Interview met Soilwork

Divers dubbelen

Soilwork1

Soms krijgt Soilwork uit Helsingborg van die gekke ideeën. Laatst nog, huurden ze een mansion ergens in een godvergeten deelgemeente van North Carolina om er hun vorige album The Panic Broadcast op te nemen. De drums niet, die namen ze in een kerk op, kwestie van het vooral niet te normaal te doen. Voor meesteralbum The Living Infinite toverden ze weer iets anders uit hun hoed: dat moest maar eens een dubbelalbum worden! In de wetenschap dat ondertussen hun hoofdsongwriter Peter Wichers voor de tweede keer opstapte zou je ze gek verklaren. Zijn ze dat ook? We vroegen het aan stichtende zanger Björn ‘Speed’ Strid, die vanuit zijn ouderlijk huis (“blokje om en ik ben er”) belde.

Dag Speed, zijn jullie nu helemaal gek geworden?!

(lacht) Ik kreeg het idee in 2011 toen we op tour waren. Toen ik het de anderen vertelde waren ze positief geïntrigeerd. “Oh, echt? Wauw”, zeiden ze. Eerst waren ze een beetje sceptisch. De voornaamste bezorgdheid was of we wel in staat zouden zijn om genoeg songs te bedenken, zonder dat we met één geweldige schijf zouden zitten en een andere die bergaf zou gaan. Opvullen was niet aan de orde, opvallen zou het! Zeker met de situatie met Peter hadden we een uitdaging nodig. Zo gauw we eraan begonnen kregen we het gevoel dat het ons zou lukken. Omdat ieder lid nu songs ging binnenbrengen zou het heel divers uitdraaien en dat vaagde alle twijfel weg.

Werd de kwantiteit ooit een probleem? Kregen jullie nooit het gevoel van: “shit, nu moeten we er nóg eens tien neerpennen!”

Wij vreesden ook dat er op een bepaald moment mensen gingen zeggen dat het ideeënvat even op was. We merkten snel dat we heel productief waren. We sloten het schrijfproces af met 26 songs waarmee we in de studio gingen. Wat kan ik zeggen, het leek wel een eindeloze stroom aan inspiratie (lacht). Die zes nummers pasten niet bij de vibe van dit dubbelalbum, maar zullen wellicht als bonustracks op toekomstige releases staan. Ik heb nu met zo’n 100 journalisten gepraat en er was er maar eentje die aangaf dat hij het een klein beetje vervelend vond naar het einde toe. Dat zegt veel. Hoewel de metalfans echt wel overrompeld worden met releases, hoop ik toch dat veel mensen deze reis willen aanvatten.

Soilwork2

Vorige keer nam je het album op in een villa. Waarom deze keer niet?

In zo’n kast van een huis voelde het niet meer aan alsof wij met z’n allen op dezelfde plaats waren (lacht). Ik vertelde het je de vorige keer, maar het was echt zo dat ik daar een paar keer verdwaald ben. Het voelde alsof we niet genoeg gefocust waren. We hadden niet het gevoel dat we het album samen aan het opbouwen waren. Hoewel we uiteindelijk zeer goeie opnames hadden, wilden we het nu gewoon old school in een daarvoor geschikte omgeving doen. Overnachten in de studio, samen koken en opnemen. Door in het verleden zoveel verschillende zaken te proberen, durf ik nu zeggen dat het old school recept toch gewoon het beste is.

Wie is de beste kok?

David Andersson, zonder twijfel. Die man is gek, ik meen het. Hij zou eigenlijk een masterchef moeten zijn. Hij is het soort mens dat Franse kookboeken uit 1889 heeft en een fazant kan frituren op een dinsdagavond.

Over jullie nieuwe gitarist/chef gesproken, Hoe compatibel is hij met Sylvain?

David is heel divers. We kennen hem al sinds 2006, hij heeft al twee Noord-Amerikaanse, een Japanse en een Australische tour met ons gedaan. Toen al zagen we een soort ‘communicatie’ tussen hem en Sylvain wanneer zij een twingitaarstukje speelden. Dat zorgt voor een heel positieve livevibe. Peter is meer de man van de studio. Op tour voelden we dat hij gestresseerd was om van huis weg te zijn. Dit heb je wel op tour: als er eentje zich slecht voelt, verziekt dat de sfeer. Elke keer dat David met al z’n enthousiasme insprong als gitarist voelden we zoveel meer overgave tussen hem en Sylvain. David heeft een enorme inbreng geleverd op zijn eerste album. Ik vind ons Scandinavischer klinken dan ooit en toch heeft het opnieuw die intense melodie en typische Soilwork-sferen.

En dat zonder de man die jarenlang jullie belangrijkste songwriter was!

Toen Peter zich terugtrok was iedereen klaar om ons af te maken. “Ja, nu gaan ze opnieuw een Sworn To A Great Divide moeten maken.” (dat album maakten ze ook zonder Peter en kreeg veel negatieve commentaar, KH). Wij wisten beter. We wilden vooral tegenover onszelf en onze fans bewijzen dat er nog andere songschrijvers in deze band zitten. Dat heeft ons vooruit gedreven. Daarbovenop werkte het idee dat we veel ruimte hadden bevrijdend. Alles kon, we konden heel progressief denken en grenzen doorbreken.

Dat heeft een paar experimentele nummers opgeleverd, die – denk ik – niet op het album zouden gestaan hebben moest het geen dubbelaar zijn, klopt dat? Om te beginnen die akoestische intro’s.

Soilwork – The Living Infinite

Dat klopt en die nieuwe dingen voegen echt wel diepte toe. Die paar akoestische stukken werken prachtig als opbouw. Absoluut een cool nieuw ingrediënt dat zijn intrede doet en opnieuw komt dat op het conto van David Andersson, die een begenadigd stukje akoestische gitaar speelt. Die man speelt elektrische gitaar, akoestische gitaar en hij slide ook een keer in die intro van Vesta.

Een ander buitenbeentje is Wind Swept Mercy omwille van de gastvocalen van Justin Sullivan. Hoe kwam hij op dit album terecht?

Ik ben al fan van Justin sinds de jaren ’90. In 2009 zag ik zijn band New Model Army voor het eerst aan het werk. Justin hing na de show nog wat rond en ik ben op hem afgestapt. Hij bleek een zeer interessant persoon een uitstekend luisteraar te zijn. We besloten om contact te houden. Toen ik in de studio de lyrics voor Wind Swept Mercy aan het schrijven was, deed me dat op een of andere manier denken aan een New Model Army-song. In mijn hoofd hoorde ik Justin die strofes al zingen. Dus zond ik hem een e-mail of hij interesse had. Nog geen half uur later had hij al geantwoord dat hij vereerd zou zijn. Omdat New Model Army toevallig ook in de studio zat, nam hij het gelijk op. Ik ben er dol op, maar ik zie in waarom velen het een van de mindere songs zullen vinden.

In de track-by-track commentaar beschrijven jullie Whispers And Lights als “levitating metal”. Er is inderdaad iets vreemds mee. Hoe kwam je op die term? Hingen jullie plots in de lucht toen je het opnam?

(lacht) Dat zou nog eens een leuk filmpje geweest zijn! Helaas. Heel concreet, na het tweede refrein zit er een soort break, waarna het hele plot zo ongeveer omdraait onder een zware, brutale riff. Wanneer die erin vliegt is het alsof dat nummer opstijgt. Het bevriest en het gaat omhoog. Alsof je in een lift staat.

Soilwork4

Nog eentje. Antidotes In Passing laat de melancholische kant van Soilwork eens even zien.

Zo’n uitgeklede song voegt een moodswing toe, want uiteindelijk gaat het er doorgaans redelijk vrolijk en levendig aan toe. Er staan alleen maar melodieuze vocals op en dat op zich komt al niet vaak voor bij ons. Op die atmosferische en naakte strofe moest de zang de boel dragen. Al wat je hoort is wat keyboards en laid-back bassen.

Jij gaat tijdens jullie aankomende Amerika-tour vocal coaching geven. Wil je de zangers onder ons lezerspubliek één gratis tip geven?

Graag. Meestal heb je, als je metal wil zingen, een bepaald voorbeeld voor ogen. Het kan geen kwaad om die als ijkpunten te gebruiken, maar vaak ligt jouw level ergens onderweg daar naartoe. Zo ging het althans bij mij: ik wilde naar die hoge pitchzang gaan, à la Mille Petrozza of Thomas Lindberg. Onderweg voelde ik een niveau in mijn stem waarop ik me het comfortabelste voelde. Dus ben ik daar gestopt. Probeer dus niet meteen je idolen te imiteren, zie ze eerder als een wegwijzer om je grootste kracht te ontdekken.

Soilwork5

Tijdens dat video-interview met Acces Rock haalde je heel kortelings aan dat jij ooit nog motown gezongen hebt. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

(lacht) Ik dacht dat ik daarmee weg zou komen, je bent de eerste die me erover aanspreekt! Het was niet dat ik m’n eigen motownband had of zo. Een paar jaar terug waagde ik me daaraan met een band die Highball Rollers heette. Dat klonk als Deep Purple gemixt met The Temptations. Dat liet wel z’n sporen na op mijn stem, dingen waarvoor ik die zangers waarmee ik daar samenwerkte niet genoeg kan bedanken.

Deed je ook die typische synchroondansjes achter de microfoon?

(lacht) You wish! Niet dat ik er zodanig van gruwel, maar er zijn maar een paar mensen die daarmee weg kunnen komen. En ik vrees dat ik me niet onder hen mag rekenen.

Links:

Interview met Soilwork

Interview met Soilwork

In de aanloop naar het nieuwe album, The Panic Broadcast, kreeg ik de kans om iemand van Soilwork aan de tand te voelen. En hoewel ik een fan ben van Bjorn en eigenlijk wel een beetje dezelfde kop heb, koos ik er toch voor om mijn landgenoot Dirk Verbeuren te interviewen. Dirk is een duizendpoot en één van de meest indrukwekkende drummers out there met tientallen cd’s waar hij in vermeld staat. Hij woont tegenwoordig in Cleveland na een poos in Frankrijk gewoond te hebben. En hoewel hij al sinds zijn twaalfde in het buitenland vertoeft sprak hij nog steeds vloeiend vettig Antwerps (nobody’s perfect). Een leuke babbel is het geworden, volg even mee.

LOGO

Hallo Dirk! Hoe gaat het met je?

Fijn bedankt! Hier is het vrij rustig momenteel. Gewoon, cool.

Je spreekt vlotjes Nederlands zeg, dat had ik niet verwacht!

Ja, wel, ik mag dan wel vanaf mijn twaalfde in het buitenland wonen, dat Antwerps gaat er niet uit hoor. Ik woonde het grootste deel van mijn leven in Frankrijk en nu sinds enkele jaren in Cleveland (Amerika). Eigenlijk ben ik wel een wereldburger.

Word je niet scheef bekeken daar, of is het geen conservatief gebeid?

Nee, alles relaxed. Rustige buurt hier hoor, en ik kom bijna nooit buiten ook, constant achter de drums snap je. Trouwens, ik ben ook bezig met artistiek schilderen en zo, zo kom ik nog eens in contact met de mensen hier. Maar ik zou eigenlijk wel wat meer moeten buiten komen.

Als jij het zegt. Nu, Soilwork, daarvoor bel ik je. Een nieuwe cd, The Panic Broadcast. Ik hoorde dat sommige nummers gebaseerd zijn op de drumtracks! Klopt dat? Lijkt me vreemd!


Weet je, toen we in de studio kwamen hadden we nog geen enkel nummer samen gespeeld! De demo was klaar, maar dat was het ook. En ja, het vierde nummer van het nieuwe album, Deliverance Is Mine, is gebaseerd op de drumbeat. Ik hou er van om ideeën toe te voegen, dat houdt het allemaal interessant. Ik bekijk nummers ook vanuit een andere hoek en zo, en dat werd echt wel geapprecieerd bij de anderen.

Serieuze verandering binnen de groep is natuurlijk de terugkeer van Peter Wichers. Hij deed ook de productie van de nieuwe?

Ja, ik kende Peter wel al van bij de Nuclear Blast Allstars waar hij producer was en zo, ik drumde daar de helft van de nummers in. De andere nummers werden door de vorige drummer van Soilwork ingedrumd. Peter en ik hebben ook meegewerkt aan de plaat van Warrel Dane, van Nevermore. Peter is waarschijnlijk de beste producer die ik ooit heb meegemaakt.

Beter dan Devin Townsend? Heb je die al meegemaakt als producer? Persoonlijk vond ik Natural Born Chaos toch wel de allerbeste tot nu toe qua stijl en productie.

Ja, Devin is natuurlijk de oppergod. Hij heeft de zang op het vorige album gedaan, maar ik ben er pas voor Stabbing The Drama bijgekomen. We hebben Devin opnieuw gevraagd voor de nieuwe, maar opnieuw heeft hij geen tijd. Hij maakte wel de intro voor onze live-set, dus we proberen hem er altijd wel bij te betrekken. We willen hem dus wel, maar ja, geen tijd.

dirk

Ja, ik ben dan wel fan van Devin als producer, Peter heeft het wel prima gedaan deze keer. Het lijkt wel alsof The Great Divided nu beter “divided” werd. Iedereen kreeg een gelijkwaardig aandeel in de mix en het klinkt mijns inziens beter gedoseerd.

(lacht) Ja, nu je het zegt. We hebben inderdaad allemaal meer ruimte gekregen dan in het verleden. De visie van Peter is ook breder en objectiever geworden door zijn ervaringen met andere bands. Zijn “frisse” kijk doet ons blijkbaar deugd en de honger naar nieuws is terug. Ik moet ook wel zeggen dat hetgeen Sven doet (de keyboardspeler) op deze nieuwe plaat heel erg belangrijk is. Hij komt bijna nooit in de picture maar het is een onwaarschijnlijk fantastische inbreng die hij hier gebracht heeft. Schitterende muzikant, echt waar.

Vind je het erg als ik zeg dat ik de vorige plaat niet zo sterk vond, behalve The Pittsburg Syndrom dan.

Wel, het was een moeilijke periode voor de band. De groep was wat uit elkaar aan het vallen door gebrek aan enthousiasme, mijn grootmoeder stierf net voor de opnames, Peter zijn motivatie stond op een laag pitje… Op zich vind ik het geen slechte nummers hoor, alleen zouden we het nu gans anders aanpakken. Tja, makkelijk praten achteraf.

Wat me nog opvalt aan deze plaat is de cover. Opnieuw Aziatisch. Soilwork brengt regelmatig bonustracks op de Japanse versies en op de cd van Terror 2000 was er sprake van een Asian mistress. Wat is er aan de hand?

cover

Ja… Bjorn zijn ex-vrouw is een Japanse. Hij heeft zich ook in de cultuur verdiept en zo. Maar eigenlijk is het allemaal niet bewust hoor, het is spontaan zo gelopen. Het design komt van een vriend van Sven en we waren ook allemaal onder de indruk van het andere artwork. Het was een prima geheel en we waren unaniem enthousiast.

Wat ik zeker nog wou vragen, is of jij eigenlijk idolen hebt, mensen waar je inspiratie bij vindt.

Die vraag kreeg ik recent nog. Eigenlijk haal ik vooral inspiratie uit mijn instrumenten. Ik heb dan wel een bepaalde vrijheid ontwikkeld, een eigen manier en gevoel van drums spelen, maar ik moet nog zoveel leren. In improvisatie bijvoorbeeld, daar kan ik nog in groeien, en solo’s leren spelen. Mijn grootste bron van isnpiratie is eigenlijk de muziek die ik speel. Muziek inspireert.

Oké, nog een laatste vraagje. Heb je nog nieuws over Sublime Cadaveric Decomposition?

Dat is grappig zeg! Vorige week kreeg ik een telefoontje van de band. Ze gaan binnenkort een nieuwe cd opnemen en hun huidige drummer, Junior Rodriguez, kan er niet bij zijn. Ze hebben mij dus gevraagd en ik heb toegezegd. Dat wordt beestig.

Zeker weten! Dirk, bedankt voor ‘t telefoontje en tot later.

Graag gedaan! Tot in de zaal mensen!

Links: