Black metal vond zijn oorsprong in de koude, donkere en bergachtige Scandinavische landen. Inmiddels wordt het overal ter wereld gemaakt, tot in Brazilië aan toe. Uit dat land komt Patria. De heren brachten onlangs een prima album uit. De recensie daarvan verschijnt binnenkort op deze site. Hier is alvast een interview met Mantus, één van de twee bandleden.
Hey Mantus, hoe gaat het?
Het gaat hier geweldig. Ik werk me uit de naad, maar dat is op zich prima.
Brazilië is nou niet bepaald het eerste land waar ik aan denk als het over black metal gaat. Wanneer besloot je om black metal te gaan maken.
Ik snap wat je bedoelt. Het spelen van black metal was eigenlijk een heel natuurlijke keus. Ik ben al vanaf 1990 fan van black metal en ik ben extreem gefascineerd door de historie ervan, de hele sfeer die er omheen hangt, de muziek, het visuele aspect en het radicale ervan. Vooral in de Noorse en Zweedse scene ben ik erg geïnteresseerd. Ik voel een connectie met de scene en met Noorwegen. Ik werk al heel wat jaartjes voor een Noors bedrijf en heb er veel vrienden. Ik grijp dan ook iedere kans aan die ik krijg om naar Scandinavië te gaan en ben er minstens een keer per jaar. Ik houd van de cultuur en de mensen in Scandinavië. Daarnaast zie ik mezelf als een eclectisch persoon en ik luister naar allerlei verschillende soorten muziek. Om de een of andere reden gaat mijn hart sneller kloppen van extreme en koude metal. Waarschijnlijk heeft de ooievaar me in het verkeerde land afgezet, haha.
De composities van Patria zijn duidelijk niet binnen kort tijdsbestek in elkaar gezet. Wie is de belangrijkste componist, of is dit een bandproces?
Ik, Mantus, ben de enige componist bij Patria en doe bijna alles zelf: ik schrijf de riffs en arrangeer ze ook. Op ons nieuwe album hebben we echter een nieuwe werkwijze uitgeprobeerd die ons erg goed is bevallen. Patria bestaat uit twee muzikanten, ik speel alle instrumenten en Triumpshword (vocalist) schrijft daar vervolgens zijn partijen bij. Wanneer we live spelen, hebben we wel een volledige band. Op voorgaande albums deden we nauwelijks iets aan voorbereiding als we gingen opnemen. We gingen gewoon de studio in met wat basisriffs en een globale structuur voor de nummers en die namen we dan uit de losse pols op. Eigenlijk een gekke manier van werken… Voor Magna Adversia besloten we het anders aan te pakken. We zijn als band de oefenruimte ingegaan en hebben daar als band de nummers gespeeld. Op die manier kwamen we erachter wat werkt en wat niet. Van daaruit zijn we de nummers bij gaan schaven. Er zijn dingen veranderd, bijgekomen en weggelaten. Net zolang totdat elk nummer goed werkt en we het beste uit ieder nummer konden halen. Hierdoor klinkt onze muziek consistenter en echter.
Door wie ben je beïnvloed?
Zoals ik al aangaf, zijn we allemaal eclectisch als het om onze muzieksmaak gaat. Binnen de band ben ik degene met de breedste smaak, ik luister naar heel veel verschillende soorten muziek en beperkt me niet tot bepaalde hokjes. Voor mij is muziek gewoon goed, of niet. Het is daarom lastig te bepalen waardoor we precies zijn beïnvloed, maar uiteraard waren de Scandinavische bands van grote invloed. Daarnaast heeft ook thrash en death metal uit zowel Europa als Amerika een stempel op onze muziek gedrukt en zijn er in Zuid-Amerika ook voldoende bands die van invloed waren. Om maar even wat namen te noemen: Bathory, Mayhem, Burzum, Emperor, Death, Dismember, Amorphis, Celtic Frost, Ulver, Sarcófago, Sepultura, Slayer, Kreator, Mercyful Fate en The Mist. Zij zijn allemaal belangrijk voor het geluid van Patria. Ik luister daarna ook naar progressieve muziek, klassiek en Braziliaanse jazz/fusion. Al deze invloeden komen naar boven wanneer ik muziek schrijf voor Patria. Soms gebeurt dat heel onbewust. Ik laat die invloeden bovenkomen en we proberen ze samen te laten komen, zodat er nummers ontstaan waarvan wij denken dat ons publiek ze graag hoort. Wat de teksten aangaat, komen de onderwerpen overal vandaan. Soms uit ons persoonlijke leven en soms uit een boek of film.
Welk thema schuilt er achter de titel van de nieuwe cd Magna Adversia?
De titel komt uit het Latijn en betekent iets in de trant van “Het grote duivelse werk”. De titel is erg subjectief en kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Dat hebben we bewust zo gedaan, volgens mij schuilt daarin de schoonheid van de kunst. Je kunt de titel vanuit verschillende perspectieven bekijken en elke interpretatie leidt vaak tot een onverwacht resultaat. Het zet mensen ook aan het denken en laat ze soms stilstaan bij het gevoel en dan weer bij het verstand. Magna Adversia is echter geen conceptalbum geworden.
Sowieso lijken me de teksten een belangrijke rol te spelen bij Patria. Wat kun je over de teksten vertellen?
Absoluut! We behandelen in onze teksten verschillende thema’s, zoals duisternis, verdriet, de krachten uit de natuur, mentale problemen en het universum. We proberen de teksten vanuit een agnostisch en bijna wetenschappelijke context te benaderen. Hierbij gaan we in tegen alle religieuze stromingen.
Wat vind jezelf het belangrijkste verschil tussen Magna Adversia en voorganger Individualism?
Volgens mij zijn ze in de basis hetzelfde. Maar we zijn de afgelopen jaren iets gegroeid en volwassener geworden. Er sluipen ook wat andere invloeden in onze nummers en ze zijn soms iets anders opgebouwd. Het proces aangaande het schrijven en componeren verliep dit keer anders, zoals ik al eerder aangaf. Verder heeft Øystein G. Brun (Borknagar) fantastisch werk geleverd. Hij heeft zich bemoeid met onze sound en is mede verantwoordelijk voor de productie, het mixen en masteren. Een ander hoogtepunt op Magna Adversia is wat mij betreft het drumwerk van Mickelson (Ihsahn, Borknagar, Sarke, Spiral Architect) en de getalenteerde Fabiano Penna (Rebaelliun) die de orkestraties heeft gemaakt.
De muziek van Patria zou het hier in Europa goed doen. Toch hebben jullie hier nog niet getourd…
Het zou waanzinnig zijn als we dat ooit voor elkaar kunnen krijgen. Hopelijk kunnen we met ons nieuwe album ook nieuwe deuren openen. We hebben in 2015 al eens in Oslo gespeeld op het Inferno Festival. Dat was voor ons een geweldige ervaring. We kunnen niet wachten om terug te gaan. Er zijn echter nog geen concrete plannen. Er staan alleen wat data vast voor optredens in Brazilië, we spelen dan samen met Tsjuder. We gaan ook een eenmalig optreden in Chili doen, samen met Borknagar. Hopelijk is dat het begin van meer.
Jij bent verantwoordelijk voor het artwork van Magna Adversia. Waar haalde je inspiratie vandaan?
Meestal heeft het mijn voorkeur om de artiest zijn gang te laten gaan. Het feit dat zij vaak voor een andere invalshoek kiezen, geeft meestal een fris resultaat. In dit geval had ik zoveel concrete ideeën dat ik er (omdat ik zelf grafisch artiest ben) bijna zeker van was dat ik mijn collega’s gek zou maken, haha. Dus besloot ik zelf aan de slag te gaan. Feitelijk is de cover van dit album ouder dan het eigenlijke album. Het concept en de titel had ik al in 2014. Ik hoefde het dus eigenlijk alleen nog maar af te maken. Inspiratie vond ik in verschillende symbolen aangaande de titel van het album. Het gaat over het dubieuze en subjectieve van religie en levert kritiek op blind geloof en de corruptie die met religie samenhangt.
Zoals altijd is het laatste woord aan jou als woordvoerder van de band:
Heel erg bedankt voor de interesse in Patria. Ik hoop dat iedereen ons nieuwe werk kan waarderen. Geloof me, we hebben er bloed, zweet en tranen in gelegd. Ik hoop dat we elkaar op korte termijn tijdens de tour tegen zullen komen. Vanuit de zuidelijke en mistige bergen van Brazilië: Cheers!
Links: