Interview met Opeth

Interview met Opeth

Met het nieuwste studioalbum Heritage in het vooruitzicht was het voor ons natuurlijk ook tijd om frontman Mikael Åkerfeldt te onderwerpen aan een kruisverhoor. Op een (jawel!) mooie zomerse dag in juni tref ik hem in onze hoofdstad en hier volgt het verslag van dat gesprek.

Goedemiddag Mikael, gisteren speelden jullie op Graspop. Hebben jullie de mensen al getrakteerd op wat nieuws?

Nee, we hebben wel één song gerepeteerd maar toen dachten we aan Youtube. En we wilden niet dat mensen een mening zouden vormen gebaseerd op een opname via een mobiele telefoon.

Opethbio400

Kan je onze lezers wat vertellen over het nieuwe album als je het vergelijkt met het vorige album?

Het is anders. Het klinkt meer natuurlijk, in ieder geval de productie. Vintage misschien, niet dat we het oud wilden laten klinken want het is nog steeds met moderne middelen opgenomen. Er zijn geen vreemde effecten overheen gegaan. Je kan tegenwoordig zoveel in de studio en hierdoor klinken albums soms niet meer natuurlijk. Daar was ik een beetje klaar mee. Muzikaal gezien ben ik er heel blij mee en kan ik niet zeggen dat er een nummer is wat echt representatief is voor dit album. Het is niet echt metal geworden maar dit is het punt waarop we nu zijn aangekomen.

Was je de grunts zat of had je het gevoel dat je zo zeker was van je cleane vocalen?

Ja dat kan je wel zeggen, maar ook vond ik grunts op dit album niet gepast. Er was geen ruimte voor. Op dit moment heb ik er ook minder mee als bijvoorbeeld tien jaar geleden. Ik heb het idee dat ik het ook niet meer kan verbeteren. Op het moment dat je tegen het plafond zit met welk instrument dan ook, ga je op zoek naar wat anders. Maar mocht een volgend album weer erg hard zijn dan zal ik weer grunts gebruiken. Ik luister er ook nog steeds graag naar. En ik heb er ook plezier in. Alleen de cleane vocalen kan ik nu ontwikkelen en dat vind ik erg interessant. Je kan er ook een breder scala aan emoties in kwijt. Maar natuurlijk hebben de death metal-vocalen een plaats in Opeth alleen ligt dat op dit moment in het verleden.

Op dit album heb je weer samengewerkt met Steven Wilson (Porcupine Tree), op welke manier heeft hij de sound beïnvloed?

Ten tijde van Blackwater Park was hij degene die ik erin vertrouwde, ik keek tegen hem op. Hij werd eigenlijk een soort mentor voor me. Hij heeft mij heel erg veel geleerd over productie en muziek. Door hem ben ik in contact gekomen met muziek die ik anders nooit gehoord had. Hij heeft me heel erg geholpen. Hij heeft onze carrière geholpen buiten de metalwereld en wij die van hem in deze wereld. Dit keer heeft hij mij geholpen met de mix. Sommige ideeën heb ik overgenomen en andere niet. De productie heb ik grotendeels alleen met de anderen van de band gedaan. Er is eigenlijk altijd wel iemand geweest die zich met wisselende resultaten hiermee bemoeid heeft maar Steven zou ik zelfs alleen de mix laten doen.

Zijn er plannen om op andere vlakken nog samen te werken? Misschien weer voor Porcupine Tree of wat anders.

Ja, we zijn een album samen aan het opnemen welke volgend jaar zal uitkomen. Dit zal niet zoals een van onze beide bands klinken maar heel iets anders zijn. Natuurlijk zullen de fans ons herkennen als ik zing of Steven. Verder staat er niks op stapel. We zijn druk met de promotie voor Heritage en Steven met zijn solo-album.

Ik heb een blik geworpen op jullie tourschema maar dat is best intens de komende periode, heb je zo nog wel tijd voor de familie?

Ik heb een korte vakantie maar verder is het enkel de band. Daar ben ik erg druk mee. Ik eet tussen of zelfs tijdens de interviews. Maar dat hoort erbij. Je bent tenslotte zo goed als je laatste album is.

Is dit album iets wat je altijd al hebt willen doen omdat je geïnspireerd was door bands als King Crimson en Led Zepplin tijdens je jeugd?

Geloof het of niet maar tijdens mijn jeugd kwam ik niet in contact met de moderne muziek. Eén van mijn eerste persoonlijke favorieten was Abba (en David Bowie) en geloof het of niet; muziek van het Eurovisie songfestival. Maar toen kwam de heavy metal, eerst als fan en daarna als muzikant. Dus het duurde tot begin jaren negentig voor ik in contact kwam met alle progressieve rock die ik gemist had.

Ben je niet bang dat veel fans teleurgesteld zullen zijn met de weg die jullie hiermee ingeslagen zijn?

Ja uiteraard, maar dat is bijna niet te vermijden. We proberen ook niet de fans te plezieren maar het gewoon op onze manier te doen. We proberen muziek te maken die we zelf mooi vinden en dat geeft ons geleidelijk meer populariteit opgeleverd in de jaren. Fans hebben een hekel aan ons gekregen en het heeft weer nieuwe opgeleverd. We willen geen McDonalds-band zijn die altijd dezelfde burger aflevert; elke dag, elk jaar hetzelfde.

Ik denk dat dit album wel een aardige verandering is?

Ja dat denk ik ook, we veranderen eigenlijk steeds. Zelfs als je het niet leuk vindt, denk ik dat je het in ieder geval kan respecteren dat we wat nieuws zoeken. Soms wil je een sound gedurende een paar albums ontwikkelen maar soms gaat dat niet meer. En dat gebeurde eigenlijk hier ook. Ik had geen zin om weer een Watershed te schrijven. Dus we zijn van nul af begonnen en hebben Heritage geschreven.

Opeth400

Dan over de cover. Die is gemaakt door een vriend en maakte nogal wat reacties los. Wat vond je hiervan?

Ik vond het geweldig. Sommige mensen dachten dat het een grap was. De reacties verschilden van: De lelijkste cover ooit gemaakt terwijl anderen het geweldig vonden. Maar eigenlijk is elke reactie goed.

Hiermee zaten de dertig beschikbare minuten er helaas alweer op en keerde ik huiswaarts met ruim voldoende materiaal terwijl Mikael verder ging met interviews voor hij dezelfde avond weer naar Zweden vloog.

Links:

Interview met Opeth

Interview Opeth

Het was aan Opeth om de metalweide van Zwarte Cross 2009 van de laatste muziekklanken te voorzien. Een mooie gelegenheid om eens na te vragen hoe het met de band verkeert in deze drukke tijden. Aanvankelijk was het de bedoeling om zanger, gitarist en opperhoofd Mikael Åkerfeldt te ondervragen. Helaas waren dankzij het drukke schema en een lange dag met vertragingen de batterijen van de beste man aardig leeg geraakt. Gelukkig was drummer Martin Axenrot bereid om zijn plaats in te nemen.

Martin bleek opvallend bescheiden en was zenuwachtiger dan dat ik was; hij kwam niet altijd goed uit zijn woorden en stotterde zelfs een beetje. Een grappig idee, want het is niet wat je meteen verwacht van een drummer die in talloze death-, black- en thrashbands speelt en voor tienduizenden mensen optreedt. Gelukkig kwam Martin in de korte interviewtijd die mij gegeven was langzaam maar zeker wat losser. Heel erg diep ingaan op het wel en wee van Opeth kon ik helaas niet, daarvoor was de tijd wat te schaars en de setting te lastig. Maar Martin’s verhaal was zeker interessant.

Opeth logo

Tour-a-holics

“Sinds we vorig jaar Watershed uitgebracht hebben, zijn we flink aan het touren geslagen. Eigenlijk zijn we non-stop bezig geweest, met als hoogtepunt de zomer van 2008. Toen zijn we bijzonder veel festivals afgegaan. Deze zomer pakken we het wel ietsje rustiger aan door wat minder festivals af te gaan. We staan zo’n beetje ieder weekend op een ander festival. Waaronder overigens ook Pukkelpop en Lowlands.”

“Na de zomer zijn we voorlopig nog niet klaar met touren. In september en oktober gaan we op pad met Dream Theater voor een Europese tour. Ik denk dat we pas rond kerst echt zijn uitgetourd en dan hebben we eindelijk weer eens tijd voor onszelf en onze families.”

Optreden voor de Zwarte Cross boeren

Op mijn vraag hoe het was om op te treden op het lompste en raarste (boeren)festival van Europa vertelde Martin: “Er hangt hier een hele gezellige sfeer! Het podium en het terrein zijn ook erg leuk aangekleed. Helaas heb ik niet zo heel veel kunnen zien tijdens het optreden, want we keken recht tegen de laagstaande zon in, wat overigens geen pretje is want ik zweette als een otter.” Mikael sloeg de spijker wel op zijn kop toen hij tijdens het optreden zei, en ik citeer: “They told me this is the strangest festival in the Netherlands, so this is probably the strangest festival in the world”.

Ook vroeg ik Martin hoe het is om op grote festivals te spelen. “Sowieso houd ik wel van spelen op festivals. De sfeer is altijd erg gezellig en het is voor ons een ideale mogelijkheid om mensen die nog niet bekend zijn met Opeth in contact te laten komen met onze muziek. Het is ook heel wat anders dan optreden in een zaal, daar komen vooral mensen die natuurlijk al bekend zijn met de band en onze muziek. Zalen zijn natuurlijk ook een stuk intiemer.”

“Ieder festival verschilt natuurlijk van een ander. Maar over het algemeen vinden we het erg tof om op Nederlandse festivals op te treden. Het is altijd goed geregeld en georganiseerd en het publiek reageert altijd enthousiast. Sterker nog, het gekste publiek lijkt altijd uit Nederland te komen. Dat is niet in elk land zo. Festivals in ons thuisland Zweden zijn het ergst wat dat betreft. Ze zijn altijd slecht georganiseerd en we worden met een chagrijnig gezicht onthaald.”

“Het optreden van vanavond ging aardig goed. We waren echter wel erg vermoeid, we hebben de hele dag moeten reizen en hebben daarbij ook nog eens de nodige vertraging opgelopen. Hierdoor hadden we ook nauwelijks de tijd om ons voor te bereiden op het optreden.”

Damnation

In de setlist van het optreden kwam ook het nummer Closure van het album Damnation voorbij. Het nummer begon aanvankelijk zoals je het ook op de cd voor de kiezen krijgt. Tot na een minuut of twee het nummer langgerekter begon te klinken en het leek alsof de band aan een improvisatie begon. Martin legt uit: “In feite is het ook een ingestudeerde improvisatie. Afgelopen winter hadden we bij een show meer tijd dan waar we rekening mee gehouden hadden. Om het optreden ietsje uit te rekken besloten we bij Closure om eens spontaan te improviseren. Het had zelfs wat weg van jammen. Eigenlijk beviel het ons zo goed dat we na het optreden meteen de oefenruimte in doken om deze improvisatie verder uit te werken. Sindsdien doen we het bij ieder optreden zo. Het past ook goed bij het karakter van het nummer.”

Opeth Zwarte Cross

Het babbeltje over Closure bracht mij een mooi opzetje om eens door te kunnen vragen of er een ambitie is om in de toekomst nog een cd uit te brengen die in het verlengde ligt van het atmosferische Damnation. “We zitten inderdaad met ideeën in ons hoofd om iets experimenteels te maken à la Damnation. Maar de plannen zijn nog helemaal niet concreet en aangezien Mikael degene is die het leeuwendeel van de muziek schrijft kan ik daar nog weinig over zeggen. Wat ik wel kan zeggen, is dat we zeker geen Damnation II zal gaan maken.”

“Het zal pas 2010 worden wanneer we überhaupt aan een nieuw album gaan werken. Zodra het touren voorbij is begint Mikael met het schrijven van teksten en structuur; een soort van skelet van het nummer om aan te geven hoe hij in zijn hoofd heeft hoe het nummer moet klinken. Als band gaan we hiermee de oefenruimte in, om vervolgens met nummers te komen waaraan we allemaal ons eigen steentje hebben bijgedragen. Ik hoop dat we in de loop van 2010 nieuw materiaal uit kunnen brengen. Of het een ‘gewoon’ album of iets experimenteels gaat worden, weten we nog niet.”

“Zelf heb ik niet veel inspiratiebronnen voor het maken van muziek. Ik houd me dan bij Opeth ook vooral bezig met het bedenken van drumpartijen. We hebben wel de ruimte om ook ons creatieve ei kwijt te kunnen bij Opeth en dat doen we ook zeker. Als ik inspiratie wil opdoen dan zet ik eigenlijk het liefst gewoon een cd van Opeth op. Het klinkt misschien gek als Opeth‘s drummer, maar ik ben een echte fan van onze eigen muziek. Ik zet het liefst zelf Blackwater Park op thuis. Gek genoeg is er wel een verschil in Opeth-nummers spelen en luisteren. Zo speel ik bijvoorbeeld weer liever nummers van Watershed.”

En zo had weer een mooi bruggetje om over Watershed verder te gaan en te vragen hoe Martin terugkijkt op de release die alweer een jaar geleden plaatsvond. “Ik ben persoonlijk heel enthousiast over Watershed. Het is wat duisterder geworden dan dat ik van tevoren had verwacht en daar ben ik zeer over te spreken. We hebben er ongeloofelijk veel werk aan gehad, maar wel met een mooi resultaat. Ik geloof dat het album ook erg goed door de fans is ontvangen, maar om eerlijk te zijn houd ik me daar niet zo mee bezig.”

Bloedbad

Martin is niet alleen de gezetelde houthakker bij Opeth, hij trommelt er ook op los bij bands als Witchery, Nifelheim en Satanic Slaugther. Maar mijn grootste interesse gaat uit naar de andere death metal band waarvan vorig jaar nog een album verscheen: Bloodbath.

“Om eerlijk te zijn heb ik weinig nieuws over Bloodbath. Vorig jaar hebben we een cd uitgebracht en wat shows gedaan en sindsdien staat de band weer op een laag pitje. Bloodbath was begonnen als een eenmalig project, voor de gein hebben we als het ware een cd uitgebracht. Bloodbath is ondertussen wel de status van project ontgroeid, we hebben teveel plezier om daar de stekker uit te trekken. Liefhebbers van Bloodbath of de andere bands waar ik in speel moeten voorlopig nog geduld hebben. Opeth heeft voor mij de hoogste prioriteit en daar ben ik de rest van 2009 nog wel zoet mee.”

Helaas kwam hiermee mijn interview ten einde. Voordat Martin wegholde vroeg ik hem het laatste woord aan de lezers te weiden: “Ik hoop jullie deze zomer en herfst te zien op een festival of tijdens onze tour met Dream Theater! Ik ga me nu voorbereiden op een volgend festivaloptreden. Eéntje in Zweden” verzuchtte hij voordat hij wegliep.

Links: