Interview met Moonspell

Interview met Moonspell

Tijdens de voorbije editie van Alcatraz kreeg ik de kans om nog eens met Moonspell te praten. Dat was al even geleden, toen ze op tour waren met Pain, en toen viel het reuze mee. Eén van de meest sympathieke bands ooit zo bleek. De standaardvragen met betrekking tot hun nieuwe album Extinct werden meteen overgeslagen, het werd een gesprek over toeren, over de band anno 2015 en muziek in het algemeen. Drummer Miguel Gaspar en gitarist Ricardo Amorim waren de gewillige gesprekspartners.

logMoonspell

Zo, hier zitten we dan. Jullie traden zonet op, bedankt om ons meteen te woord te staan. Hoe was het op het podium vandaag, niet te warm?

Nee, de temperatuur viel best mee. Het was best spannend eigenlijk, het was allemaal vrij nipt met onze vlucht vanuit Portugal, daar waren we vrij bezorgd over. Het was allemaal heel erg strak, al van toen we vertrokken van thuis uit om 5 uur deze ochtend, we hadden weinig tijd om ons voor te bereiden of na te denken, maar het viel reuze goed mee uiteindelijk.

Jullie speelden in de vroege namiddag. Velen onder ons in het publiek vonden dat jullie veel te vroeg geprogrammeerd stonden op de bill, wat is jullie mening daarover?

Ja, dat vonden we ook “vreemd”, maar ieder festival is anders, dus daar maken we geen drama van. De meeste bands die hier optreden zijn bands die wij kennen van in onze kindertijd, en dat is ook een aparte ervaring.

Het lijkt wel alsof de plaatsen bepaald zijn door de leeftijd van de groepsleden.

Daar zeg je het, Queensrÿche speelde net na ons, en wij hadden zo iets van “HUH”? Maar kijk, we hebben respect voor de ouderen weet je. Moesten we een klootzak van een manager hebben, dan zouden we wel ambras maken over de plaats op de bill. Dat is zo niet, we doen gewoon ons ding. We hebben er niet over nagedacht eigenlijk, misschien heeft dat met de tijdszone te maken in Portugal, dat we er vanuit gingen later te zullen spelen. En dan nog, we toeren al 20 jaar, de fans staan er altijd, wanneer we ook spelen, dat was nu niet anders. Dit was trouwens al ons 60ste optreden dit jaar …

De gemiddelde leeftijd op Alcatraz van de bezoekers is ook vrij hoog, maar er liepen opvallend veel jongeren rond met Moonspell-shirts. Is dat toevallig?

Dat viel ons ook op ja, en dat doet deugd om te zien. Het is niet makkelijk om een volgende generatie te bereiken, en op de ene of andere manier slagen we daarin. Niet dat dat ons opzet is, maar het is wel mooi meegenomen. Als meisjes met Trivium-shirts een handtekening komen vragen bijvoorbeeld, dan schrik je toch wel even hoor!

alc

Je had het over een bepaalde “opzet” hebben, een doel zeg maar, creëert dat soms ook een competitiviteit naar andere bands toe? Zoals in sport? Ik vraag het maar omdat ik de indruk heb dat veel bands hun muziek maken bedrijven als een soort van sport.

Ja dat klopt, dat denken wij ook. Wij hebben een boodschap, een visie, die we willen delen. Veel bands hebben een echte “show off”-mentaliteit, waarin speelvaardigheid en gimmicks gebruikt worden zonder veel inhoud of achtergrond of visie zelfs.

Bij jullie gaat het meer om de “kunst”, minder om de kunde zeg maar.

Klopt, wij maken ook wel eens een foutje, maar het gaat ons vooral om het gevoel die we leggen in de muziek, in ieder instrument, minder of het nu allemaal precies en correct gespeeld wordt.

Het blijft natuurlijk wel een intensief genre, fysiek gezien. Wat is vermoeiender, gitaar of drums spelen?

Drummen, want daar gebruik je je ganse lichaam, maar dat neemt niet weg dat het vingerwerk indrukwekkend intensief is. En als gitarist heb je ook een asymmetrische houding, dat vraagt specifieke oefeningen, want anders krijg je rugproblemen.

De schrik om oud te worden en het tempo vol te houden, hebben jullie die als muzikanten?

Een beetje wel eigenlijk. Kijk maar naar de bands die hier spelen, de frontman staat er, maar de originele muzikanten zijn vervangen door jongere lui. Dat schrikt wat af, maar voorlopig gaan we nog even door (lachen).

Naast festivals, doen jullie ook intiemere optreden, voor huwelijken of begrafenissen?

Dat hebben we nog niet meegemaakt neen. Een huwelijksaanzoek op het podium, dat wel, recent nog. En die mensen worden dan automatisch familie weet je. Iedere keer als we in een bepaald land komen, dan komen die herinneringen ook weer boven. Dat is één van de mooie dingen aan toeren, je ziet een de Moonspell-familie terug.

Dat valt natuurlijk ook altijd op: het aantal vrouwen en meisjes in het publiek bij Moonspell. Wat is daar de oorzaak van?

Nou, dat valt tegen hoor, je zou de kleedkamer van Death Angel moeten zien! (lacht) Nee, ik weet wat je bedoelt, het heeft te maken met het gothic-gehalte in onze muziek, daar voelen vrouwen zich wellicht meer tot aangetrokken. En de gevoeligheid van de muziek. En misschien omdat we Portugees zijn, wie weet!

Tegenwoordig is Portugal in België en Nederland vooral bekend in de wereldmuziekscene, omwille van de fado-muziek. Zijn jullie daar bekend mee?

Ja absoluut! Iedereen in Portugal krijgt als kind veel fado-muziek te horen. Nu is er inderdaad een revival, veel nieuwe projecten die fado “moderniseren” en een nieuwe schwung geven. Ook Moonspell heeft fado in zich zitten. De melancholische speelwijze, die totaal verschillend is van bijvoorbeeld de Finse staccato manier van spelen, ook op akoestisch vlak. Wel leuk dat je er naar vraagt trouwens!

Graag gedaan. Het is waarschijnlijk niet evident dat je relevante vragen krijgt. Erger je je nooit aan compleet absurde vragen, of interviewers die niet weten waarvoor Moonspell staat?

Nou, dit jaar was er een heel vreemde ervaring. We deden een interview in de tourbus in Amerika, en de interviewer zat achteraan. Ik zat een rij daarvoor, met mijn rug naar hem toe dus, en ik viel telkens in slaap. Op een bepaald moment vroeg hij hoeveel beats per minuut ik maximaal kon spelen. Ik had echt zoiets van “Wat?”, ik dacht zelfs dat het geen vraag over drummen was maar over gitaarwerk en zo, toen vroeg ik me luidop af of het als grap bedoeld was.

Soms zijn mensen ook enthousiast na een show en beginnen ze spontaan te praten zonder dat ze ons kennen. En dan vragen ze of we Moonspell kennen, omdat we er zuiders uitzien. Dan zeggen we dat we buren zijn. Portugese humor is dat.

Tijdens het laatste interview haalde ik de trendy vampieren-toestand aan, de hype rond Twilight bijvoorbeeld, en hoe vervelend dat moet zijn voor echte “kenners” zoals jullie. Fernando haalde toen ook boven dat de volgende Hollywoodtrend over SM zou gaan, vooral betreffende 50 Shades of Grey en aanverwanten. Dat is er inderdaad van gekomen. Hoe kijken jullie daar tegenaan, want daar zijn jullie ook mee vertrouwd, niet in het minst in de muziek van Moonspell.

We hebben de films niet allemaal gezien, enkel een trailer of zo, en ja, dan krab je wel eens in je haar. Dat hele gedoe is totaal niet choquerend, het is tienerspul weet je, daar is niets essentieel SM aan. Weet je, wij kwamen in contact met SM en andere subculturen ten tijde van Wolfheart, in 1995 in Duitsland. Zulke dingen vergeet je niet, excentrieker en extremer hebben we sindsdien niet meer meegemaakt eigenlijk (lachen). Later werden we ook door bands meegenomen naar verschillende clubs, zoals met Rammstein in Berlijn. Wat zich in die plaatsen afspeelt … tja, dat is … zinsverbijsterend. Voor ons zijn dat speciale ervaringen hoor, dat is ook niet voor alle dag, anders is het ook niet meer “speciaal” weet je.

De vorige keer in de Biebob waren jullie zeer te spreken over de behandeling die jullie kregen, is dat altijd en overal zo geweest, zoals in 1995 toen de bekendheid nog relatief klein was?

Oh nee! In België werden we eigenlijk voor het eerst in de watten gelegd, door Bob van de Biebob nota bene. We houden echt van die gast. Ik weet nog dat we eerst in Engeland getoerd hadden toen, en we kregen daar amper eten. Toen we in België kwamen zei Bob meteen, “jullie moeten eten, jullie zien er uitgemergeld uit”. EN direct frieten en vlees. Zalig. We kijken altijd uit naar de Belgische frieten! We zijn trouwens veel meer op eten gericht dan drinken. Dat is ook de reden waarom Scandinavische bands graag met ons op tournee gaan. Na de optredens ruilen we altijd onze sterke drank tegen eten, pure ruilhandel is dat. Hilarisch. We zijn er zelfs voor bekend in het noorden. Meegaan met Moonspell, extra drank verzekerd!

Nu weten de Nederlandstalige bands het ook! Bedankt voor jullie tijd en hopelijk tot een volgende keer!

Zeker weten! Tot later.

Links:

Interview met Moonspell

Interview met Moonspell

Een nieuwe plaat, op tournee als co-headliner met Pain maar vooral: 20 jaar Moonspell! Genoeg redenen voor een interview met de Portugese topband. Fernando Ribeiro en Miguel Gaspar stonden me te woord voor hun optreden in Antwerpen.

logo

Bedankt om ons dit interview te geven, ik beloof dat het geen stereotypische vragen zullen zijn.

Fernando: Oké, dan zal ik geen stereotypische antwoorden geven.

Deal! Eerst even over het nieuwe album. Alpha Noir was een duidelijke gepolariseerde dubbelaar met twee verschillende schijven. Is dat een methodiek die jullie in de toekomst nog zullen toepassen?

Fernando: Nee, dit was een eenmalig iets. Als het vermijdbaar is dan gaan we dit concept niet meer toepassen. We zijn deze richting ingeslagen omdat het vrij voor de hand liggend was deze keer, we wilden een gevarieerder album maken dan Night Eternal. Wel degelijk met stevige nummers, maar daarom niet telkens per se met een atmosferisch of melancholisch stuk erin. Daarnaast zijn er ook veel mensen die liever het typisch “gothic” Moonspell willen horen, die wilden we ook niet in de kou laten staan, dus kozen we voor dit procedé. Dus we beslisten om deze muzikale ervaring te maken voor de luisteraars. Het is een uitdaging en natuurlijk zijn er mensen met een voorkeur de ene of de andere kant van het verhaal maar we dagen graag de mensen uit en schotelen ze graag een verrassing voor. Uiteindelijk voor ons als band ging het er om dat er alleen maar sterke songs op de plaat kwamen te staan.

Wel bijzonder jammer dat er nu extra veel nummers verloren zullen gaan omdat ze nooit op de setlist terecht zullen komen.

Fernando: Ja, maar dat is altijd zo natuurlijk. De nummers komen uiteindelijk pas tot leven als ze live gebracht worden. De liveset is dan ook iets wat het moment overstijgt voor ons, waar we ons als band als een geheel presenteren. We bestaan nu 20 jaar weet je, niet alleen de nieuwe albums laten horen en zien wie we zijn, er zijn ook veel herinneringen gekoppeld aan oudere nummers en die willen we ook laten horen. Dat willen we niet vergeten en de Moonspell-fans ook niet. We veranderen ook iedere keer de setlist trouwens, we zijn nogal bastaards op dat vlak.

moonspell mask

Miguel: Zo presenteren we ook altijd ons nieuwe album. We spelen eerst nieuwe nummers maar we vergeten de oude platen niet. We oefenen een pak nummers voor we op tournee vertrekken. Kwestie van voorbereid zijn op verschillende moods, verschillende landen… zo houden we het ook opwindend. We staan er echt wel bij stil hoe lang het bijvoorbeeld geleden is dat we ergens optraden en welke nummers we toen speelden.

Het zijn niet alleen nummers van de singles die jullie spelen?

Miguel: Nee, want ja, met de singles alleen zouden we al een hele avond kunnen vullen. We staan er wel bij stil, vanavond ook trouwens. Je kunt wel zeggen dat we crowdpleasers zijn.

Op het internet zijn er applicaties waar je kunt zien welke nummers van welke bands er meest gespeeld worden. Bekijken jullie dat wel eens, zoals Last.fm?

Fernando: Ja, ik heb een account op Last.fm, maar ik gebruik die vooral omdat ik het zelf cool vind om nieuwe bands te leren kennen of eens te gaan neuzen bij vrienden van me wat die beluisteren en zo. Het is ook super makkelijk, als ik zin heb om Braziliaanse death metal te horen dan typ ik die zoekwoorden in en hoppa, direct een lijst. Wat de fans luisteren? Ik denk vooral Alma Mater en Night Eternal, omdat die albums net uit waren toen het internet volop begon in te spelen op scrobbling en zo. Natuurlijk zijn er ook mensen die steevast de eerste platen blijven luisteren. Albums als Sin/Pecado en The Butterfly Effect zijn er wat van tussen gevallen denk ik.

Dat lijkt inderdaad te kloppen. Opium is veruit het meest beluisterd, met Alma Mater en Vampiria. Daarna komen vooral nummers van Night Eternal en de nieuwe plaat.

Fernando: Ja, Opium, die spelen we al 15 jaar lang in iedere set. Het duurt drie minuten, ideaal nietwaar? Ook als we naar de States gaan en we krijgen 25 minuten speeltijd, dan kunnen we moeilijk Full Moon Madness of Alma Mater spelen.

Wat me wel opvalt trouwens in al jullie nummers is dat er nooit een politieke of sociaalkritische mening naar voor komt. Toch niet voor zover ik weet.

Fernando: Ja klopt wel. Nu, op Alpha Noir staat er wel een nummer dat ontstaan is naar aanleiding van alle commotie in Europa en de desintegratie van de Europese waarden maar ik laat zulke dingen toch liever over aan de bands die er echt sterk in zijn, vooral in de punk/hardcore scene en zo. Dat is hun ding weet je. Het onze is veeleer fantasy en poëzie. Ik heb trouwens meer geleerd uit boeken die poëzie en magie beschrijven – weliswaar in reële en concrete termen omgezet dan – dan uit politieke speeches of biografieën en dergelijke.

Jullie zijn al bijna 15 jaar een familie nu, werken jullie eigenlijk als een gezin of eerder als een bedrijf? Zijn jullie eigenlijk managers van de band of hoe bekijken jullie dat?

Miguel: Wel, we voelen ons geen managers, maar we werken wel op die manier. We hebben een studio en een kantoor. En een planning eigenlijk, van dag tot dag, maar toch. Ja, we zien elkaar dus ook bijna dagelijks, zowel tijdens de tour – logisch uiteraard – als daarna. Dat is vrij opmerkelijk hoor, andere bands zie je op tournee trekken en eens ze thuiskomen zijn ze allemaal verdwenen.

rib

Hou je de vrouwen of vriendinnen dan buiten de band als het aankomt op beslissingen?

Fernando: In mijn geval mogen ze er enkel bij als het aankomt op tips over haarstijl. (lacht)

Miguel: Nee, we houden wel degelijk rekening met hun mening. Mijn vrouw doet bijvoorbeeld de merchandising. Ze houdt ook van de muziek van Moonspell en dat maakt alles een pak makkelijker, dat kan ik je verzekeren.

Fernando: Mijn vriendin is een muzikante en we houden van dezelfde atmosfeer, we delen soms wel tips. Maar ja, uiteindelijk blijven we wel Portugese macho’s, dus wij beslissen. Ze worden erin betrokken, dat wel. Daar houden ze ook van.

Komen ze mee op tournee?

Fernando: Nee! Dat is niet mogelijk. Er is geen plaats genoeg in de bus, met al ons materiaal en zo. Wel als het een groot festival is, zoals Graspop bijvoorbeeld, ja, dan komen ze mee om rond te hangen en bands te bekijken. Maar op tournee, neen.

Miguel: Ja weet je, vrouwen willen reizen, dingen zien, shoppen. Dat gaat niet als je op tournee bent, praktisch gezien. Dat zorgt onvermijdelijk voor problemen. Je weet hoe dat gaat.

Hoe zit dat in Portugal zelf? Opent jullie status speciale deuren in de media of cultureel vlak bijvoorbeeld?

Fernando: Ja, wel, voor we op tournee vertrokken zijn we ingehuurd geweest om mee te doen aan een advertentiecampagne voor een grote Portugese telecomoperator. Het vond plaats in een heel klein plattelandsdorpje waar een zestigtal oude mensen nog wonen in stenen huizen met pompoenen in het midden van de weg bij wijze van spreken. Ze wilden dus een metalband, daarnaast ook een Fado-zanger – Carminho – waar we al eens mee samengewerkt hebben, en dan nog een popzanger, Rui Reininho, van een heel populaire Portugese band. Eigenlijk een soort van schlagerzanger.

Miguel: Die man heeft zo’n 17 miljoen albums verkocht. Fijne gast, echt hilarische kerel.

Fernando: Ja, die bracht iedereen samen en dan deden we samen een cover van The Beatles, All Together Now, wat de boodschap ook was eigenlijk. Heel fijn om zo’n kans te krijgen. Natuurlijk is het ook goed voor de metalscene als wij in het nieuws komen over allerhande zaken, dikwijls dingen waar we weinig over weten hoor, maar waar we mee geassocieerd worden omwille van onze afkomst. Dat gaat dan over wijn of eten of voetbal – waar ik echt totaal niets van af weet – of van de crisis.

Van wijn weten jullie wellicht wel iets toch?

Fernando: Absoluut!

Heb je een favoriet?

Fernando: Ja, qua Portugese wijnen vooral deze uit de Dão en de Douro. En die zijn echt niet zo prijzig als Franse wijnen. Witte wijnen uit Duitsland en Oostenrijk. En bieren uit België natuurlijk, Kwak bijvoorbeeld. Geen idee waarom ze die koelkasten hier backstage vol steken met Corona terwijl we in België zitten trouwens…

Nog een laatste vraagje. Ik kan me voorstellen dat jullie het verschrikkelijk vinden hoe tegenwoordig “de vampier” compleet verhollywood wordt in weerzinwekkende films als Twilight en dergelijke. Hoe ga je daarmee om?

Fernando: Ja, dat is er echt over. Verschrikkelijk. Vampieren die op high school zitten en jeans dragen. Ach ja, ik trek er mij eigenlijk niets van aan. Het is een trend, het gaat wel weer voorbij. Er zal altijd wel een coole regisseur komen die voldoende tegengewicht zal brengen in het genre. Dark Shadows van Tim Burton bijvoorbeeld, gebaseerd op de oude series, die vind ik geweldig.

Miguel: Maar ja, de tieners zullen daar weinig van opsteken, al helemaal niet met die tekenfilms.

Fernando: Enkelingen zullen naar de basis gaan, die het echt waarderen en willen graven. Naar Bram Stoker bijvoorbeeld. Dat is hetzelfde bij muziek. Nou ja, ondertussen is het wat vervelend, het is gewoon zo dwaas en vol van die overdreven clichés de hele tijd en ook zo slecht geschreven, maar nu zijn ze aan het verschuiven naar bondage en sadomasochisme, zoals 50 Shades of Grey.

Vampierenbondage? Leuk voor jullie!

Fernando: Wij zitten aan de veilige kant gelukkig want wij schreven al nummers over vampieren voor die shit.

Miguel: Wij hebben zelf Buffy The Vampire Slayer overleefd.

En hopelijk nog vele vele andere obstakels. Bedankt voor dit interview!

Links:

Interview met Moonspell

Moonspell is een band die al aardig wat jaartjes meegaat en is dan ook geen onbekende. Hoewel ik niet heel erg bekend ben met hun recentere werk, mijn favoriet is Wolfheart, was ik erg onder de indruk toen ik Night Eternal hoorde. De schijf was een stuk zwaarder dan ik van Moonspell gewend was. Reden genoeg dus om een van de heren aan de tand te voelen over hoe dit album tot stand is gekomen. Kort voor de officiele releasedatum van Night Eternal sprak ik met Mike.

Moonspell

Night Eternal is officieel nog niet uit, maar hebben jullie al reacties gehad op het album en wat nummers live uitgeprobeerd?

Night Eternal is inderdaad nog niet uit, maar er zijn al wel promotiekopieën verstuurd. Verder zijn er tijdens de opnamesessie een keer wat redacteuren langs geweest in de studio voor een luistersessie. Daar hebben we toen de eerste reacties van gekregen en hebben we veel aan gehad voor het verder afronden van het album. Voor de rest zijn de reacties tot nutoe behoorlijk positief. We hebben nog geen nummers live gespeeld. Moonspell is een grote band, bestaat al redelijk wat jaartjes en heeft ook een aardige discografie. Tijdens optredens proberen we een evenwichtige set neer te zetten, van alle albums een paar sterke nummers zodat er voor ieders wat wils wat tussen zit. We zijn er tot nu toe nog niet aan toe gekomen om daar nummers van Night Eternal tussen te plakken, maar waarschijnlijk spelen we er enkele tijdens ons aankomende concert in Roemenie. Maar Night Eternal is gewoon een goed album geworden en we krijgen er veel positieve reacties op. En meestal is het zo dat wanneer mensen een studioalbum echt goed vinden ze de muziek live ook wel weten te waarderen. Het kan natuurlijk voorkomen dat een echt goed en complex album live niet werkt of overkomt, maar als mensen de muziek op cd echt goed vinden dan prikken ze daar meestal wel doorheen. Ze hebben toch nog een eigen visie op die nummers in hun hoofd waardoor ook iets minder geslaagde live uitvoeringen toch positief ontvangen kunnen worden door het publiek.

Met de heropnamesessie van oude nummers die resulteerde in Under Satanae en het nieuwe album Night Eternal is het geluid en de sfeer van Moonspell een heel stuk duisterder geworden. Ook zijn er meer black metalachtige invloeden te horen in jullie muziek en zijn de ‘wave’ invloeden van voorgaande albums compleet weggeëbd. Mijn persoonlijke Moonspell favoriet tot nu toe was het Wolfheart album, maar met Night Eternal levert Moonspell een album af dat duisterder is dan eerdergenoemde en waar ik behoorlijk van onder de indruk ben. Was deze verandering in de muziek van Moonspell, een stap meer richting toch wat duisterdere en meer black metal georiënteerde muziek, een bewuste keuze van de band; of is de band meer deze kant op geëvolueerd? Heeft het heropnemen van al het pre-Wolfheart werk het schrijf- en opnameproces van Night Eternal beïnvloed?

Eigenlijk was het met Memorial de bedoeling om een echt duistere plaat af te leveren. En dat is naar onze mening ook gelukt. Het klopt inderdaad dat er in Night Eternal meer black Metal is te horen dan in onze voorgaande albums. Moonspell is altijd een black metal beïnvloede band geweest. Alle bandleden zijn in hun jeugd groots fan geweest van bands als Venom, Bathory en Celtic Frost. De muziek die we tot nu toe schreven en eigenlijk ook soms wilden neerzetten is ook altijd beïnvloed geweest door dit soort bands. Maar met de hele black metalstroming van de afgelopen jaren en het gedoe en de hype daaromheen voelde het voor ons niet juist om die muziek neer te zetten, dus lieten we bewust sommige erg door black metal beïnvloede stukken ook weg. Momenteel zijn we echter in een stadium gegroeid dat we van mening zijn dat we Moonspell, black metal en onze passie voor die muziek, op een juiste en volwassen manier met elkaar kunnen verenigen. Aan de andere kant schrijft eigenlijk ieder lid apart stukken voor zijn instrument. Deze beluisteren en keuren we allemaal, en dan bepalen we gezamenlijk of we het zullen gebruiken of niet. Het schrijven van Night Eternal is in principe een proces van alle bandleden geweest, dus ook gedeeltelijk een uitkomst van een natuurlijke verandering in de muziek van Moonspell.
Het grootste gedeelte van de muziek van Night Eternal was al klaar voordat we met de Under Satanae-sessie begonnen. Het heeft Night Eternal eigenlijk dus niet echt beïnvloedt. Op de gitaarlijnen na. Daar zaten we wat mee te tobben en het heropnemen van die oude nummers heeft er wel aan meegedragen dat we een echt rocky/heavy gevoel aan de gitaren konden geven. Dat was zonder Under Satanae wellicht niet zo gelukt zoals het nu is gebeurd.

Night Eternal heeft dus een meer duistere sound en sfeer dan de voorgaande albums, er zitten een stel relatief heftige stukken in verwerkt zoals het nummer Moon in Mercury, maar er zijn ook veel vrouwelijke vocalen, orkestrale synthesizerstukken en koren in te horen. Was het moeilijk om dit alles samen te laten smelten tot het uitgebalanceerde eindproduct dat Night Eternal is?

Daar zijn we eigenlijk helemaal niet zo mee bezig geweest. In eerste instantie lagen de zwaartepunten bij de drums, de gitaren en de vocalen; Iets later bij de bas. In Portugal zijn we erg open-minded over muziek. Het is zoals het is en als dat goed voelt is dat het belangrijkst, als het ook nog goed klinkt is het helemaal mooi. Maar we zijn er geen voorstanders van om muziek te forceren omdat je een bepaald eindproduct wilt. De muziek staat eigenlijk een beetje op zichzelf en met veel geluk is het mooi in elkaar gevallen.

Moonspell

Je noemde het zelf al, de baslijnen. Deze zijn ingespeeld door Niclas Etelavuori van Amorphis. Dit terwijl Moonspell een vaste (live) bassist heeft, zijnde het heerschap Aires Pereira. Waarom heeft hij ze niet ingespeeld.

De reden dat Aires onze bassist is, is eigenlijk een beetje omdat hij de enige bassist in heel Portugal is die een beetje bij ons past. Hij is de enige die qua gevoel en stage performance redelijk tot goed bij ons aansluit. Maar we zijn vanaf het begin duidelijk en eerlijk tegen hem geweest dat we de bas ‘vrij’ en losjes wilde houden. Vooral met het oog op opnamesessies. We hebben hem wel gebruikt voor de Under Satanae-sessie en dat ging zeker goed. Maar Aires is toch meer voor het wat rauwer werk en Venom-achtige/geïnspireerde muziek. En dat paste precies bij Under Satanae, maar gaat niet goed samen met onze huidige muziek. We wilden iemand met iets meer gevoel, passend bij deze opnamesessie. En toen kwamen we snel op onze vriend Niclas uit. Hij weet gewoon echt veel nuances in zijn baswerk aan te brengen. Hij kan veel verschillende stijlen spelen en deze ook goed verwerken in een muziekstuk. Hij was exact de persoon die we zochten voor Night Eternal.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor de samenwerking met Anneke van Giersbergen voor het duet Scorpion Flower?

Anneke is al jaren een goede vriendin van de band, we zijn erg close. We kennen haar van een optreden dat we samen met haar vorige band The Gathering deden een keer in Nederland. Later zaten we bij hetzelfde label, Century Media. We zijn ook van dezelfde generatie, wat ook erg helpt. Wat zij doet met haar stem is gewoon echt origineel, erg uniek. Het is niet metal, niet gothic of pop, het is gewoon echt haar zelf. Er zit een zeer sterk en mooi gevoel in haar stemgeluid. We hadden dit duet al een tijdje liggen en wilden een zangeres waarvan we zeker wisten dat we 100% tevreden zouden zij over het resultaat. We hebben erg lang nagedacht over wie we zouden vragen en op het laatste moment kwamen we bij Anneke. Toen haar naam viel was iedereen het direct eens, en erg enthousiast over het idee. Raar eigenlijk dat we pas zo laat op haar kwamen, gezien de relatie die Moonspell met haar heeft. We hebben haar ook geheel haar eigen ding laten doen, geen instructies gegeven, niet aan geschaafd. Wat je tijdens Scorpion Flower hoort is echt Anneke van Giersbergen zoals ze zelf is.

Zijn de teksten van de songs op Night Eternal een beetje een conceptuele verhandeling of zijn het echt “stand alone” songs?

De teksten zijn geheel Fernando zijn ding. Daar bemoeien wij ons niet mee. Tot nu toe zijn wij tevreden met zijn werk, zijn teksten passen altijd binnen het gevoel en de sfeer van Moonspell. Gezien dat al tijden zo gaat willen wij ons er ook niet mee bemoeien. Conceptueel is het album ook niet. Wel zijn er bepaalde onderwerpen die erg vaak terugkomen in de teksten van Fernando: Natuur, vrouwelijke schoonheid, duisternis, emoties, handelingen over het leven.

Waarom heeft Moonspell eigenlijk besloten om de pre-Wolfheartnummers opnieuw op te nemen in plaats van een gewone compilatie re-release?

Moonspell is geen band iets zomaar zonder reden doet. We vonden dat die nummers het verdienden om nog een keer opgenomen te worden, een tweede kans te krijgen. We waren niet tevreden over hoe ze destijds uit de verf waren gekomen. We waren nog niet iets te onervaren. Producers en studio’s waarmee we toen werkten zagen er eigenlijk niet veel in en namen ons ook niet serieus. En nu hadden we de tijd, het geld en de kans om het nog eens goed over te doen. Ook was het een mooi project voor onze gitarist Ricardo. Hij zat destijds nog niet in Moonspell, maar was wel een grote fan van het werk van de band uit die periode. Hij had nooit een van die oude nummers, die hij zo gaaf vond, mogen opnemen en daar was nu dan de kans toe. Hij kende sommige gedeelten zelfs nog beter dan wij zelf. En dat was een mooie meevaller want we moesten de nummers geheel ontleden, analyseren en terugbrengen naar de losse componenten waaruit ze bestonden voordat we ze correct opnieuw konden inspelen. Ik denk dat het een geslaagd project is. De nummers hebben wel een beetje een nieuw gezicht gekregen, maar klinken zo iets meer zoals ze ooit bedoeld waren. Voor de fans is het ook een mooie release. Ze hebben nu al het pre-Wolfheart spul als een geheel. Ze hoeven niet meer Ebay af te speuren en veel te veel geld neer te leggen voor dubieuze bootlegs om bepaalde nummers te kunnen beluisteren. Natuurlijk hebben de oude opnames en de echte tape’jes nog hun waarde, maar ik denk dat we deze nummers iets hebben gegeven wat ze verdienden, door ze opnieuw op te nemen.

Jaren geleden waren er geruchten over een tweede Daemonarch album. Gaat die er ooit nog komen, of is het hoofdstuk Daemonarch afgesloten?

Volgens Fernando is het onmogelijk. We hebben het er inderdaad over gehad en de plannen lagen er ook, maar we hebben er door de jaren heen toch van af gezien. Ik denk ook dat het ons niet nog eens gaat lukken om zo’n sterk en goed puur black metalalbum neer te zetten. Verder denk ik ook dat Daemonarch momenteel verder leeft in Moonspell zelf. Met Memorial zijn we meer duistere muziek gaan maken en met Night Eternal is daar ook nog een wat rauwer en meer heavy element bijgekomen. Zoals je zelf al aangaf zitten er een paar behoorlijk black metalachtige stukken zoals Moon in Mercury. Ik denk dat we Daemonarch geen recht aandoen met een tweede album dat we nu zouden neerzetten, als we dat zouden proberen. Eigenlijk is het hoofdstuk wel afgesloten, ja.

Ik ben door mijn vragen heen. Bedankt voor je tijd voor dit interview. Nog laatste woorden voor de lezers?

Uhm, ja, bedankt voor de support de afgelopen jaren. Ik kijk er erg naar uit om weer in Holland op te treden. Altijd gezellig die festivals daar. Ik kan me ons optreden op Dynamo nog goed herinneren. Ik hoop jullie te zien op een van de zomerfestivals of anders met het Filth-fest in december.

Links: