hollanders wachten dan ook geduldig tot België barst en nemen dan ons rechtmatige eigendom terug.
Voor het zover is, is Nederland klaar voor een invasie op de podia van TMDC dit jaar, of doen jullie het iets rustiger aan?
Wij doen het niet rustiger aan, alleen gaan we niet overal spelen voor 100 euro en een krat bier. We zitten inmiddels bij TMR Music Promotions en die pakken de zaken professioneel aan. We spelen onder andere op de Graspop Metal Meeting, Dokkem open Air, Vlamrock en de Eindhoven Metal Meeting.
En op Kashfest niet te vergeten. Kun je al iets verklappen over de live-aanpak? Volle kracht vooruit? Meer cyberklanken? Ontblote tepels? Een akoestisch intermezzo?
We werken live met weer met Carsten die een shitload aan effecten en computers aanstuurt. Er gaan racks vol apparatuur mee. De bezoeker moet er rekening mee houden dat onze change-overs iets langer duren dan bij een gewone rock n’roll band maar als alles staat en werkt zijn we live mokerhard, provocerend en mateloos irritant.
We hebben het er over gehad om Martin van Drunen in te lijven voor de liveshows. Lijkt ons cool om een keer op zo’n groot Duits festival te staan.
Knal! Oké, voor het uit de hand loopt heb ik
nog één vraag: Wie is je favoriete Transformer?
Moeilijk, moeilijk… geheel tegen de puristenstroom in vind ik de Transformers uit de Michael Bay-films gaver dan de jaren 80 cartoons.
Als ik dan moet kiezen: Soundwave met de Dr. Claw-stem in Michael Bay’s Transformer-films.
Het is genoteerd. Tot interview nummer vijf.
Links: