In het kleine dorpje Erica, verstopt in het noordoosten van Nederland, vindt 27 en 28 april de derde editie van Pitfest plaats: een festival met een line-up waar de gemiddelde metalhead én punker zijn vingers bij af zal likken. Zware Metalen sprak met organisator Maik Reuvers.
De historie van Pitfest is nog maar klein: dit jaar zijn we toe pas aan de derde editie. Hoe is alles zo ontstaan?
De geschiedenis gaat eigenlijk terug tot de jaren ’90 ontstaan. Destijds werden er in Erica shows georganiseerd in het beruchte Punkhol Erica. In 2015 ontstond het idee om een soort revival van het Punkhol te gaan doen en zo is Pitfest geboren.
Er zit een bijzonder fraaie opbouw in het festival. Dit jaar voor het eerst twee dagen, op een nieuwe locatie en ook nog eens met Bloodbath als absolute topper. Waar gaat dit eindigen?
Natuurlijk willen we wel groeien, maar we hebben niet de ambitie om uit te groeien naar een mega-festival. Dan doe je je eigen festival tekort en blijf je niet trouw aan het basisprincipe. Het is en blijft underground en DIY (do it yourself –G).
Wat komt er allemaal nog meer kijken bij het organiseren van een festival dan alleen bands op een podium plaatsen? Dit jaar is er zelfs een pendeldienst, waarom is dat?
Als het alleen bands op een podium plaatsen was, waren er nog waarschijnlijk veel meer festivals geweest. Je moet vergunningen aanvragen, gesprekken voeren met brandweer, politie, gemeente, verkeersregelaars, enzovoort. Alleen een draaiboek voor de gemeente is al ruim 40 pagina’s dik. Verder moet je vervoer regelen, vrijwilligers – superbelangrijk zoeken, regelmatig vergaderen, contracten opstellen, tekeningen maken, artwork ontwikkelen en nog zo’n vijfduizend andere taken… De pendeldienst is er omdat Erica dramatisch te bereiken is met het openbaar vervoer. Daarom spelen we nu ook met het plan om vanaf 2019 naar een locatie voor meerdere jaren in Emmen te verhuizen. En ja, dat is een scoop!
Hoe bepaal je het programma van Pitfest?
De programmering is een democratisch proces. Als een meerderheid voor is, gaan we proberen de betreffende band te boeken. Als er geen meerderheid is, gaat het sowieso niet door. We doen ons best om de perfecte mix te programmeren tussen metal, hardcore en punkrock.
Waarom kiezen jullie eigenlijk voor die combinatie?
Heel simpel: dat is de hele insteek en het “gedachtengoed” van Pitfest. Toen wij in de jaren ’90 begonnen met het organiseren van shows, gingen we gelijk voor punkrock, hardcore én metal. Wij denken dat een combinatie van de verschillende stijlen juist een prachtig iets is.
Dit jaar treedt de vrijwel originele line-up van Altar op, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Vanaf de eerste editie in 2016 hebben we al geprobeerd om de mannen zo ver te krijgen. Altar is natuurlijk een band bij ons uit de regio en past perfect in het hele Pitfest-plaatje. We zijn contact blijven houden met ze en dit jaar vonden ze de tijd blijkbaar rijp om iedereen een ouderwets poepje te laten ruiken…
Wat zijn andere bands op Pitfest waar je naar uitkijkt?
Dat zijn er echt teveel om op te noemen en zouden we de anderen mee te kort doen. Natuurlijk is het super bijzonder om de allerlaatste Nederlandse show van Blacklisted te hebben. Er zijn echter veel meer bijzondere en speciale dingen. Zo kun je noemen: Just Before Dawn – met Dave Ingram van Bolt Thrower, Benediction en Hail of Bullets op zang – , The Lurking Fear – met onder andere Tompa Lindberg van At the Gates – en Martyrdöd met de enige Nederlandse show van 2018.
Wat zou een droomband zijn voor de volgende editie? Zit er misschien een telefoontje in naar Jan Chris de Koeyer?
Jan Chris de Koeyer zal al wel vaker gebeld zijn voor een Gorefest-heropstanding. Dat telefoontje zijn we niet van plan om te gaan plegen, haha. En een droomband: dat zijn er teveel om op te noemen. We zijn nu nog maar toe aan de derde editie van Pitfest en de wishlist voor de toekomst is dan ook nog heel lang… We kunnen al wel verklappen dat de eerste bands voor 2019 al geboekt zijn!
Er is nog meer te beleven op Pitfest dan bier en muziek. Zo is er de Pitfest Express naar het Smalspoormuseum. Wat is dat?
Dat is een knipoog naar de historie van Erica. We hebben Erica hoog in het vaandel staan en aangezien het Smalspoormuseum heel dichtbij het festival is, hebben we een samenwerking gezocht. Die resulteert in de Pitfest Express. Een rit per smalspoortrein over de vroegere veengronden en het natuurgebied.
Wanneer is Pitfest 2018 voor jou geslaagd?
Voor ons is Pitfest geslaagd als iedereen met een grijns van oor tot oor over het terrein loopt en het naar zijn of haar zin heeft. Dat geldt voor zowel bezoekers, bands, crew, gasten, pers en leveranciers.
Je vrienden van Zware Metalen geven uiteraard kaartjes weg voor Pitfest 2018!
Links: